Иглесијас: "Шпанија више неће бити иста"

Шпанија је ушла у нову политичку еру после избора у недељу, означивши крај четири деценије дугог двопартијског система, рекао је лидер Подемоса Пабло Иглесијас.

Свијет 21.12.2015 | 08:15
Иглесијас: "Шпанија више неће бити иста"

"Ово је историјски дан за Шпанију...Започињемо нову политичку еру у нашој земљи", рекао је Иглесијас, чија је партија на путу да освоји 69 од укупно 350 места у шпанском парламенту.

Иглесијас је истакао да Шпанија више неће бити иста, пренео је Ројтерс.

Истовремено, заменик шпанског премијера Сораја Саенз де Сантамарија је изјавила да је владајућа Народна партија победила на изборима, освојивши 28,7 одсто гласова.

"Према информацијама којима располажемо, на основу 90,39 одсто пребројаних гласова, Народна партија је победила на изборима", рекла је она.

Социјалисти су на другом месту са 22,19 одсто гласова, а одмах за њима је Подемос, казала је Де Сантамарија, пренео је АФП.

АП наводи да Народна партија нема апсолутну већину и да ће освојити само 122 места у парламенту, што је за 64 мање него што сад има.

Социјалистичка партија ће имати 91 место, Подемос (Можемо) 69, а десничарски Сиудаданос (Грађани) 40.

Сиудаданос је највероватнији савезнички партнер Народне партије, али њих две нису довољне за већину.

Социјалисти би могли да се удруже са Подемосом и неким другим мањим странкама и да покушају да формирају парламентарну већину без подршке Сиудаданоса, наводи АП.

Очекују се вишедневни или чак вишенедељни политички преговори у којима ће партије покушати да оформе владу.

Народна странка и Сиудаданос се преклапају када је реч о економској политици, али лидер Сиудаданоса Алберт Ривијера је рекао да неће подржати ни Рахоја ни Санчеса за премијера.

Међутим, његове речи су протумачене као да би могао да подржи владу Народне странке уколико би се на њеном челу нашао неко други, а Рахојев заменик Сораја Саенз Сантамарија важи за највероватнијег кандидата.

На левој страни политичког спектра, социјалисти би се могли удружити са Подемосом, али излазне анкете показују да немају довољно посланика за апсолутну већину од 176 посланика.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар