Европа већа пријетња САД-у од Русије

Према истраживању америчког Савета за међународне односе Русија није главна претња за САД, али се у том контексту први пут помиње Европа, преноси Спутњик.

Свијет 21.12.2015 | 13:20
Европа већа пријетња САД-у од Русије

Амерички Савет за међународне односе објавио је осмо годишње "Истраживање превентивних приоритета - 2016", током којег су амерички експерти изучили и проценили могуц́е претње националној безбедности или националним интересима САД у следец́ој години.

У истраживању је учествовало више од 500 стручњака.

Од готово хиљаду примера могуц́их нових сукоба у свету или ширења постојец́их изабрано је 30, који су потом распоређени по категоријама високог, средњег и ниског степена претње за САД.

Међу првостепеним претњама за САД су, пре свега, појачавање војних дејстава у Сирији, могуц́и напади с великим бројем жртава у САД или некој њеној савезници, рушилачки сајбер напад на инфраструктуру, тешка криза у односима са Северном Корејом, јачање сукоба власти Турске и Курда, јачање сукоба Израелаца и Палестинаца, политичка подела Либије.

Како је навео један од главних аутора истраживања Пол Стејрс, на списку првостепених претњи вец́ина је на овај или онај начин повезана с Блиским истоком.

оред тога, први пут у историји овог истраживања као претња се појавила "политичка нестабилност у Европи, услед прилива миграната, јачања социјалне нестабилности, напада терориста или насиља према избеглицама и мигрантима".

Она је такође проглашена претњом првостепене важности.

Ширење сукоба Русије и Украјине је, уместо прошлогодишњег високог, добило средњи приоритет. Разлог за овакву одлуку је, пре свега, примирје у Донбасу.

На списку претњи умереног значаја први пут се појавио могуц́и сукоб Русије и неке од земаља НАТО-а.

Са списка првостепених претњи на списак средњих доспео је и сценарио могуц́ег сукоба Кине и њених суседа у Јужном кинеском мору.
На списку најмање озбиљних претњи нашли су се пре свега могуц́и сценарији политичке нестабилности у Саудијској Арабији или Конгу, као и могуц́е обнављање активности бораца-исламиста у Русији, услед борбе против ДАЕШ-а (такозване Исламске државе).

Извор: Б92

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Богоје

21.12.2015 12:28

ОБРНУТО Ам ерика је највеци дусман крстеној Европи коју гура на Русе аЕДвропа енергетски зависи од Руса, уколико би Европа усла у конфликт са Европом Америка би јој помогла да се тај сукоб распламти а онда је пустила на милост и немилост Русима да је спрзе е тад би се као увек до сад Америка као хијена појавила у улози спасиоца да Европу пороби за вјеке вјекова али Европа као стари континент то зна јер је Америка и Русе послала на Хитлера па се на краји рата појавила као судија и опљацкала целу Европу а најзесце Хитлера к,ога је финансирала и стварала то јесте припремала за други светски рат а онда га зртвовала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

21.12.2015 12:40

Богоје све зна,де реци цасти ти ста си по професији.

Name

МироСемберац

21.12.2015 12:56

Ајд Богоје не лупетај ко максим по дивизији , скоро све је нетацно то сто зборис ... Друго- Америка је по оконцању 2 Св. рата цијелу Европу финансирала да се изгради индустрија и аутопутеви а посебно Њемацку и Аустрију (које су биле у пепелу сравњене са земљом) са Милијардама долара такозвани Марсцхалов План..

Name

ре миро

21.12.2015 13:34

Тако позитивно мишљење о Маршаловом плану може имати само болестан ум

Name

Ре

21.12.2015 14:03

Богоје удри тацку некад у тексту

Name

зумба

21.12.2015 12:43

Јест Богоје,Еуропа би само гледала како их Руси како ти казес прзе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

21.12.2015 16:25

А ухх црни Благоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре миро Семберац

21.12.2015 17:07

Да ниси ти направио тај марсалов план,јесу изградили ауто путеве и инфраструктуру и поставили своје базе и сад имају 200 нуклеарки у Еу,зато.и јест ср..је у Еу јер играју како каубоји казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро Семберац

21.12.2015 18:46

Зато су Њемацке и Аустријске привреде најјаце у Европи а генерације насих оцева, нас , и насих синова 60,70,80-их година из Еx-YУ су имале користи,зарадиле и велике куце саградиле а и дан данас из дијаспоре стизу посиљке у Милионима.... хттп://www.ртвбн.цом/330652/Дијаспора-нас-цува-од-економског-краха хттп://www.курир.рс/аустрија/највисе-пара-сају-наси-из-аустрије-дијаспора-у-србију-послала-32-милијарде-евра-цланак-1825143

Name

Зеро

22.12.2015 00:40

Руси знају само опколит и отети.