Станишић и Симатовић се изјаснили да нису криви

Бивши руководиоци Службе државне безбедности Србије, Јовица Станишић и Франко Симатовић, изјаснили су се да нису криви за ратне злочине за које их терети Хашки трибунал.

Србија 18.12.2015 | 17:50
Станишић и Симатовић се изјаснили да нису криви

Ово је било прво појављивање Станишића и Симатовића пред Хашким судом у поновљеном процесу.

Апелационо вијеће Трибунала је у уторак одлучило да Станишићу и Симатовићу буде поновљено суђење у Хашком трибуналу по свим тачкама оптужнице, чиме је поништена првостепена ослобађајућа пресуда.

Они ће до суђења остати у притворској једници трибунала. Станишић и Симатовић су првостепеном пресудом 2013. ослобођени сваке одговорности за ратне злочине.

Судско вијеће именовано је у Хагу одлуком Теодора Мерона, предсједника Механизма, тијела које је правни насљедник Хашког трибунала.

Расправним вијећем предсједаваће судија Бартон Хол са Бахама, а чланови ће бити Соломи Балунги Боса из Уганде и Сеон Ки Парк из Јужне Кореје.

Хол је био судија Трибунала и предсједавао је у процесу против бивших полицијских званичника Републике Српске Мића Станишића и Стојана Жупљанина, који су неправоснажно осуђени на по 22 године затвора због прогона несрба у Босанској крајини током рата у БиХ.

Судија Хол члан је и расправног вијећа које суди бившем лидеру Срба у Хрватској Горану Хаџићу, оптуженом за злочине у источној Славонији. Тај процес је у прекиду због Хаџићеве тешке болести.

Балунги Боса и Ки Парк нису били судије Трибунала, већ су постављени директно у Механизам.

Жалбено вијеће Хашког трибунала поништило је 15. децембра првостепену ослобађајућу пресуду бившем шефу Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу, званом Френки, и наложило ново суђење.

Станишић и Симатовић оптужени су за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској и БиХ, 1991-1995, а с прољећа 2013. првостепено вијеће Трибунала ослободило их је кривице по свих пет тачака оптужнице.

Апелационо вијеће Трибунала усвојило је прекјуче кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило тужилажтво.

Првостепене судије - по апелационом вијећу чијем се закључку противио један члан - нису дале "разумно образложење" те одлуке, нити су размотриле да ли су Станишић и Симатовић дијелили злочиначку намјеру других учесника у том подухвату.

То је прва таква одлука у историји Трибунала. Поново је било суђено и лидеру ОВК Рамушу Харадинају, али не по цијелој оптужници.

Станишић и Симатовић, који су на изрицање коначне пресуде дошли са привремене слободе у Србији, биће до даљег задржани у притвору Трибунала у Схевенингену.

Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције "Сабља" послије убиства премијера Зорана Ђинђића, 12. марта 2003. Станишић је пребачен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године. У првом појављивању пред судијом, обојица су изјавила да нису криви.

(НН/РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар