Nakon Bobar, Banke Srpske na redu udar i na Investiciono - razvojnu banku

Razvojnim bankarstvom kakvo poznajemo i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, upravlja politika i redovno je neuspješno. U njemu se tradicionalno pomažu propali prijateljski projekti ili daju pare lošim firmama, kojim upravljaju poslušni stranački kadrovi.

Republika Srpska 20.12.2015 | 17:17
Nakon Bobar, Banke Srpske na redu udar i na Investiciono - razvojnu banku

Sudbina ovog bankarstva kao da govori: Evo vam vaše banke pa se vi politički kreditirajte dok ne propadnete.

Prvi put se čulo o Investiciono - razvojnoj banci Republike Srpske (IRB) po jednom nepotističkom kreditu.

Desetine politički nepodobnih opština (gdje je vlast u rukama SDS) tražilo je kredite od ove Banke. I dok se mjesecima odgađala odluka o dodjeli kredita pojedinim opštinama, IRB je isti dan nakon podnošenja zahtjeva obavila svu proceduru i odobrila kredit od 3 miliona KM firmi “Fruit Eco” iz Gradiške.

Pare su prebačene na račun ekspresno. Tada se saznalo da je ova firma u vlasništvu Igora Dodika, sina premijera Milorada Dodika.

Tada se čula ona Dodikova čuvena rečenica: “Bolje da se bavi voćem, nego da se drogira.”

Politika baca državni novac

Već tada se mogla pretpostaviti sudbina IR banke, a bogami i razvoja Republike Srpske.

Zaređali su politički, jaranski i rođački krediti.

Pomoć od IRB Republike Srpske u iznosu od 15 miliona maraka dobio je i konzorcij ”Delta-Zekstra”, da bi platio obaveze iz ugovora o kupovini robne kuće "Boska" u Banja Luci. Vlada Srpske, na čijem čelu je tada bio Dodik, primorala je IRB Republike Srpske da kupi obveznice RK "Boska" u vrijednosti od 15 miliona KM. Novac je trebalo da vratiti konzorcijum “Delta-Zekstra”, kojeg je zastupao Dragan Đurić, Dodikov prijatelj. Međutim, on nikada nije u potpunosti izmirio svoje obaveze iz ugovora o kupoprodaji.

Među Dodikovim “aferimima”, za koje se sumnja da su iscrpljivale novac i iz IRB-a je i "Andrićgrad". Tu je odnos prema državnom kapitalu potvrđen kao odnos prema Alajbegovoj slami, pa je oprošteno plaćanje PDV-a, kao i višemilionske subvencije Vlade Republike Srpske ovom građevinskom hiru reditelja Emira Kusturice.

Bilo je tu i nekih nevjerovatnih “bacanja” kapitala ove banke. Firmi “Energolinija“, nepoznatog vlasnika, IRB Republike Srpske je dala kredit iz linije sredstava dobijenih od Evropske razvojne banke (EBRD). Taj kredit je iznosio 19,4 miliona KM.

Slučaj sa kreditom za “Energoliniju” pokazuje šta politika radi od banaka koje su u državnom vlasništvu. „Energolinija“ je tražila kredit od 20 miliona KM, ali je kreditni zahtjev odbio tadašnji direktor IRB Republike Srpske Milenko Pavlović, jer je bila enormna izloženost riziku ovog plasmana bez posredničke banke, koja bi dobrim dijelom preuzela naplatu i garancije.

Direktor je smijenjen ekspresno, a nakon njegovog odlaska „Energolinija“ obnavlja kreditni zahtjev, ali ovaj put u visini od 19,4 miliona KM.

Direktorica IRB Republike Srpske, na kreditnom odboru IRB (tzv.mali odbor), odobrava 6 miliona KM, smatrajući da je to iznos primjeren izloženosti riziku ovog plasmana.

Ali, Vlada Republike Srpske, koja je vlasnik IRB-a zasjeda i donosi odluku da se "Energoliniji" odobri kredit od 19,4 miliona KM. Dakle, politika je opet odlučila da baci državni novac u svoje rupe bez dna.

Privatni kredit za vilu u Beogradu

Kredit treće, privatne vrste, kao kredit svom sinu, dogodio se kada je Dodik kupio vilu u Beogradu. On je, kao premijer Republike Srpske, 2007. godine preko Pavlović banke uplatio 750 hiljada evra za kupovinu te beogradske vile. Ispostavilo se da je kredit podigao tek godinu dana nakon toga. Govori se da su njegov kredit vratili radnici Pavlović banke, a da je zauzvrat Dodik odobrio Pavloviću kredit od IRB-a.

Dakle, to je bilo razvojno bankarstvo. Posljedice ovakvog razvoja će se još godinama sanirati. Dakle, uskoro će se otvoriti i problem Investiciono - razvojne banke Republike Srpske. Finansijske dubioze ove Banke su ogromne.

Investiciono – razvojna banka Republike Srpske je već sad u ozbiljnom stanju. Ovakvih slučajeva sa bacanjem državnog novca je i previše. Samo neko neočekivano i teško vjerovatno upumpavanje golemog novca u IRB može ovu banku spasiti od scenarija Bobar banke i Banke Srpske. Sadašnje stanje se može nagovijestiti.

Neko se ozbiljno prevario, vjerujući u moć Banke.

I dva-tri obična loša kredita, poput navedenih, mogu biti sudbonosno ranjivi za takvu banku, koja se svakog časa može zaljuljati i urušiti, piše Patria.

Izvor: Patria

 

Komentari / 77

Ostavite komentar
Name

Macak

20.12.2015 16:23

Lako je rasturit, de sacuvajte.

ODGOVORITE
Name

Rudar I smjena

20.12.2015 18:23

Baš tako. Evo, U SLUCAJU UNISTAVANJA I OTIMANJA RUDNIKA OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE SVE JE KRISTANO JASNO. Drzava (pretpostavite ko) prvo je dozvolila da ode u stecaj drzavna (pazite, DRZAVNA) firma koja je upravljala rudnikom, da bi isti rudnik dala privatnoj firmi. Vecinski vlasnici (2/3) te privatne firme (koja sada upravlja rudnikom) su neki srbijanski tajkuni bivsi direktori Genexa (skoro svi zbog kriminala na poternicama nekoliko zemalja okruzenja), a manjinski vlasnik (1/3) jedna firma sa Kipra (zna se i koja), ciji je vlasnik, kako se otvoreno prica u Srebrenici, jedan nas visokopozicionirani politicar (za pretpostaviti je koji). Ustvari, drzava je bez tendera i koncesionog ugovora, prvo dala privatnoj firmi rudnik na raspolaganje, pa tek onda svoju (DRZAVNU) firmu nakon 5 godina gurnula u stecaj. U momentu stecaja, privatna firma (novi korisnik rudnika) dugovala je drzavnoj firmi koja je otisla u stecaj preko 3 miliona KM, koje mozda nikada nisu vracene. Nakon otvaranja stecaja, stecajni upravnici (prvo jedan, pa onda ovoj sto je sad) privatnoj firmi (novom korisniku rudnika) iz stecajne mase prodali su u bescijenje i po simbolicnoj cijeni svu vrijednu pokretnu i nepokretnu imovinu. Sada se ruda izvozi u inostranstvo (znaci ne preradjuje u zemlji) ispod trzisnih cijena i tako uskracuje porez na dobit drzavi. Isto sto su radili Litvanci sa proizvodima fabrike Birac. SIPA za sve ovo zna i ima sve podatke, ali po tom pitanju nikad nista nije preduzimala. Pretpostavljate zasto. MI MALI AKCIONARI BIVSE DRZAVNE FIRME I BIVSI RADNICI RUDNIKA SE PITAMO: DA LI ĆE SE "NOVA" SIPA TIM PITANJEM IKADA POZABAVITI

Name

Selo Malo

20.12.2015 20:21

Pokradose seljaci sve

Name

dnk

20.12.2015 20:48

Ideeee Mileeeee.........

Name

bandak

20.12.2015 21:08

Republiku Srpsku neće ukinuti ni OHR ni EU ni SUD ili Tužilaštvo BIH, Republiku Srpsku ukinuće LOPOVI iz Vlade RS i naš dragi vođa Milokrad. Ovako opljačkane Federacija nas neće primiti pod svoje nebo. Kome trebaju prosjaci u kući. Bili neki domaćin uzeo nekog prosjaka pod svoj krov. Šta će mu. Teško nama sa Milokradom i damom s bele čizme.

Name

Grga

21.12.2015 06:43

Najveci kriminal je napravljen upravo preko IRB

Name

analiticar

21.12.2015 06:45

Dovoljno je izanalizirati kredite u IRB u poslednjih godina pa ce biti jasno ko je sve imao pristup narodnim parama. A da ne govorimo o zakonitosti dodjele kredita

Name

SIMEUN DJAK

21.12.2015 06:50

Apsolutno je protivustavan zakon po kome je Vlada RS mogla da odlucuje o dodjeli bilo kakavi krefita iz sredstava IRB RS. Ako bi se to utvrdilo svi krediti koje je Vlada RS dodijelila bili bi ponisteni

Name

Dokazano

21.12.2015 06:59

Ovi vlasnici rudnika SASE KOD SREBRENICE OD VLADE RS NEZAKONITO SU DOBILI JOS NEKOLIKO KONCESIJA ZA RUDNIKE I HIDROCENTRALE. I SVE TE SLUCAJEVE ISPITUJE SIPA PO MEDJUNARODNIM ZAHTEVIMA. U SRBIJI SU UNISTILI NAVIP I FIDELINKU A U RUMUNIJI ZBOG PODMICIVANJA SUDIJA TREBAJU DA IDU U ZATVOR ALI SU NEDOSTUPNI JER SE KRIJU PO LONDONSKIM PODRUMIMA. U SRBIJI SU IM ZBOG KRIMINALA SA PRIVATIZACIJOM NAVIPA SVI DIREKTORI ZAVRSILI U ZATVORU. I SVE SU TO U VLADI RS ZNALI PRE NEGO STO SU IM DODELILI RUDNIK SASE I OSTALE KONCEDIJE. OTVRORENO SE PRICA DA SE TU RADI O MASONSKOJ ZAVERI U KOJU SU UKLJUCENI NEKI NAJVISI DRZAVNICI SRBIJE I RS. PA VI SAD PROCENITE KO NAM VODI DRZAVE

Name

ZAVERA

21.12.2015 07:13

Iza mnogih krupnih odluka u RS stoje ili Jevreji ili masoni. Bog dragi zna zasto. Narodu ostaje samo da nagadja da li su i nasi vodeci politicari u nekoj od mefjunarodnih zaverenickih organizacija. U Srbiji Vucic u Vladi mora da drzi nekoliko ministara iz tih sekti i ne moze da ih se rijesi.

Name

Dokaz VI

21.12.2015 07:28

Zbog rudnika Sase vodjen je i krivicni postupak ali je obustavljen zbog nedostatka dokaza. Sve tragove nakon "zlocina" unistavaju. Al'l nece ni to dugo. Steze se obruc. Akteri (politicari i tajkuni) se po nekim carsiskim tvdnjama godinama prate i snimaju. Samo se ceka pogodan politicki trenutak da se krene sa ciscenjem ribe od glave

Name

JA I MOJ NAROD

21.12.2015 11:55

Narod je stoka. I ja sam narod. Tako nam i treba kad biramo kriminalce.

Name

SIPCIC

21.12.2015 17:59

Samo polako, stize vas zasluzena kazna. Ali ne ni od SIPE, ni od kilavog naroda, vec i Boga Svevisnjega. E jefino njega ne mozete prevariti.

Name

Sreberenicanin

21.12.2015 18:03

Cijela srebrenicka opstina zna sta rade ovi sto sad upravljaju rudnikom, i niko nista ne smije da kaze. Strahovlada na entitetskom i lokalnom nivou. Ovi nasi na lokalu se super uklopili u igru. A igra se zove : ko zna drzavi zna i sebi

Name

Potocari

22.12.2015 16:52

Svaki dan gledam kamione kako odvoze rudu iz Rudnika Sase u inostranstvo

Name

Dobro

22.12.2015 16:59

Dobar ova "Rudar". Kad nauci u rudniku tako da pise. Ali ako je i 10% tacno od ovog sto covjek nabroja, onda bi pola vrha RS trebalo u corku satjerati

Name

Kunta Kinte

20.12.2015 16:25

A šta kažu iz SIPE oće li biti hapšenja, o ovom treba tek kad dođe na red.

ODGOVORITE
Name

Valjda

20.12.2015 17:02

Da se prvo proslavi Nova godina.

Name

Ostoja

20.12.2015 19:54

Sipa ceka 1.1...

Name

aman zaman

21.12.2015 12:29

kunta kinte,neće sipa hapsiti po rs,trenutno je prioritet sredjivanja stanja u f bih,u rs radi specijalno tužilaštvo pa onda referendum,dvije nove godine,duhovi,sveci i utome će kraj januara,ima vremena

Name

Bl

20.12.2015 16:28

Ustaj narode dizite svoje pare ako jos ko sta koju crkavicu i na ulicu u proteste jer sve je propalo, a sto nije ne cekajte jer je propast banaka zagarantovana.

ODGOVORITE
Name

gfz

20.12.2015 16:33

Masala

ODGOVORITE
Name

bubalo

20.12.2015 16:35

Bez komentara. Sve ce to narod platiti.

ODGOVORITE
Name

sasars

20.12.2015 16:35

Laktaski rudonja je trebao nestati sa politicke scene onoga trenutka kada je sinu dao milionski kredit! Dobro bi bilo za narod, a i za njega jer bi mu tada prijetila mnogo manja zatvorska kazna od one koja ga ceka u narednom periodu.

ODGOVORITE
Name

prijedor

20.12.2015 16:41

Pa bavi li se mali Igor voćarstvom , otplaćuje li redovno rate ili se drogira?

ODGOVORITE
Name

Ja

21.12.2015 07:59

Drogira i uci sisanje SNSD-ovaca!

Name

kinezovic

20.12.2015 16:43

Sve propada od Banaka pa do privrede a niko ne odgovara,jedino kum Radisic sam dodje na Tunjice u zatvor a to nije dovoljno.

ODGOVORITE
Name

dusko budimir

20.12.2015 16:47

Jos malo i gotovo treba bjezati iz ove pustinje. Sve su pokrali.

ODGOVORITE
Name

MR

20.12.2015 16:48

SAMO ULICA OVO ZLO MOŽE ZAUSTAVITI

ODGOVORITE
Name

Džumleja

20.12.2015 16:57

Mnogo je tu različitih likova, jakih politički i finansijski, stranaca i domaćih, upleteno. Da bi se to raspetljalo potrebno je više od realnog. Ne nadam se ničemu spektakularnom i poštenom, nažalost.

ODGOVORITE
Name

vuper

20.12.2015 16:58

Kako je narod naivan, stalno SIPA pa SIPA. SIPA ce sve uraditi samo nece u lovu dirati kaku kazu ne mogu oni privatno dok ne dobiju nalog od Tuzilastva, a posto su svi tu, to je prica za ovu naivnu masu bez pameti da ce neko nesta uraditi.

ODGOVORITE
Name

dfk

20.12.2015 17:24

Nisu to sve bacene pare, pola je samo baceno, ali da bi ona druga polovina mogla biti pokradena.

ODGOVORITE
Name

MIKI

20.12.2015 17:27

Pa j**o vas Dodik onako lud, ako imate nešto protiv njega, Igora ili drugih članova njegove porodice, za koje znamo da su u kriminalu do guše, poduzmitze nešto da se ti ljudi nađu u zatvoru gdje im je i mjesto, ne ludite ovaj napaćeni narod. Svega nam je dosta. Savez za promjene, ako nešto ima da to dokaže po ubrzanom postupku,ili da ćuti. Zašto ne ispitate ko finansira Dodikov porodični, privatni košarkaški klub Igokeu gdje se obrću milioni evra naših para. Ili, je**te se.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

20.12.2015 18:40

Tako je care,ili da se borimo za bolju buducnost ili smo blizu da mafiji ne mozemo nista uraditi!!!

Name

Zero

21.12.2015 02:14

Srbi trebaju jaku diktaturu,oni vole jakog pojedinca na celu naroda.Da se busaju sa srpstvom.Idi bre. Uvalise im Ameri ovog Milu,nit je jak,nit pametan,nit ga se mogu rijesiti. A sve gore,losije,tuznije,ruznije.Uskoro ce biti,Mile vintlaj,vintlaj,ode republika u hendek.

Name

Aco

20.12.2015 17:41

To nije Banka vec fond..

ODGOVORITE
Name

Drakče

20.12.2015 21:47

Prodali Telekom, od tih para osnovali IRB, raskućili sve pare. Sad bi dali dio Elektroprivrede da vrate Telekom, kako bi Mile uselio Telekom u spornu zgradu Grand trade-a i kako bi sakrili papire krađe državnih para.

Name

pohle pogle

20.12.2015 17:49

Ova zgrada je ruglo.

ODGOVORITE
Name

Dobojski građevinari

20.12.2015 19:25

Kad advokat radi zgradu, a izvođač lokalni dripac.

Name

za Mikija

20.12.2015 17:50

Svaka ti cast .....tako je...

ODGOVORITE
Name

za vuper

20.12.2015 17:53

U pravu ste ali ovi dzaba sjede pored kompijutera!Dovoljno je pogledati sta govori gospodin Petrusic i svima ce biti jasno.Kao primjera radi:Klinci nam vode drzavu,Zasto je ubijen Djindjic.

ODGOVORITE
Name

milan pd

20.12.2015 17:58

Kaži nam Miki kaži nam sve, oslobodi dušu izbaci tu negativnu energiju. Proces promjene je neumoljiv. Režim mora pasti, i ko god da dođe na vlast nadam se szp ,i ako ne valjaju odma otjerati greška je u narodu što su dozvolili da se Dodik i Pavić zakopite.

ODGOVORITE
Name

su 24

20.12.2015 20:12

Milance mjenjaj dilera, bulaznis zao vladar a sluge jos gore

Name

Pero

20.12.2015 19:00

http://www.mup.vladars.net/lat/index.php?vijest=9776&vrsta=novosti

ODGOVORITE
Name

xxl

20.12.2015 19:09

Sto se bespotrebno nervirate nista nije propalo lova je na sigurnom

ODGOVORITE
Name

bratunac

20.12.2015 20:14

Pa ne zatvaraj sad kad treba da dobijem kredit za stan,zbog politicara koji uzimaju milione mi obicni gradjani cemo izgubiti sansu da dobijemo par hiljada i stambeno se zbrinemo

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

20.12.2015 20:16

Planinsko dobro u stečaju,izmuzli preko 7 miliona km na ime krvava muzara. Nema miliona,nema krava i niko ništa. A debeli gazda pritisnuo nevesinjsko polje koda mu je babovina.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.12.2015 20:36

Podoban čovjek, moglo mu se.

Name

vaso

20.12.2015 20:31

Danas, kada postajem pionir Dajem časnu pionirsku riječ: Da ću marljivo učiti i raditi I biti dobar drug; Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo I ideje za koje se borio Tito; Da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir!

ODGOVORITE
Name

Miki

20.12.2015 21:30

Tako je druze Vaso Puna podrška. Ziv bio

Name

neko

21.12.2015 01:07

I onda naprave prilog na javnom servisu koko postoji akcioni plan u borbi protiv korupcije u svim nivoima vlasti i izade neki sluzbenim lijep kao slika pa zapocne ovako: mi se borimo protiv svih oblika zlupotrebe polozaja i koripcije i znamo da to uvjek postoji u svakom drustvu kao i kod nas, medutim ja sam tek ovdje 2 godine pa nisam bas upucem u sve predmete koje sprovodimo a sprovodimo ih mnogo znate jer dugi su to procesi i ne znam sve slucjaeve napamet javi cu vam se usmeno, samo da znate nema toga mnogo i pozivam sve gradane da uredno prijavljuju slucajeve jer ako ako vama ne dogori do noktiju ja sigurno necu nesto pametno da uradim jer jos malo pa novi izbori...al radimo mi mnogo znate...

ODGOVORITE
Name

Stisnuti IH

21.12.2015 06:47

Ako bi ih SIPA malo stisla ove iz IRB RS ko nekad UDBA, propjevali bi ko im je naredjivao da daju kredite

ODGOVORITE
Name

Sindikalac

21.12.2015 07:06

Bilo bi interesantno istraziti gdje je zavrsio kredit Energoliniji. Ja znam. U privatnim dzepovima. Dovoljno je slijediti trag novca. Taj krefit je dat kad se vec znalo da se Litvanci povlace a IRB RS propada.

ODGOVORITE
Name

STISNI

21.12.2015 07:08

Treba samo stisnuti nekoliko kljucnih igraca iz IRB, Agencije za bankarstvo, Balkan Investmen banke i ponuditi im status svjefoka saradnika. Klupko bi se odmotalo i doslo u 2+2=4 do pravih nalogodavaca

ODGOVORITE
Name

DOKAZANO II

21.12.2015 07:21

Vlasnici rudnika Sase u Srebrenici su vlasnici jos nekoliko rudnika obojenih metala u zemljama okruzenja. Americka nezavisna istrazicacka komisija dovela ih je u vezu sa bivsim Genexovim direktorima koji su ucestvovali u iznosenju milijardi (da milijardi) eura za vrijeme Milosevicevog rezima. Preko tih projekata u zemljama regiona, prema misljenju tog nezavisnog americkog tijela, oni ustvari peru pare. U Engleskoj, ali i drigim zemljama, formirali su fondove gdje se ne vide vlasnici i preko tih fondova kroz nezakonite privatizacije postali vlasnici nekih privrednih giganata (ukljucujuci i banke) i tako upravljaju nasim zivotima. Neki od tih fondova (vlasnici nekih mljekara u regionu) se dovode u vezu i sa porodicom Milosevic. A zna se kojoj medjunarodnoj sekti je pripadao Milosevic

ODGOVORITE
Name

p

21.12.2015 10:02

Samo gasi Baja...ima ovaca...

ODGOVORITE
Name

jjoojj

21.12.2015 10:19

imali sta u ovoj Dodikovoj samoupravnoj organizaciji da ne propada .ja se divim narodu koliko ce moci ovo da posmatra sa strane koda ga se ne tice.

ODGOVORITE
Name

X.X.

21.12.2015 11:04

BITANGE,KRIMINALCI,SAMO DAJU PARE SVOJIM PODOBNIM FIRMAMA,SVE MALE PRIVATNE FIRME I RADNJE SU UNISTILI.EM DUGUJU MILIONE PORESKOJ EM SE NJIMA OTPISUJU KREDITI.NAROD JE STOKA.PUSTILI SMO HOSTAPLERIMA DA NAS DOVEDU DO GLADI.

ODGOVORITE
Name

Sherlock

21.12.2015 15:18

Nisu to drzavne pare, to su nase pare, pare poreskih obveznika, koje smo mi dali njima na povjerenje, tvoje i moje pare. Kod nas se prica o nekakvim drzavnim ili entitetskim parama kao da one same sebe generisu, iz nicega nastaju. To je vjesta podvala svake vlasti, jer drzavne nisu nase pa ih je lakse ukrasti, ne boli nas toliko. Progledaj narode, uporedi bruto i neto platu, ta razlika su te drzavne pare, i pdv koji placamo svakodnevno, i krediti koje dizu da ih nasi unuci vracaju. Elementarno, moj dragi narode....

ODGOVORITE
Name

neimar

21.12.2015 17:41

Vi sto pljujete po Dodiku i drzavi niste ni svinjac napravili u zivotu

ODGOVORITE
Name

Mimar

21.12.2015 20:10

Ni on nije radio i gradio, već se na druge načine 'snalazio'..

Name

Brendy

21.12.2015 18:00

Ja znam na koja egzoticna ostrva su iznosili i krili pare. Radim u jednoj od tih banaka

ODGOVORITE
Name

Nepovjerljiv

21.12.2015 18:27

Ne mogu da vjerujem da se ovo desilo sa rudnikom Sase. Pa ovi politicari su stvarno izgubili svaki kompas

ODGOVORITE
Name

Prst u oko

21.12.2015 18:29

Narodu se non stop gura prst u oko. Prodaju mu se mu..a pod bubrege, a on nasjeda na rudu ko bekan. Cudan je narod kad ga se manipulise. Samo sleze ramenima i aplaudira

ODGOVORITE
Name

Superman

21.12.2015 18:32

Ono su sve lazi samo da se napakosti presedniku i da on da ostavku. A onda ce RS da se utopi u BIH i gotov poso

ODGOVORITE
Name

Pitanjce

21.12.2015 19:31

Za IRB, imal'l jos tih para. Jedino me vi mozete spasiti. Svorc sam, a imam neke teladi

ODGOVORITE
Name

lvir Gacanin

21.12.2015 20:43

Evo premijerka rece da ce IRB RS vrsiti procjenu drzavih preduzeca u RS. Ako to budu uradli kako su vodili banku lose nam se pise.

ODGOVORITE
Name

Komentator

22.12.2015 17:00

Kakva nam je drzava takve su i banke. Sve pred stecajom i limvidacijom

ODGOVORITE
Name

Huremovic

22.12.2015 17:05

Propale su nam akcije u Rudniku olova i cinka samo sto se neko sjetio da ugasi dobru drzavnu firmu koja je godinama uspjesno upravljala rudnikom. Ovi novi sto su dosli primili radnike samo po patiskpj osnovi. Ko je god digao glas gurnut je u stranu

ODGOVORITE
Name

Kuduz

22.12.2015 18:35

Ko ce tu koga da kaznjava kad vrana vrani oci ne vadi. ja ne vjerujem vise ni opoziciji. I oni stalno pricaju a nista ne preduzmaju

ODGOVORITE
Name

SIMEUN DJAK

22.12.2015 21:59

IRB RS od prvog dana je formirana s jednim osnovnim ciljem a to je da se bogati još više obogate, a siromašni još više osiromaše

ODGOVORITE
Name

Bukilo

22.12.2015 22:01

RS upravljaju visokopozicionirani članovi tajnih društava. Znamo i kojih. To isto važi i za Investiciono Razvoju Banku RS. Onda ne treba da se čudimo što se pare besomučno iznose iz banke na privatne račune u raznim formama.

ODGOVORITE
Name

Miso Majkin

22.12.2015 22:03

Ne radi se tu ni o kakvom udaru. Radi se o smišljenom planu da se zemlja opljačka, a jedna takva banka je za to idealna

ODGOVORITE
Name

Putalj K.

22.12.2015 22:05

IRB je nista drugo do podmirivanje potreba partiskih poslusnika vladajuceg rezima i njegovih satelita tzv. papaka. Ovih dana vidomo da se to i u praksi potvrdjuje

ODGOVORITE
Name

Kindeer Jaje

22.12.2015 22:06

Sve su ovo lupetanja bez pokrica. Ubrzo ce se pokazati da je to tacno. Zivi bili pa, videli

ODGOVORITE
Name

Ustavnost

22.12.2015 22:08

Kako je moguce da vlada RE donosi neke odluke o plasmanau sredstava IRB . To je em nezakonito em neustavno. Nemoguce je da jedno pravno lice donosi odluke o plasiranju sredstava drugog pravnog lica, cak i ako je, kao u slucaju Vlada RS/ IRB, jedna 100% vlasnik drugog. Kad bi to tako bilo ne bi ni postojala potreba da postoji vise pravnih lica. Ovo ce se ubrzo pokazati kao tacno.

ODGOVORITE
Name

Budjoni

22.12.2015 22:09

Svi direktori IRB Banke umjesto da zavrse u zatvoru zavrsili su sa velikim bankarskim racunima. Nasa realnost

ODGOVORITE