Политика или гасни рат између Српске и ФБиХ?

Предузеће „Гас-Рес“ најавило је прекид транспорта гаса фирми БХ гас јер, како се наводи, Федерација не дозвољава да „Гас-Рес“ испоручује свој гас купцима у Федерацији. Из БХ гаса одговарају да је тако због тога што не постоји закон о гасу на нивоу Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 21.12.2015 | 19:49
Политика или гасни рат између Српске и ФБиХ?

Српска, односно предузеће "Гас-Рес" размишља о могућности ускраћивања транспорта гаса предузећу "БХ гас". Директор "Гас- Реса" Слободан Пухалац каже ипак да о томе не одлучује ово предузеће, али да је евидентно да "Гас-ресу" није дозвољено нормално пословање, зато тражи да му буде омогућен транспорт гаса преко Федерације купцима у Источном Сарајеву и осталим потенцијалним купцима у Федерацији.

"БХ гас" у саопштењу наводи да ово предузеће послује по важећим уредбама, а да су Уредбама за транспорт гаса у Федерацији одређени "Енергоинвест" из Сарајева и "БХ гас".

"До доношења закона о гасу Босне и Херцеговине, који би требало да уреди и дјелатност транспорта, у Федерацији БиХ је важећом уредбом регулисана област гасне привреде на подручју ФБиХ", дио је образложења из "БХ гаса".

Иницијатива "Гас-Реса" доказ је неопходности регулисања овог питања на државном нивоу, стоји даље у саопштењу "БХ гаса".

У "Гас-Ресу" кажу и да су се са захтјевом да им буде омогућен транспорт кроз Федерацију и системе у Федерацији обратили и Федералном ресорном министарству, али нису добили позитиван одговор.

И у Влади Федерације одговор је био да се чека закон о гасу на нивоу Босне и Херцеговине.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рафинерија

21.12.2015 20:15

Зар и зашто овај није још у ћорки?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц..

21.12.2015 20:41

Па како, и зашто, старији је то чоек, прешао 75-у..

Name

Освит

21.12.2015 20:26

Зар Рс гас није основан да би реализовао пројекат "јузни ток" у Републици Српској и колико је познато транспортом гаса у Рс се бави предузеце Пале гас или је сада и то надлезност Рсгаса.Босна и Херцеговина је потписала енергетску повељу са и преузела обавезу да своје законодавство прилагоди трецем енергетском пакету ЕУ.Република Српска опструисе доносење одредених закона посебно закон о гасу на нивоу БиХ и тиме директно доприноси уводењу санкција у области енергетике БиХ од стране ЕУ.Те санкције су захваљујуци напорима Савјета Министара одлозене и дати одредени рокови да се закони прилагоде.Сустина трецег енергетског пакета закона је управо ово на сто се зали РСгас да се онемогуци монопол у набавци,транспортути продаји гаса.Проблем Рс гаса а и опструкције у доносењу закона је сто је договором о оснивању Рсгаса дат монопол и на испоруку и на транспорт и на продају једној компанији сто по новим законима није могуце.Такоде Рс блокира из истих разлога и изградњу нових добавних праваца циме се задрзава монопол Гаспрома а спрецава могуцност да се конкуренцијом доде до бољих улазних цјена гаса у БиХ.Енергертки системи и електро и гасни морају бити дијелови регионалних и европских система и морају се постовати правила која ти системи прописују и због економских и техницке предности и функционалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зике

22.12.2015 00:29

Нек си им реко.