Nastavljena sjednica NS Republike Srpske

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci završnim izlaganjem premijera Srpske Željke Cvijanović o Prijedlogu Ekonomske politike za narednu godinu.

Republika Srpska 22.12.2015 | 10:55
Nastavljena sjednica NS Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske razmatra Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu u iznosu od 3.127.000.000 KM.

Poslanici razmatraju Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za narednu godinu i, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu planiran u iznosu od 3,127 milijardi KM.

Tegeltija je pojasnio da su u Prijedlogu budžeta definisani poreski prihodi od 2,288 milijardi KM, gdje najveće učešće imaju indirektni porezi, a očekuje se i da u 2016. Srpskoj bude doznačen iznos od 1,14 milijardi KM.

On je naveo da je projekcija prihoda, koji su realno planirani, bazirana na osnovnim makroekonomskim procjenama gdje se, između ostalog, u narednoj godini očekuje blag privredni rast, umjerena inflacija, smanjenje anketne stope nezaposlenosti.

Obrazlažući Prijedlog budžeta na posebnoj sjednici Narodne skupštine, Tegeltija je rekao da su na prihodovnoj strani uključeni prihodi Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, dok je rashodovnoj strani Fond PIO dodat kao novi budžetski korisnik.

Prema njegovim riječima, prihodi po onovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje iznose 779 miliona KM, neporeski prihodi su 179,2 miliona KM, a primici 658,9 miliona KM u koje spadaju i primici od kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja od 558,3 miliona KM.

Tegeltija je istakao da su doznake na ime socijalne zaštite koje isplaćuju institucije obaveznog socijalnog osiguranja definisane na rashodovnoj strani na nešto više od jedne milijarde KM, a najveći dio čine doznake po osnovu penzijskog osiguranja.

On je naveo i da se na rashodovnoj strani nalaze rashodi za lična primanja u iznosu od 722,6 miliona KM, rashodi po osnovu korištenja robe i usluga od 102 miliona KM, subvencije od 98,7 miliona KM, grantovi 21,2 miliona KM, izdaci za otplatu dugova 669,2 miliona KM.

Ministar finansija Srpske je naglasio da je za realizaciju budžeta potreban angažman svih faktora društva da se ostvari planirani nivo prihoda, a da se rashodi drže pod kontrolom da bi se održala makroekonomska stabilnost Srpske.

Poslanik SDS-a Marinko Božović ocijenio je da se Ekonomska politika ne može ostvariti predloženim budžetom za narednu godinu i da postoji prostor da se promijeni prijedlog budžeta.

On je naveo da zabrinjava to što je od više od tri milijarde KM budžetskih sredstava za investiranja predviđeno samo 22 miliona KM, kao i zaduživanje Republike gdje je za otplate dugova sa kamatama u narednoj godini predviđeno 750 miliona KM.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je budžetsko zaduženje u narednoj godini veće za 166 miliona KM u odnosu na ovogodišnji budžetski iznos, dodajući da će se "budžet u narednoj godini 288 dana finansirati iz domaćih prihoda, a 77 dana od zaduženja".

Poslanik PDP-a Perica Bundalo smatra da bi predviđena budžetska sredstva za narednu godinu predsjednika Republike trebalo smanjiti za oko pet miliona KM, te ih preusmjeriti na druge stavke.

On je ovakav prijedlog obrazložio time što u nadležnosti predsjednika ne stoji da se bavi humanitarnim radom, podrškama radnim akcijama, građevinskim aktivnostima i slično.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ilija Čvorović

22.12.2015 10:09

Tako se brani otadžbina, samo podebljaj račun!

ODGOVORITE
Name

bob

22.12.2015 10:10

Iduca godina ce biti jos teza za gradjane. Sa ovakvom vladom koja se ne oslanja na znanje i strucnost nego hoda po sudovima zbog pljackanja vlastitog naroda! Sva sreca imamo eksperte ekonomije kao sto je prof. Ivanic? Bruka i sramota!

ODGOVORITE
Name

Vasilije

22.12.2015 10:24

Kad vidim i čujem Cvijanovićku iste sekunde dobijem osip.

ODGOVORITE
Name

...

22.12.2015 14:27

Sa osipom bitku bije, emotivni Vasilije...

Name

Cccc

22.12.2015 12:46

Sta i ove uvređene snajke u skupstini , oni su obecali da neće vise ucestvovati.

ODGOVORITE
Name

Da

22.12.2015 14:26

Napravle frizure i neće više da učestvuju, kažu plata će i onako leći