Након Бобар, Банке Српске на реду удар и на Инвестиционо - развојну банку

Развојним банкарством какво познајемо и у Републици Српској и Федерацији БиХ, управља политика и редовно је неуспјешно. У њему се традиционално помажу пропали пријатељски пројекти или дају паре лошим фирмама, којим управљају послушни страначки кадрови.

Република Српска 20.12.2015 | 17:17
Након Бобар, Банке Српске на реду удар и на Инвестиционо - развојну банку

Судбина овог банкарства као да говори: Ево вам ваше банке па се ви политички кредитирајте док не пропаднете.

Први пут се чуло о Инвестиционо - развојној банци Републике Српске (ИРБ) по једном непотистичком кредиту.

Десетине политички неподобних општина (гдје је власт у рукама СДС) тражило је кредите од ове Банке. И док се мјесецима одгађала одлука о додјели кредита појединим општинама, ИРБ је исти дан након подношења захтјева обавила сву процедуру и одобрила кредит од 3 милиона КМ фирми “Фруит Ецо” из Градишке.

Паре су пребачене на рачун експресно. Тада се сазнало да је ова фирма у власништву Игора Додика, сина премијера Милорада Додика.

Тада се чула она Додикова чувена реченица: “Боље да се бави воћем, него да се дрогира.”

Политика баца државни новац

Већ тада се могла претпоставити судбина ИР банке, а богами и развоја Републике Српске.

Заређали су политички, јарански и рођачки кредити.

Помоћ од ИРБ Републике Српске у износу од 15 милиона марака добио је и конзорциј ”Делта-Зекстра”, да би платио обавезе из уговора о куповини робне куће "Боска" у Бања Луци. Влада Српске, на чијем челу је тада био Додик, приморала је ИРБ Републике Српске да купи обвезнице РК "Боска" у вриједности од 15 милиона КМ. Новац је требало да вратити конзорцијум “Делта-Зекстра”, којег је заступао Драган Ђурић, Додиков пријатељ. Међутим, он никада није у потпуности измирио своје обавезе из уговора о купопродаји.

Међу Додиковим “аферимима”, за које се сумња да су исцрпљивале новац и из ИРБ-а је и "Андрићград". Ту је однос према државном капиталу потврђен као однос према Алајбеговој слами, па је опроштено плаћање ПДВ-а, као и вишемилионске субвенције Владе Републике Српске овом грађевинском хиру редитеља Емира Кустурице.

Било је ту и неких невјероватних “бацања” капитала ове банке. Фирми “Енерголинија“, непознатог власника, ИРБ Републике Српске је дала кредит из линије средстава добијених од Европске развојне банке (ЕБРД). Тај кредит је износио 19,4 милиона КМ.

Случај са кредитом за “Енерголинију” показује шта политика ради од банака које су у државном власништву. „Енерголинија“ је тражила кредит од 20 милиона КМ, али је кредитни захтјев одбио тадашњи директор ИРБ Републике Српске Миленко Павловић, јер је била енормна изложеност ризику овог пласмана без посредничке банке, која би добрим дијелом преузела наплату и гаранције.

Директор је смијењен експресно, а након његовог одласка „Енерголинија“ обнавља кредитни захтјев, али овај пут у висини од 19,4 милиона КМ.

Директорица ИРБ Републике Српске, на кредитном одбору ИРБ (тзв.мали одбор), одобрава 6 милиона КМ, сматрајући да је то износ примјерен изложености ризику овог пласмана.

Али, Влада Републике Српске, која је власник ИРБ-а засједа и доноси одлуку да се "Енерголинији" одобри кредит од 19,4 милиона КМ. Дакле, политика је опет одлучила да баци државни новац у своје рупе без дна.

Приватни кредит за вилу у Београду

Кредит треће, приватне врсте, као кредит свом сину, догодио се када је Додик купио вилу у Београду. Он је, као премијер Републике Српске, 2007. године преко Павловић банке уплатио 750 хиљада евра за куповину те београдске виле. Испоставило се да је кредит подигао тек годину дана након тога. Говори се да су његов кредит вратили радници Павловић банке, а да је заузврат Додик одобрио Павловићу кредит од ИРБ-а.

Дакле, то је било развојно банкарство. Посљедице оваквог развоја ће се још годинама санирати. Дакле, ускоро ће се отворити и проблем Инвестиционо - развојне банке Републике Српске. Финансијске дубиозе ове Банке су огромне.

Инвестиционо – развојна банка Републике Српске је већ сад у озбиљном стању. Оваквих случајева са бацањем државног новца је и превише. Само неко неочекивано и тешко вјероватно упумпавање големог новца у ИРБ може ову банку спасити од сценарија Бобар банке и Банке Српске. Садашње стање се може наговијестити.

Неко се озбиљно преварио, вјерујући у моћ Банке.

И два-три обична лоша кредита, попут наведених, могу бити судбоносно рањиви за такву банку, која се сваког часа може заљуљати и урушити, пише Патриа.

Извор: Патриа

 

Коментари / 77

Оставите коментар
Name

Мацак

20.12.2015 16:23

Лако је растурит, де сацувајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар И смјена

20.12.2015 18:23

Баш тако. Ево, У СЛУЦАЈУ УНИСТАВАЊА И ОТИМАЊА РУДНИКА ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ СВЕ ЈЕ КРИСТАНО ЈАСНО. Дрзава (претпоставите ко) прво је дозволила да оде у стецај дрзавна (пазите, ДРЗАВНА) фирма која је управљала рудником, да би исти рудник дала приватној фирми. Вецински власници (2/3) те приватне фирме (која сада управља рудником) су неки србијански тајкуни бивси директори Генеxа (скоро сви због криминала на потерницама неколико земаља окрузења), а мањински власник (1/3) једна фирма са Кипра (зна се и која), цији је власник, како се отворено прица у Сребреници, један нас високопозиционирани политицар (за претпоставити је који). Уствари, дрзава је без тендера и концесионог уговора, прво дала приватној фирми рудник на располагање, па тек онда своју (ДРЗАВНУ) фирму након 5 година гурнула у стецај. У моменту стецаја, приватна фирма (нови корисник рудника) дуговала је дрзавној фирми која је отисла у стецај преко 3 милиона КМ, које мозда никада нису врацене. Након отварања стецаја, стецајни управници (прво један, па онда овој сто је сад) приватној фирми (новом кориснику рудника) из стецајне масе продали су у бесцијење и по симболицној цијени сву вриједну покретну и непокретну имовину. Сада се руда извози у иностранство (знаци не прерадјује у земљи) испод трзисних цијена и тако ускрацује порез на добит дрзави. Исто сто су радили Литванци са производима фабрике Бирац. СИПА за све ово зна и има све податке, али по том питању никад ниста није предузимала. Претпостављате засто. МИ МАЛИ АКЦИОНАРИ БИВСЕ ДРЗАВНЕ ФИРМЕ И БИВСИ РАДНИЦИ РУДНИКА СЕ ПИТАМО: ДА ЛИ ЋЕ СЕ "НОВА" СИПА ТИМ ПИТАЊЕМ ИКАДА ПОЗАБАВИТИ

Name

Село Мало

20.12.2015 20:21

Покрадосе сељаци све

Name

днк

20.12.2015 20:48

Идееее Милеееее.........

Name

бандак

20.12.2015 21:08

Републику Српску неће укинути ни ОХР ни ЕУ ни СУД или Тужилаштво БИХ, Републику Српску укинуће ЛОПОВИ из Владе РС и наш драги вођа Милокрад. Овако опљачкане Федерација нас неће примити под своје небо. Коме требају просјаци у кући. Били неки домаћин узео неког просјака под свој кров. Шта ће му. Тешко нама са Милокрадом и дамом с беле чизме.

Name

Грга

21.12.2015 06:43

Највеци криминал је направљен управо преко ИРБ

Name

аналитицар

21.12.2015 06:45

Довољно је изанализирати кредите у ИРБ у последњих година па це бити јасно ко је све имао приступ народним парама. А да не говоримо о законитости додјеле кредита

Name

СИМЕУН ДЈАК

21.12.2015 06:50

Апсолутно је противуставан закон по коме је Влада РС могла да одлуцује о додјели било какави крефита из средстава ИРБ РС. Ако би се то утврдило сви кредити које је Влада РС додијелила били би понистени

Name

Доказано

21.12.2015 06:59

Ови власници рудника САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ ОД ВЛАДЕ РС НЕЗАКОНИТО СУ ДОБИЛИ ЈОС НЕКОЛИКО КОНЦЕСИЈА ЗА РУДНИКЕ И ХИДРОЦЕНТРАЛЕ. И СВЕ ТЕ СЛУЦАЈЕВЕ ИСПИТУЈЕ СИПА ПО МЕДЈУНАРОДНИМ ЗАХТЕВИМА. У СРБИЈИ СУ УНИСТИЛИ НАВИП И ФИДЕЛИНКУ А У РУМУНИЈИ ЗБОГ ПОДМИЦИВАЊА СУДИЈА ТРЕБАЈУ ДА ИДУ У ЗАТВОР АЛИ СУ НЕДОСТУПНИ ЈЕР СЕ КРИЈУ ПО ЛОНДОНСКИМ ПОДРУМИМА. У СРБИЈИ СУ ИМ ЗБОГ КРИМИНАЛА СА ПРИВАТИЗАЦИЈОМ НАВИПА СВИ ДИРЕКТОРИ ЗАВРСИЛИ У ЗАТВОРУ. И СВЕ СУ ТО У ВЛАДИ РС ЗНАЛИ ПРЕ НЕГО СТО СУ ИМ ДОДЕЛИЛИ РУДНИК САСЕ И ОСТАЛЕ КОНЦЕДИЈЕ. ОТВРОРЕНО СЕ ПРИЦА ДА СЕ ТУ РАДИ О МАСОНСКОЈ ЗАВЕРИ У КОЈУ СУ УКЉУЦЕНИ НЕКИ НАЈВИСИ ДРЗАВНИЦИ СРБИЈЕ И РС. ПА ВИ САД ПРОЦЕНИТЕ КО НАМ ВОДИ ДРЗАВЕ

Name

ЗАВЕРА

21.12.2015 07:13

Иза многих крупних одлука у РС стоје или Јевреји или масони. Бог драги зна засто. Народу остаје само да нагадја да ли су и наси водеци политицари у некој од мефјународних завереницких организација. У Србији Вуциц у Влади мора да дрзи неколико министара из тих секти и не мозе да их се ријеси.

Name

Доказ ВИ

21.12.2015 07:28

Због рудника Сасе водјен је и кривицни поступак али је обустављен због недостатка доказа. Све трагове након "злоцина" униставају. Ал'л неце ни то дуго. Стезе се обруц. Актери (политицари и тајкуни) се по неким царсиским твдњама годинама прате и снимају. Само се цека погодан политицки тренутак да се крене са цисцењем рибе од главе

Name

ЈА И МОЈ НАРОД

21.12.2015 11:55

Народ је стока. И ја сам народ. Тако нам и треба кад бирамо криминалце.

Name

СИПЦИЦ

21.12.2015 17:59

Само полако, стизе вас заслузена казна. Али не ни од СИПЕ, ни од килавог народа, вец и Бога Свевисњега. Е јефино њега не мозете преварити.

Name

Сребереницанин

21.12.2015 18:03

Цијела сребреницка опстина зна ста раде ови сто сад управљају рудником, и нико ниста не смије да казе. Страховлада на ентитетском и локалном нивоу. Ови наси на локалу се супер уклопили у игру. А игра се зове : ко зна дрзави зна и себи

Name

Потоцари

22.12.2015 16:52

Сваки дан гледам камионе како одвозе руду из Рудника Сасе у иностранство

Name

Добро

22.12.2015 16:59

Добар ова "Рудар". Кад науци у руднику тако да писе. Али ако је и 10% тацно од овог сто цовјек наброја, онда би пола врха РС требало у цорку сатјерати

Name

Кунта Кинте

20.12.2015 16:25

А шта кажу из СИПЕ оће ли бити хапшења, о овом треба тек кад дође на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљда

20.12.2015 17:02

Да се прво прослави Нова година.

Name

Остоја

20.12.2015 19:54

Сипа цека 1.1...

Name

аман заман

21.12.2015 12:29

кунта кинте,неће сипа хапсити по рс,тренутно је приоритет средјивања стања у ф бих,у рс ради специјално тужилаштво па онда референдум,двије нове године,духови,свеци и утоме ће крај јануара,има времена

Name

Бл

20.12.2015 16:28

Устај народе дизите своје паре ако јос ко ста коју цркавицу и на улицу у протесте јер све је пропало, а сто није не цекајте јер је пропаст банака загарантована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гфз

20.12.2015 16:33

Масала

ОДГОВОРИТЕ
Name

бубало

20.12.2015 16:35

Без коментара. Све це то народ платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

20.12.2015 16:35

Лактаски рудоња је требао нестати са политицке сцене онога тренутка када је сину дао милионски кредит! Добро би било за народ, а и за њега јер би му тада пријетила много мања затворска казна од оне која га цека у наредном периоду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

20.12.2015 16:41

Па бави ли се мали Игор воћарством , отплаћује ли редовно рате или се дрогира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

21.12.2015 07:59

Дрогира и уци сисање СНСД-оваца!

Name

кинезовиц

20.12.2015 16:43

Све пропада од Банака па до привреде а нико не одговара,једино кум Радисиц сам додје на Туњице у затвор а то није довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуско будимир

20.12.2015 16:47

Јос мало и готово треба бјезати из ове пустиње. Све су покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МР

20.12.2015 16:48

САМО УЛИЦА ОВО ЗЛО МОЖЕ ЗАУСТАВИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џумлеја

20.12.2015 16:57

Много је ту различитих ликова, јаких политички и финансијски, странаца и домаћих, уплетено. Да би се то распетљало потребно је више од реалног. Не надам се ничему спектакуларном и поштеном, нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

20.12.2015 16:58

Како је народ наиван, стално СИПА па СИПА. СИПА це све урадити само неце у лову дирати каку казу не могу они приватно док не добију налог од Тузиластва, а посто су сви ту, то је прица за ову наивну масу без памети да це неко неста урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дфк

20.12.2015 17:24

Нису то све бацене паре, пола је само бацено, али да би она друга половина могла бити покрадена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

20.12.2015 17:27

Па ј**о вас Додик онако луд, ако имате нешто против њега, Игора или других чланова његове породице, за које знамо да су у криминалу до гуше, подузмитзе нешто да се ти људи нађу у затвору гдје им је и мјесто, не лудите овај напаћени народ. Свега нам је доста. Савез за промјене, ако нешто има да то докаже по убрзаном поступку,или да ћути. Зашто не испитате ко финансира Додиков породични, приватни кошаркашки клуб Игокеу гдје се обрћу милиони евра наших пара. Или, је**те се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

20.12.2015 18:40

Тако је царе,или да се боримо за бољу будуцност или смо близу да мафији не моземо ниста урадити!!!

Name

Зеро

21.12.2015 02:14

Срби требају јаку диктатуру,они воле јаког појединца на целу народа.Да се бусају са српством.Иди бре. Увалисе им Амери овог Милу,нит је јак,нит паметан,нит га се могу ријесити. А све горе,лосије,тузније,рузније.Ускоро це бити,Миле винтлај,винтлај,оде република у хендек.

Name

Ацо

20.12.2015 17:41

То није Банка вец фонд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дракче

20.12.2015 21:47

Продали Телеком, од тих пара основали ИРБ, раскућили све паре. Сад би дали дио Електропривреде да врате Телеком, како би Миле уселио Телеком у спорну зграду Гранд траде-а и како би сакрили папире крађе државних пара.

Name

похле погле

20.12.2015 17:49

Ова зграда је ругло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојски грађевинари

20.12.2015 19:25

Кад адвокат ради зграду, а извођач локални дрипац.

Name

за Микија

20.12.2015 17:50

Свака ти цаст .....тако је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за вупер

20.12.2015 17:53

У праву сте али ови дзаба сједе поред компијутера!Довољно је погледати ста говори господин Петрусиц и свима це бити јасно.Као примјера ради:Клинци нам воде дрзаву,Засто је убијен Дјиндјиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан пд

20.12.2015 17:58

Кажи нам Мики кажи нам све, ослободи душу избаци ту негативну енергију. Процес промјене је неумољив. Режим мора пасти, и ко год да дође на власт надам се сзп ,и ако не ваљају одма отјерати грешка је у народу што су дозволили да се Додик и Павић закопите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

су 24

20.12.2015 20:12

Миланце мјењај дилера, булазнис зао владар а слуге јос горе

Name

Перо

20.12.2015 19:00

хттп://www.муп.владарс.нет/лат/индеx.пхп?вијест=9776&врста=новости

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

20.12.2015 19:09

Сто се беспотребно нервирате ниста није пропало лова је на сигурном

ОДГОВОРИТЕ
Name

братунац

20.12.2015 20:14

Па не затварај сад кад треба да добијем кредит за стан,због политицара који узимају милионе ми обицни градјани цемо изгубити сансу да добијемо пар хиљада и стамбено се збринемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

20.12.2015 20:16

Планинско добро у стечају,измузли преко 7 милиона км на име крвава музара. Нема милиона,нема крава и нико ништа. А дебели газда притиснуо невесињско поље кода му је бабовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.12.2015 20:36

Подобан човјек, могло му се.

Name

васо

20.12.2015 20:31

Данас, када постајем пионир Дајем часну пионирску ријеч: Да ћу марљиво учити и радити И бити добар друг; Да ћу вољети нашу самоуправну домовину Социјалистичку Федеративну Републику Југославију Да ћу развијати братство и јединство И идеје за које се борио Тито; Да ћу цијенити све људе свијета који желе слободу и мир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.12.2015 21:30

Тако је друзе Васо Пуна подршка. Зив био

Name

неко

21.12.2015 01:07

И онда направе прилог на јавном сервису коко постоји акциони план у борби против корупције у свим нивоима власти и изаде неки слузбеним лијеп као слика па запоцне овако: ми се боримо против свих облика злупотребе полозаја и корипције и знамо да то увјек постоји у сваком друству као и код нас, медутим ја сам тек овдје 2 године па нисам бас упуцем у све предмете које спроводимо а спроводимо их много знате јер дуги су то процеси и не знам све слуцјаеве напамет јави цу вам се усмено, само да знате нема тога много и позивам све градане да уредно пријављују слуцајеве јер ако ако вама не догори до ноктију ја сигурно нецу несто паметно да урадим јер јос мало па нови избори...ал радимо ми много знате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стиснути ИХ

21.12.2015 06:47

Ако би их СИПА мало стисла ове из ИРБ РС ко некад УДБА, пропјевали би ко им је наредјивао да дају кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикалац

21.12.2015 07:06

Било би интересантно истразити гдје је заврсио кредит Енерголинији. Ја знам. У приватним дзеповима. Довољно је слиједити траг новца. Тај крефит је дат кад се вец знало да се Литванци повлаце а ИРБ РС пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТИСНИ

21.12.2015 07:08

Треба само стиснути неколико кљуцних играца из ИРБ, Агенције за банкарство, Балкан Инвестмен банке и понудити им статус свјефока сарадника. Клупко би се одмотало и досло у 2+2=4 до правих налогодаваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКАЗАНО ИИ

21.12.2015 07:21

Власници рудника Сасе у Сребреници су власници јос неколико рудника обојених метала у земљама окрузења. Америцка независна истразицацка комисија довела их је у везу са бивсим Генеxовим директорима који су уцествовали у износењу милијарди (да милијарди) еура за вријеме Милосевицевог резима. Преко тих пројеката у земљама региона, према мисљењу тог независног америцког тијела, они уствари перу паре. У Енглеској, али и дригим земљама, формирали су фондове гдје се не виде власници и преко тих фондова кроз незаконите приватизације постали власници неких привредних гиганата (укљуцујуци и банке) и тако управљају насим зивотима. Неки од тих фондова (власници неких мљекара у региону) се доводе у везу и са породицом Милосевиц. А зна се којој медјународној секти је припадао Милосевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

21.12.2015 10:02

Само гаси Баја...има оваца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јјоојј

21.12.2015 10:19

имали ста у овој Додиковој самоуправној организацији да не пропада .ја се дивим народу колико це моци ово да посматра са стране кода га се не тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X.X.

21.12.2015 11:04

БИТАНГЕ,КРИМИНАЛЦИ,САМО ДАЈУ ПАРЕ СВОЈИМ ПОДОБНИМ ФИРМАМА,СВЕ МАЛЕ ПРИВАТНЕ ФИРМЕ И РАДЊЕ СУ УНИСТИЛИ.ЕМ ДУГУЈУ МИЛИОНЕ ПОРЕСКОЈ ЕМ СЕ ЊИМА ОТПИСУЈУ КРЕДИТИ.НАРОД ЈЕ СТОКА.ПУСТИЛИ СМО ХОСТАПЛЕРИМА ДА НАС ДОВЕДУ ДО ГЛАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схерлоцк

21.12.2015 15:18

Нису то дрзавне паре, то су насе паре, паре пореских обвезника, које смо ми дали њима на повјерење, твоје и моје паре. Код нас се прица о некаквим дрзавним или ентитетским парама као да оне саме себе генерису, из ницега настају. То је вјеста подвала сваке власти, јер дрзавне нису насе па их је лаксе украсти, не боли нас толико. Прогледај народе, упореди бруто и нето плату, та разлика су те дрзавне паре, и пдв који плацамо свакодневно, и кредити које дизу да их наси унуци врацају. Елементарно, мој драги народе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

неимар

21.12.2015 17:41

Ви сто пљујете по Додику и дрзави нисте ни свињац направили у зивоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар

21.12.2015 20:10

Ни он није радио и градио, већ се на друге начине 'сналазио'..

Name

Брендy

21.12.2015 18:00

Ја знам на која егзотицна острва су износили и крили паре. Радим у једној од тих банака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неповјерљив

21.12.2015 18:27

Не могу да вјерујем да се ово десило са рудником Сасе. Па ови политицари су стварно изгубили сваки компас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прст у око

21.12.2015 18:29

Народу се нон стоп гура прст у око. Продају му се му..а под бубреге, а он насједа на руду ко бекан. Цудан је народ кад га се манипулисе. Само слезе раменима и аплаудира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперман

21.12.2015 18:32

Оно су све лази само да се напакости преседнику и да он да оставку. А онда це РС да се утопи у БИХ и готов посо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питањце

21.12.2015 19:31

За ИРБ, имал'л јос тих пара. Једино ме ви мозете спасити. Сворц сам, а имам неке телади

ОДГОВОРИТЕ
Name

лвир Гацанин

21.12.2015 20:43

Ево премијерка реце да це ИРБ РС врсити процјену дрзавих предузеца у РС. Ако то буду урадли како су водили банку лосе нам се писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

22.12.2015 17:00

Каква нам је дрзава такве су и банке. Све пред стецајом и лимвидацијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуремовиц

22.12.2015 17:05

Пропале су нам акције у Руднику олова и цинка само сто се неко сјетио да угаси добру дрзавну фирму која је годинама успјесно управљала рудником. Ови нови сто су досли примили раднике само по патискпј основи. Ко је год дигао глас гурнут је у страну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кудуз

22.12.2015 18:35

Ко це ту кога да казњава кад врана врани оци не вади. ја не вјерујем висе ни опозицији. И они стално прицају а ниста не предузмају

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМЕУН ДЈАК

22.12.2015 21:59

ИРБ РС од првог дана је формирана с једним основним циљем а то је да се богати још више обогате, а сиромашни још више осиромаше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Букило

22.12.2015 22:01

РС управљају високопозиционирани чланови тајних друштава. Знамо и којих. То исто важи и за Инвестиционо Развоју Банку РС. Онда не треба да се чудимо што се паре бесомучно износе из банке на приватне рачуне у разним формама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо Мајкин

22.12.2015 22:03

Не ради се ту ни о каквом удару. Ради се о смишљеном плану да се земља опљачка, а једна таква банка је за то идеална

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путаљ К.

22.12.2015 22:05

ИРБ је ниста друго до подмиривање потреба партиских послусника владајуцег резима и његових сателита тзв. папака. Ових дана видомо да се то и у пракси потврдјује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киндеер Јаје

22.12.2015 22:06

Све су ово лупетања без покрица. Убрзо це се показати да је то тацно. Зиви били па, видели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уставност

22.12.2015 22:08

Како је могуце да влада РЕ доноси неке одлуке о пласманау средстава ИРБ . То је ем незаконито ем неуставно. Немогуце је да једно правно лице доноси одлуке о пласирању средстава другог правног лица, цак и ако је, као у слуцају Влада РС/ ИРБ, једна 100% власник другог. Кад би то тако било не би ни постојала потреба да постоји висе правних лица. Ово це се убрзо показати као тацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будјони

22.12.2015 22:09

Сви директори ИРБ Банке умјесто да заврсе у затвору заврсили су са великим банкарским рацунима. Наса реалност

ОДГОВОРИТЕ