Nikolić: Niko mi ne naređuje, pa ni Putin

Ni Rusija niti iko na svetu ne može da me instruiše, niti to radi, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija 21.12.2015 | 17:24
Nikolić: Niko mi ne naređuje, pa ni Putin

Nikolić je ovo rekao za Sputnjik povodom spekulacija da Rusija preko njega opstruiše evrointegracije Srbije.

"Ne Rusija, nego niko na svetu ne može da me instruiše. Niti me instruiše, niti o tome šta Srbija treba da čini, razgovaram sa bilo kojim predstavnikom bilo koje države ili organizacije u svetu", rekao je Nikolić.

Nikolić veruje da za tri i po godine nijednim svojim potezom nije zaustavljao rad Vlade i da ona ima njegovu potpunu podršku.

"Ja nisam opozicija vladi, ja želim da sa ovom vladom postignemo uspeh. Ako to ne bude moguće, ne bih želeo da ispadne da je nemoguće zato što ja sprečavam vladu. Drugo, ja uopšte ne mogu da je sprečim. Ne postoji nijedan mehanizam kojim predsednik može da spreči vladu u donošenju ili u izvršavanju svojih odluka", istakao je on.

On je dodao da je dosad mnogo toga uradio, da je razgovarao sa mnogim predsednicima i da zahvaljujući tome Srbija danas nema neprijatelja u svetu.

"Imamo veće ili manje prijatelje. Ako me već napadaju, neka eksplicitno kažu šta to nisam uradio kako treba", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin intervenisao po pitanju blokiranja evrointegracije Srbije, srpski predsednik je rekao da se to nikada nije desilo, već da je situacija bila obrnuta.

"Uvek se dešavalo da ja zovem Rusiju da molim, a nikad nije Rusija zvala da zapoveda, ne daj bože da moli. Šta ima Rusija da moli Srbiju? Možda je neko nekada imao manir da zove nekoga u Srbiji da naređuje. Vladimir Putin nema taj manir", objasnio je Nikolić.

Nikolić dodaje i da je sa šefom ruske države razgovarao o evropskom putu Srbije, ali da nikada ni od kog predstavnika Rusije nije čuo da Srbija ne treba da bude u Evropskoj uniji.

Na pitanje zašto misli da za Rusiju ne bi bilo dobro da ima jednog iskrenog prijatelja u EU, Nikolić kaže da su u Rusiji svesni toga da bi izgubili prijatelja, jer bi Srbija u toj situaciji morala da se uklapa u zajedničku spoljnu politiku.

"To nije igra. Naša vlada zna da postoji zajednička spoljna politika EU u koju, nadam se, možemo da se ne uklapamo, koristeći presedane koji se već javljaju u EU", rekao je on.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

soko

21.12.2015 17:13

Pa naravno da ti ne naredjuje Rusija ali ti naredjuje zapad i eu i svaki puta podlegnes naredbi i nemoj da pricas suplju pricu da mislis imalo o Srbiji imao bi cvrstu vezu sa Rusijom a kukate nece nam pomoci a usput bi u evropu bojim se i u nato ali tako je kad te neko dovede na vlast onda morase kako kazu.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

21.12.2015 17:18

Istruišu te svi redom, počevši od tvoje žene, sve do Putina.

ODGOVORITE
Name

Md

21.12.2015 20:12

Nista novo svi politicari u bivsoj jugi su placenici neko radi za amere neko za eu neko za ruse a naj vise su korumpirani srpski politicari.bilo da su iz bivse Srpse krajine ili iz Rs i pogotovo ovi iz Srbije

ODGOVORITE
Name

Bosanac

22.12.2015 00:32

Srbi najviše vole vlast, Hrvati kulturu i povijest a nama jadnicima ostale žene i klopa.