Клуб Бошњака спашава власт

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске донио је данас одлуку о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког народа на закључке Народна скупштина Републике Српске, од 10. децембра, "о незаконитом и неуставном поступању“ Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) током акције на подручју Новог Града.

Република Српска 21.12.2015 | 20:11
Клуб Бошњака спашава власт

Шеф тог клуба Мујо Хаџиомеровић појаснио је да се противе усвојеним закључцима, јер је Уставом БиХ јасно прописане надлежности и односи између институција БиХ и ентитета.

"Правосудне институције и органи за провођење закона на државном нивоу имају надлежност да дјелују у пуном капацитету на територији цијеле БиХ. Та се јурисдикција не смије оспоравати, а ентитети имају уставну обавезу да дјелују у складу с одлукама институција БиХ", нагласио је Хаџиомеровић.

Указао је да се закључцима Народне скупштине Републике Српске дерогира закон о СИПА те закони о Суду и Тужилаштву БиХ.

У Клубу Бошњака сматрају неприхватљивим да усмена информација министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача, коју је поднио на сједници Народне скупштине Републике Српске, 10. децембра, о акцији у Новом Граду "доведе Владу и Парламент у ситуацију да поступи на овако чудан и острашћен начин, пун емоција, а не заснован на добро изученим законима и уставима".

Како је Хаџиомеровић нагласио, Тужилаштво БиХ и СИПА су институције које су по Уставу задужене за откривање и процесуирање највећих облика организованог криминала, ратног злочина и тероризма.

"Уколико на половини државе БиХ забраните приступ овим институцијама, сигурно да ће БиХ и њени грађани осјетити на безбједности, а тиме ће и Бошњаци у Српској бити по изузетним притисцима и с правом се осјећамо угроженим у пуном смислу те ријечи", навео је шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске.

Сматра да одлука Владе и Народне скупштине Републике Српске о престанку сарадње с судском влашћу БиХ "не само да предстваља најгрубље кршење дејтонског устава у посљедњих 20 година, већ да би овакво неуставно поступање институција Републике Српске могло бити клица не само неког будућег нелегалног преузимања власти на територији Републике Српске, него и радикална дестабилизација БиХ".

За поменуте закључке Народне скупштине Републике Српске, 10. децембра, гласала је само парламентрна већина.

Према закључцима, за које су гласала 43 народна посланика, Народна скупштина потврђује да је акцијом СИПА у Новом Граду, а која се односи на ненајављени претрес објеката полицијске станице и општине, "дошло до тешког кршења Устава Републике Српске и Устава БиХ и закона Републике Српске, те непотребног угрожавања интегритета Министарства унутрашњих послова Републике Српске и узнемиравања грађана и јавности у цјелини".

Народна скупштина Републике Српске је у закључцима дала потпуну подршку закључцима Владе Републике Српске у вези с њеном оцјеном "о неуставном и незаконитом поступању СИПА на подручју општине Нови Град".

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нк

21.12.2015 21:12

Туго наса и дрзаве,како рат стаде само витални национални интерес.само се вртимо као у гувну ,неко некад зито окрене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.12.2015 21:59

Одлична тактика Миле, Бакира и Драгана.

Name

Мики

22.12.2015 00:18

Па нормално,тако се бране интереси кроз правосудје,које функционира безпрекорно.

ОДГОВОРИТЕ