Evropa veća prijetnja SAD-u od Rusije

Prema istraživanju američkog Saveta za međunarodne odnose Rusija nije glavna pretnja za SAD, ali se u tom kontekstu prvi put pominje Evropa, prenosi Sputnjik.

Svijet 21.12.2015 | 13:20
Evropa veća prijetnja SAD-u od Rusije

Američki Savet za međunarodne odnose objavio je osmo godišnje "Istraživanje preventivnih prioriteta - 2016", tokom kojeg su američki eksperti izučili i procenili moguće pretnje nacionalnoj bezbednosti ili nacionalnim interesima SAD u sledećoj godini.

U istraživanju je učestvovalo više od 500 stručnjaka.

Od gotovo hiljadu primera mogućih novih sukoba u svetu ili širenja postojećih izabrano je 30, koji su potom raspoređeni po kategorijama visokog, srednjeg i niskog stepena pretnje za SAD.

Među prvostepenim pretnjama za SAD su, pre svega, pojačavanje vojnih dejstava u Siriji, mogući napadi s velikim brojem žrtava u SAD ili nekoj njenoj saveznici, rušilački sajber napad na infrastrukturu, teška kriza u odnosima sa Severnom Korejom, jačanje sukoba vlasti Turske i Kurda, jačanje sukoba Izraelaca i Palestinaca, politička podela Libije.

Kako je naveo jedan od glavnih autora istraživanja Pol Stejrs, na spisku prvostepenih pretnji većina je na ovaj ili onaj način povezana s Bliskim istokom.

ored toga, prvi put u istoriji ovog istraživanja kao pretnja se pojavila "politička nestabilnost u Evropi, usled priliva migranata, jačanja socijalne nestabilnosti, napada terorista ili nasilja prema izbeglicama i migrantima".

Ona je takođe proglašena pretnjom prvostepene važnosti.

Širenje sukoba Rusije i Ukrajine je, umesto prošlogodišnjeg visokog, dobilo srednji prioritet. Razlog za ovakvu odluku je, pre svega, primirje u Donbasu.

Na spisku pretnji umerenog značaja prvi put se pojavio mogući sukob Rusije i neke od zemalja NATO-a.

Sa spiska prvostepenih pretnji na spisak srednjih dospeo je i scenario mogućeg sukoba Kine i njenih suseda u Južnom kineskom moru.
Na spisku najmanje ozbiljnih pretnji našli su se pre svega mogući scenariji političke nestabilnosti u Saudijskoj Arabiji ili Kongu, kao i moguće obnavljanje aktivnosti boraca-islamista u Rusiji, usled borbe protiv DAEŠ-a (takozvane Islamske države).

Izvor: B92

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bogoje

21.12.2015 12:28

OBRNUTO Am erika je najveci dusman krstenoj Evropi koju gura na Ruse aEDvropa energetski zavisi od Rusa, ukoliko bi Evropa usla u konflikt sa Evropom Amerika bi joj pomogla da se taj sukob rasplamti a onda je pustila na milost i nemilost Rusima da je sprze e tad bi se kao uvek do sad Amerika kao hijena pojavila u ulozi spasioca da Evropu porobi za vjeke vjekova ali Evropa kao stari kontinent to zna jer je Amerika i Ruse poslala na Hitlera pa se na kraji rata pojavila kao sudija i opljackala celu Evropu a najzesce Hitlera k,oga je finansirala i stvarala to jeste pripremala za drugi svetski rat a onda ga zrtvovala.

ODGOVORITE
Name

ja

21.12.2015 12:40

Bogoje sve zna,de reci casti ti sta si po profesiji.

Name

MiroSemberac

21.12.2015 12:56

Ajd Bogoje ne lupetaj ko maksim po diviziji , skoro sve je netacno to sto zboris ... Drugo- Amerika je po okoncanju 2 Sv. rata cijelu Evropu finansirala da se izgradi industrija i autoputevi a posebno Njemacku i Austriju (koje su bile u pepelu sravnjene sa zemljom) sa Milijardama dolara takozvani Marschalov Plan..

Name

re miro

21.12.2015 13:34

Tako pozitivno mišljenje o Maršalovom planu može imati samo bolestan um

Name

Re

21.12.2015 14:03

Bogoje udri tacku nekad u tekstu

Name

zumba

21.12.2015 12:43

Jest Bogoje,Europa bi samo gledala kako ih Rusi kako ti kazes prze.

ODGOVORITE
Name

boki

21.12.2015 16:25

A uhh crni Blagoje

ODGOVORITE
Name

Re miro Semberac

21.12.2015 17:07

Da nisi ti napravio taj marsalov plan,jesu izgradili auto puteve i infrastrukturu i postavili svoje baze i sad imaju 200 nuklearki u Eu,zato.i jest sr..je u Eu jer igraju kako kauboji kazu.

ODGOVORITE
Name

Miro Semberac

21.12.2015 18:46

Zato su Njemacke i Austrijske privrede najjace u Evropi a generacije nasih oceva, nas , i nasih sinova 60,70,80-ih godina iz Ex-YU su imale koristi,zaradile i velike kuce sagradile a i dan danas iz dijaspore stizu posiljke u Milionima.... http://www.rtvbn.com/330652/Dijaspora-nas-cuva-od-ekonomskog-kraha http://www.kurir.rs/austrija/najvise-para-saju-nasi-iz-austrije-dijaspora-u-srbiju-poslala-32-milijarde-evra-clanak-1825143

Name

Zero

22.12.2015 00:40

Rusi znaju samo opkolit i oteti.