Pronašao tablicu množenja Nikole Tesle

Nedavno su pronađeni originalni crteži Nikole Tesle predstavljaju kartu za množenje sa svim brojevima u vidu sistema jednostavnog za upotrebu.

Svijet 21.12.2015 | 16:40
Pronašao tablicu množenja Nikole Tesle

Crteže je u antikvarnici u centru Finiksa u Arizoni pronašao lokalni umjetnik Ejb Zuka.

Smatra se da su crteži nastali posljednjih godina rada Tesline Laboratorije za slobodnu energiju u Vordenklifu. Vjeruje se da se u rukopisu kriju rješenja za mnoge matematičke probleme.

Skice su bile skrivene u malom sanduku zajedno sa brojnim drugim crtežima i rukopisima o ručnim tehničkim uređajima za slobodnu energiju. Preko nekih crteža su ispisane zabilješke. Nešto od toga je već bilo poznato, ali ima i novog. Prije svega, karta za množenje, tj. "matematička spirala". Zuka je uradio nekoliko kopija i pokazao ih raznim slobodnim misliocima, sanjarima i matematičarima.

Nekoliko dana kasnije, nastavnik matematike Džon Greter iz lokalne srednje škole je radeći na dešifrovanju sistema ostvario nekoliko prodora. Greter ukazuje na to da Teslina matematička spirala množenje ne samo da prikazuje i istražuje u vidu isprepletene mreže, već i da "pruža sveobuhvatno vizuelno razumevanje toga kako su svi brojevi samoorganizovani u 12 pozicija kompatibilnosti".

"Karta nam omogućava da brojeve posmatramo kao obrasce, formaciju prostih brojeva, dvostrukih brojeva, visoko složenih brojeva, množenje i djeljenje, kao i nekoliko drugih sistema, koje, pretpostavljam, tek treba otkriti", rekao je on.

Sam dijagram je veoma intuitivan, što omogućava studentima da sagledaju kako svi brojevi zajedno funkcionišu – na osnovu spirale sa 12 mesta, 12, ili 12x (djeljivo sa 12) je najkompatibilniji sistem, zbog čega imamo 12 mjeseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sati u danu, itd. 12 može da se podijeli sa 2, 3, 4, i 6. Tako su i svi djeljivi sa 12. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Oni se nalaze na pozicijama (zamislite časovnik) 5, 7, 11 i 1.

Čuvena je Teslina: "Kad biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda bi u rukama držali ključeve univerzuma". Ispostavilo se da, kada se ispituje Teslina "sprava", digitalni korjeni brojeva na pozicijama 3, 6, 9 i 12 stalno ponavljaju istu sekvencu: 3,6, 9! Da li je Tesla na to mislio? Na samoorganizovanje brojeva i njihove digitalne korjene?

Teško je reći, ali izgleda da Greter misli upravo tako: "Ovo otkriće je fenomenalno. Kada bismo uspjeli da đaci širom svijeta koriste ovu tehniku i malo se sa njom igraju, i tako pomognu da razumijemo kako je treba koristiti, onda bismo mogli da prevaziđemo našu kulturnu averziju prema matematici. Umjesto učenja tablice množenja na pamet, učili bismo položaje brojeva i tako bolje shvatili njihovo funkcionisanje".

Huan Zapata, jedan od đaka gospodina Gartera, smatra da je ovo tako dobro, da: "Nekada sam govorio da sam nikakav matematičar, što kažu svi, ali sada sam u fazonu da je matematika previše laka".

Ima još jedna interesantna stvar kod Tesline spirale. Dijagram je od 12/12/1912. godine. Greter i njegovi đaci žele da se 12. decembar proglasi za nacionalni praznik.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Matematika

21.12.2015 17:16

Ja sam ucila odrasle ljude kao se sabira bez prstiju i PC-a. Ljudi ne vole puno da misle i pouzdaju se na tehniku. Tesla je bio narodni covjek i oslanjao se samo na um. I u to doba su bila razna pomagala za racunanje. Recite da li jos djeca koriste plasticne racunaljke kao prije 40 godina? Znate one sto lice na ruske.

ODGOVORITE
Name

Ozrenski izvori

21.12.2015 23:16

Nisam znao da postoje "ruske računaljke"

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

22.12.2015 02:28

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ КОЈЕ ЋЕ ПОМОЋИ БОЉЕМ РАЗУМЕВАЊУ МАТЕМАТИЧКИ РАДЊИ. ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ КАКО СУ ТЕСЛИНИ РУКОПИСИ ЗАВРШИЛИ У АНТИКВАРНИЦИ У ФИНИКСУ У АРИЗОНИ!