Iglesijas: "Španija više neće biti ista"

Španija je ušla u novu političku eru posle izbora u nedelju, označivši kraj četiri decenije dugog dvopartijskog sistema, rekao je lider Podemosa Pablo Iglesijas.

Svijet 21.12.2015 | 08:15
Iglesijas: "Španija više neće biti ista"

"Ovo je istorijski dan za Španiju...Započinjemo novu političku eru u našoj zemlji", rekao je Iglesijas, čija je partija na putu da osvoji 69 od ukupno 350 mesta u španskom parlamentu.

Iglesijas je istakao da Španija više neće biti ista, preneo je Rojters.

Istovremeno, zamenik španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija je izjavila da je vladajuća Narodna partija pobedila na izborima, osvojivši 28,7 odsto glasova.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, na osnovu 90,39 odsto prebrojanih glasova, Narodna partija je pobedila na izborima", rekla je ona.

Socijalisti su na drugom mestu sa 22,19 odsto glasova, a odmah za njima je Podemos, kazala je De Santamarija, preneo je AFP.

AP navodi da Narodna partija nema apsolutnu većinu i da će osvojiti samo 122 mesta u parlamentu, što je za 64 manje nego što sad ima.

Socijalistička partija će imati 91 mesto, Podemos (Možemo) 69, a desničarski Siudadanos (Građani) 40.

Siudadanos je najverovatniji saveznički partner Narodne partije, ali njih dve nisu dovoljne za većinu.

Socijalisti bi mogli da se udruže sa Podemosom i nekim drugim manjim strankama i da pokušaju da formiraju parlamentarnu većinu bez podrške Siudadanosa, navodi AP.

Očekuju se višednevni ili čak višenedeljni politički pregovori u kojima će partije pokušati da oforme vladu.

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je reč o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Međutim, njegove reči su protumačene kao da bi mogao da podrži vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rahojev zamenik Soraja Saenz Santamarija važi za najverovatnijeg kandidata.

Na levoj strani političkog spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom, ali izlazne ankete pokazuju da nemaju dovoljno poslanika za apsolutnu većinu od 176 poslanika.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar