Николић: Нико ми не наређује, па ни Путин

Ни Русија нити ико на свету не може да ме инструише, нити то ради, каже председник Србије Томислав Николић.

Србија 21.12.2015 | 17:24
Николић: Нико ми не наређује, па ни Путин

Николић је ово рекао за Спутњик поводом спекулација да Русија преко њега опструише евроинтеграције Србије.

"Не Русија, него нико на свету не може да ме инструише. Нити ме инструише, нити о томе шта Србија треба да чини, разговарам са било којим представником било које државе или организације у свету", рекао је Николиц́.

Николиц́ верује да за три и по године ниједним својим потезом није заустављао рад Владе и да она има његову потпуну подршку.

"Ја нисам опозиција влади, ја желим да са овом владом постигнемо успех. Ако то не буде могуц́е, не бих желео да испадне да је немогуц́е зато што ја спречавам владу. Друго, ја уопште не могу да је спречим. Не постоји ниједан механизам којим председник може да спречи владу у доношењу или у извршавању својих одлука", истакао је он.

Он је додао да је досад много тога урадио, да је разговарао са многим председницима и да захваљујуц́и томе Србија данас нема непријатеља у свету.

"Имамо вец́е или мање пријатеље. Ако ме вец́ нападају, нека експлицитно кажу шта то нисам урадио како треба", рекао је он.

Одговарајуц́и на питање да ли је руски председник Владимир Путин интервенисао по питању блокирања евроинтеграције Србије, српски председник је рекао да се то никада није десило, вец́ да је ситуација била обрнута.

"Увек се дешавало да ја зовем Русију да молим, а никад није Русија звала да заповеда, не дај боже да моли. Шта има Русија да моли Србију? Можда је неко некада имао манир да зове некога у Србији да наређује. Владимир Путин нема тај манир", објаснио је Николиц́.

Николиц́ додаје и да је са шефом руске државе разговарао о европском путу Србије, али да никада ни од ког представника Русије није чуо да Србија не треба да буде у Европској унији.

На питање зашто мисли да за Русију не би било добро да има једног искреног пријатеља у ЕУ, Николиц́ каже да су у Русији свесни тога да би изгубили пријатеља, јер би Србија у тој ситуацији морала да се уклапа у заједничку спољну политику.

"То није игра. Наша влада зна да постоји заједничка спољна политика ЕУ у коју, надам се, можемо да се не уклапамо, користец́и преседане који се вец́ јављају у ЕУ", рекао је он.

Извор: Спутњик

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

соко

21.12.2015 17:13

Па наравно да ти не наредјује Русија али ти наредјује запад и еу и сваки пута подлегнес наредби и немој да прицас супљу прицу да мислис имало о Србији имао би цврсту везу са Русијом а кукате неце нам помоци а успут би у европу бојим се и у нато али тако је кад те неко доведе на власт онда морасе како казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

21.12.2015 17:18

Иструишу те сви редом, почевши од твоје жене, све до Путина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.12.2015 20:12

Ниста ново сви политицари у бивсој југи су плаценици неко ради за амере неко за еу неко за русе а нај висе су корумпирани српски политицари.било да су из бивсе Српсе крајине или из Рс и поготово ови из Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

22.12.2015 00:32

Срби највише воле власт, Хрвати културу и повијест а нама јадницима остале жене и клопа.