Вјежбе за јачи имунитет

Људи који тренирају за 50 одсто су отпорнији на болести од оних који углавном седе. Умерена редовна физичка активност може да ублажи тегобе и трајање симптома инфекција горњих дисајних путева

Здравље 21.12.2015 | 09:00
Вјежбе за јачи имунитет

ДА бисте ове зиме били јачи од вируса, почните редовно да вежбате. Физичка активност чини организам отпорнијим на болести, побољшава рад кардиоваскуларног система, снижава крвни притисак, контролише телесну тежину и штити од болести, као што су рецимо дијабетес, остеопороза, или канцер.

Ипак, да бисте уз помоћ вежбања избегли прехладу, па чак и грип, неопходно је да поведете рачуна о трајању, интензитету и типу физичке активности. Саветује се умерен тренинг, што може да буде брзо ходање у трајању од 30 минута, пливање и вожња бицикла неколико пута недељно, плес, лагано трчање или јога. Аеробни тренинг уопштено сматра се најбољим начином вежбања за спречавање болести и очување здравља.

Неколико студија је потврдило да блага до умерена редовна физичка активност може да ублажи тегобе и трајање симптома инфекција горњих дисајних путева. Такође, сматра се да су људи који вежбају чак за 50 одсто отпорнији на болести од оних који претежно током дана седе.

Најважније је да не претерате са физичким вежбањима, јер превише физичких напора исцрпљује организам и смањује имунитет.

1. Седите на собни бицикл, исправите леђа. Пре него што почнете да окрећете педале, подигните задњицу са седишта, а једну руку, уз удах, испружите испред себе, у висини рамена. Окрећите педале, а подигнуту руку, уз издах, савијте у лакту и полако спустите у страну. На овај начин ће те побољшати циркулацију крви и лимфе кроз цео организам.

2. Раскорачни став, стопала су размакнута у ширини кукова. Уз удах, руке спојите иза главе и раширите лактове, па главом гурајте уназад, а рукама према напред.

3. Раскорачни став, стопала су размакнута у ширини кукова. Руке су на боковима. Уз издах савијте труп у страну, задржавајући положај са раширеним лактовима и отвореним прсима. Ова вежба ће помоћи да се истегну сви мишићи трупа. Уз издах вратите труп у почетни положај, савијте леђа у грбу и спустите се у дубоки чучањ како би сте потпуно истегнули леђа.

4. Раскорачни став, стопала су у ширини кукова. Леђа су права. Спустите дланове на под у ширини рамена. Ова вежба ће помоћи да се максимално истегну мишићи задње ложе ногу. Уз удах, савијте једно колено, а супротну руку подигните у страну тако да се заротира труп и избаце груди, што ће ојачати мишиће леђа.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар