Klub Bošnjaka spašava vlast

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske donio je danas odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na zaključke Narodna skupština Republike Srpske, od 10. decembra, "o nezakonitom i neustavnom postupanju“ Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) tokom akcije na području Novog Grada.

Republika Srpska 21.12.2015 | 20:11
Klub Bošnjaka spašava vlast

Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je da se protive usvojenim zaključcima, jer je Ustavom BiH jasno propisane nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta.

"Pravosudne institucije i organi za provođenje zakona na državnom nivou imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na teritoriji cijele BiH. Ta se jurisdikcija ne smije osporavati, a entiteti imaju ustavnu obavezu da djeluju u skladu s odlukama institucija BiH", naglasio je Hadžiomerović.

Ukazao je da se zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske derogira zakon o SIPA te zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U Klubu Bošnjaka smatraju neprihvatljivim da usmena informacija ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, koju je podnio na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, 10. decembra, o akciji u Novom Gradu "dovede Vladu i Parlament u situaciju da postupi na ovako čudan i ostrašćen način, pun emocija, a ne zasnovan na dobro izučenim zakonima i ustavima".

Kako je Hadžiomerović naglasio, Tužilaštvo BiH i SIPA su institucije koje su po Ustavu zadužene za otkrivanje i procesuiranje najvećih oblika organizovanog kriminala, ratnog zločina i terorizma.

"Ukoliko na polovini države BiH zabranite pristup ovim institucijama, sigurno da će BiH i njeni građani osjetiti na bezbjednosti, a time će i Bošnjaci u Srpskoj biti po izuzetnim pritiscima i s pravom se osjećamo ugroženim u punom smislu te riječi", naveo je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Smatra da odluka Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske o prestanku saradnje s sudskom vlašću BiH "ne samo da predstvalja najgrublje kršenje dejtonskog ustava u posljednjih 20 godina, već da bi ovakvo neustavno postupanje institucija Republike Srpske moglo biti klica ne samo nekog budućeg nelegalnog preuzimanja vlasti na teritoriji Republike Srpske, nego i radikalna destabilizacija BiH".

Za pomenute zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, 10. decembra, glasala je samo parlamentrna većina.

Prema zaključcima, za koje su glasala 43 narodna poslanika, Narodna skupština potvrđuje da je akcijom SIPA u Novom Gradu, a koja se odnosi na nenajavljeni pretres objekata policijske stanice i opštine, "došlo do teškog kršenja Ustava Republike Srpske i Ustava BiH i zakona Republike Srpske, te nepotrebnog ugrožavanja integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i uznemiravanja građana i javnosti u cjelini".

Narodna skupština Republike Srpske je u zaključcima dala potpunu podršku zaključcima Vlade Republike Srpske u vezi s njenom ocjenom "o neustavnom i nezakonitom postupanju SIPA na području opštine Novi Grad".

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nk

21.12.2015 21:12

Tugo nasa i drzave,kako rat stade samo vitalni nacionalni interes.samo se vrtimo kao u guvnu ,neko nekad zito okrene.

ODGOVORITE
Name

Hm

21.12.2015 21:59

Odlična taktika Mile, Bakira i Dragana.

Name

Miki

22.12.2015 00:18

Pa normalno,tako se brane interesi kroz pravosudje,koje funkcionira bezprekorno.

ODGOVORITE