Настављена сједница НС Републике Српске

Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас у Бањалуци завршним излагањем премијера Српске Жељке Цвијановић о Приједлогу Економске политике за наредну годину.

Република Српска 22.12.2015 | 10:55
Настављена сједница НС Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске разматра Приједлог буџета Српске за наредну годину у износу од 3.127.000.000 КМ.

Посланици разматрају Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за наредну годину и, по хитном поступку, Приједлог закона о посебном доприносу за солидарност.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је Приједлог буџета Српске за наредну годину планиран у износу од 3,127 милијарди КМ.

Тегелтија је појаснио да су у Приједлогу буџета дефинисани порески приходи од 2,288 милијарди КМ, гдје највеће учешће имају индиректни порези, а очекује се и да у 2016. Српској буде дозначен износ од 1,14 милијарди КМ.

Он је навео да је пројекција прихода, који су реално планирани, базирана на основним макроекономским процјенама гдје се, између осталог, у наредној години очекује благ привредни раст, умјерена инфлација, смањење анкетне стопе незапослености.

Образлажући Приједлог буџета на посебној сједници Народне скупштине, Тегелтија је рекао да су на приходовној страни укључени приходи Фонда пензијско-инвалидског осигурања, док је расходовној страни Фонд ПИО додат као нови буџетски корисник.

Према његовим ријечима, приходи по онову доприноса за пензијско-инвалидско осигурање износе 779 милиона КМ, непорески приходи су 179,2 милиона КМ, а примици 658,9 милиона КМ у које спадају и примици од краткорочног и дугорочног задуживања од 558,3 милиона КМ.

Тегелтија је истакао да су дознаке на име социјалне заштите које исплаћују институције обавезног социјалног осигурања дефинисане на расходовној страни на нешто више од једне милијарде КМ, а највећи дио чине дознаке по основу пензијског осигурања.

Он је навео и да се на расходовној страни налазе расходи за лична примања у износу од 722,6 милиона КМ, расходи по основу кориштења робе и услуга од 102 милиона КМ, субвенције од 98,7 милиона КМ, грантови 21,2 милиона КМ, издаци за отплату дугова 669,2 милиона КМ.

Министар финансија Српске је нагласио да је за реализацију буџета потребан ангажман свих фактора друштва да се оствари планирани ниво прихода, а да се расходи држе под контролом да би се одржала макроекономска стабилност Српске.

Посланик СДС-а Маринко Божовић оцијенио је да се Економска политика не може остварити предложеним буџетом за наредну годину и да постоји простор да се промијени приједлог буџета.

Он је навео да забрињава то што је од више од три милијарде КМ буџетских средстава за инвестирања предвиђено само 22 милиона КМ, као и задуживање Републике гдје је за отплате дугова са каматама у наредној години предвиђено 750 милиона КМ.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да је буџетско задужење у наредној години веће за 166 милиона КМ у односу на овогодишњи буџетски износ, додајући да ће се "буџет у наредној години 288 дана финансирати из домаћих прихода, а 77 дана од задужења".

Посланик ПДП-а Перица Бундало сматра да би предвиђена буџетска средства за наредну годину предсједника Републике требало смањити за око пет милиона КМ, те их преусмјерити на друге ставке.

Он је овакав приједлог образложио тиме што у надлежности предсједника не стоји да се бави хуманитарним радом, подршкама радним акцијама, грађевинским активностима и слично.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Илија Чворовић

22.12.2015 10:09

Тако се брани отаџбина, само подебљај рачун!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

22.12.2015 10:10

Идуца година це бити јос теза за градјане. Са оваквом владом која се не ослања на знање и струцност него хода по судовима због пљацкања властитог народа! Сва среца имамо експерте економије као сто је проф. Иваниц? Брука и срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

22.12.2015 10:24

Кад видим и чујем Цвијановићку исте секунде добијем осип.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

22.12.2015 14:27

Са осипом битку бије, емотивни Василије...

Name

Цццц

22.12.2015 12:46

Ста и ове увређене снајке у скупстини , они су обецали да неће висе уцествовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

22.12.2015 14:26

Направле фризуре и неће више да учествују, кажу плата ће и онако лећи