Politika ili gasni rat između Srpske i FBiH?

Preduzeće „Gas-Res“ najavilo je prekid transporta gasa firmi BH gas jer, kako se navodi, Federacija ne dozvoljava da „Gas-Res“ isporučuje svoj gas kupcima u Federaciji. Iz BH gasa odgovaraju da je tako zbog toga što ne postoji zakon o gasu na nivou Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 21.12.2015 | 19:49
Politika ili gasni rat između Srpske i FBiH?

Srpska, odnosno preduzeće "Gas-Res" razmišlja o mogućnosti uskraćivanja transporta gasa preduzeću "BH gas". Direktor "Gas- Resa" Slobodan Puhalac kaže ipak da o tome ne odlučuje ovo preduzeće, ali da je evidentno da "Gas-resu" nije dozvoljeno normalno poslovanje, zato traži da mu bude omogućen transport gasa preko Federacije kupcima u Istočnom Sarajevu i ostalim potencijalnim kupcima u Federaciji.

"BH gas" u saopštenju navodi da ovo preduzeće posluje po važećim uredbama, a da su Uredbama za transport gasa u Federaciji određeni "Energoinvest" iz Sarajeva i "BH gas".

"Do donošenja zakona o gasu Bosne i Hercegovine, koji bi trebalo da uredi i djelatnost transporta, u Federaciji BiH je važećom uredbom regulisana oblast gasne privrede na području FBiH", dio je obrazloženja iz "BH gasa".

Inicijativa "Gas-Resa" dokaz je neophodnosti regulisanja ovog pitanja na državnom nivou, stoji dalje u saopštenju "BH gasa".

U "Gas-Resu" kažu i da su se sa zahtjevom da im bude omogućen transport kroz Federaciju i sisteme u Federaciji obratili i Federalnom resornom ministarstvu, ali nisu dobili pozitivan odgovor.

I u Vladi Federacije odgovor je bio da se čeka zakon o gasu na nivou Bosne i Hercegovine.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rafinerija

21.12.2015 20:15

Zar i zašto ovaj nije još u ćorki?

ODGOVORITE
Name

Ccc..

21.12.2015 20:41

Pa kako, i zašto, stariji je to čoek, prešao 75-u..

Name

Osvit

21.12.2015 20:26

Zar Rs gas nije osnovan da bi realizovao projekat "juzni tok" u Republici Srpskoj i koliko je poznato transportom gasa u Rs se bavi preduzece Pale gas ili je sada i to nadleznost Rsgasa.Bosna i Hercegovina je potpisala energetsku povelju sa i preuzela obavezu da svoje zakonodavstvo prilagodi trecem energetskom paketu EU.Republika Srpska opstruise donosenje odredenih zakona posebno zakon o gasu na nivou BiH i time direktno doprinosi uvodenju sankcija u oblasti energetike BiH od strane EU.Te sankcije su zahvaljujuci naporima Savjeta Ministara odlozene i dati odredeni rokovi da se zakoni prilagode.Sustina treceg energetskog paketa zakona je upravo ovo na sto se zali RSgas da se onemoguci monopol u nabavci,transportuti prodaji gasa.Problem Rs gasa a i opstrukcije u donosenju zakona je sto je dogovorom o osnivanju Rsgasa dat monopol i na isporuku i na transport i na prodaju jednoj kompaniji sto po novim zakonima nije moguce.Takode Rs blokira iz istih razloga i izgradnju novih dobavnih pravaca cime se zadrzava monopol Gasproma a sprecava mogucnost da se konkurencijom dode do boljih ulaznih cjena gasa u BiH.Energertki sistemi i elektro i gasni moraju biti dijelovi regionalnih i evropskih sistema i moraju se postovati pravila koja ti sistemi propisuju i zbog ekonomskih i tehnicke prednosti i funkcionalnosti.

ODGOVORITE
Name

Zike

22.12.2015 00:29

Nek si im reko.