Пронашао таблицу множења Николе Тесле

Недавно су пронађени оригинални цртежи Николе Тесле представљају карту за множење са свим бројевима у виду система једноставног за употребу.

Свијет 21.12.2015 | 16:40
Пронашао таблицу множења Николе Тесле

Цртеже је у антикварници у центру Финикса у Аризони пронашао локални умјетник Ејб Зука.

Сматра се да су цртежи настали посљедњих година рада Теслине Лабораторије за слободну енергију у Ворденклифу. Вјерује се да се у рукопису крију рјешења за многе математичке проблеме.

Скице су биле скривене у малом сандуку заједно са бројним другим цртежима и рукописима о ручним техничким уређајима за слободну енергију. Преко неких цртежа су исписане забиљешке. Нешто од тога је већ било познато, али има и новог. Прије свега, карта за множење, тј. "математичка спирала". Зука је урадио неколико копија и показао их разним слободним мислиоцима, сањарима и математичарима.

Неколико дана касније, наставник математике Џон Гретер из локалне средње школе је радећи на дешифровању система остварио неколико продора. Гретер указује на то да Теслина математичка спирала множење не само да приказује и истражује у виду испреплетене мреже, већ и да "пружа свеобухватно визуелно разумевање тога како су сви бројеви самоорганизовани у 12 позиција компатибилности".

"Карта нам омогућава да бројеве посматрамо као обрасце, формацију простих бројева, двоструких бројева, високо сложених бројева, множење и дјељење, као и неколико других система, које, претпостављам, тек треба открити", рекао је он.

Сам дијаграм је веома интуитиван, што омогућава студентима да сагледају како сви бројеви заједно функционишу – на основу спирале са 12 места, 12, или 12x (дјељиво са 12) је најкомпатибилнији систем, због чега имамо 12 мјесеци у години, 12 инча у стопи, 24 сати у дану, итд. 12 може да се подијели са 2, 3, 4, и 6. Тако су и сви дјељиви са 12. На сваких 12 бројева постоји шанса да су 4 броја проста. Они се налазе на позицијама (замислите часовник) 5, 7, 11 и 1.

Чувена је Теслина: "Кад бисте знали за величанственост бројева 3, 6 и 9, онда би у рукама држали кључеве универзума". Испоставило се да, када се испитује Теслина "справа", дигитални корјени бројева на позицијама 3, 6, 9 и 12 стално понављају исту секвенцу: 3,6, 9! Да ли је Тесла на то мислио? На самоорганизовање бројева и њихове дигиталне корјене?

Тешко је рећи, али изгледа да Гретер мисли управо тако: "Ово откриће је феноменално. Када бисмо успјели да ђаци широм свијета користе ову технику и мало се са њом играју, и тако помогну да разумијемо како је треба користити, онда бисмо могли да превазиђемо нашу културну аверзију према математици. Умјесто учења таблице множења на памет, учили бисмо положаје бројева и тако боље схватили њихово функционисање".

Хуан Запата, један од ђака господина Гартера, сматра да је ово тако добро, да: "Некада сам говорио да сам никакав математичар, што кажу сви, али сада сам у фазону да је математика превише лака".

Има још једна интересантна ствар код Теслине спирале. Дијаграм је од 12/12/1912. године. Гретер и његови ђаци желе да се 12. децембар прогласи за национални празник.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Математика

21.12.2015 16:16

Ја сам уцила одрасле људе као се сабира без прстију и ПЦ-а. Људи не воле пуно да мисле и поуздају се на технику. Тесла је био народни цовјек и ослањао се само на ум. И у то доба су била разна помагала за рацунање. Реците да ли јос дјеца користе пластицне рацунаљке као прије 40 година? Знате оне сто лице на руске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренски извори

21.12.2015 22:16

Нисам знао да постоје "руске рачунаљке"

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.12.2015 01:28

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ КОЈЕ ЋЕ ПОМОЋИ БОЉЕМ РАЗУМЕВАЊУ МАТЕМАТИЧКИ РАДЊИ. ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ КАКО СУ ТЕСЛИНИ РУКОПИСИ ЗАВРШИЛИ У АНТИКВАРНИЦИ У ФИНИКСУ У АРИЗОНИ!