Stanišić i Simatović se izjasnili da nisu krivi

Bivši rukovodioci Službe državne bezbednosti Srbije, Jovica Stanišić i Franko Simatović, izjasnili su se da nisu krivi za ratne zločine za koje ih tereti Haški tribunal.

Srbija 18.12.2015 | 17:50
Stanišić i Simatović se izjasnili da nisu krivi

Ovo je bilo prvo pojavljivanje Stanišića i Simatovića pred Haškim sudom u ponovljenom procesu.

Apelaciono vijeće Tribunala je u utorak odlučilo da Stanišiću i Simatoviću bude ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu po svim tačkama optužnice, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Oni će do suđenja ostati u pritvorskoj jednici tribunala. Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine.

Sudsko vijeće imenovano je u Hagu odlukom Teodora Merona, predsjednika Mehanizma, tijela koje je pravni nasljednik Haškog tribunala.

Raspravnim vijećem predsjedavaće sudija Barton Hol sa Bahama, a članovi će biti Solomi Balungi Bosa iz Ugande i Seon Ki Park iz Južne Koreje.

Hol je bio sudija Tribunala i predsjedavao je u procesu protiv bivših policijskih zvaničnika Republike Srpske Mića Stanišića i Stojana Župljanina, koji su nepravosnažno osuđeni na po 22 godine zatvora zbog progona nesrba u Bosanskoj krajini tokom rata u BiH.

Sudija Hol član je i raspravnog vijeća koje sudi bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, optuženom za zločine u istočnoj Slavoniji. Taj proces je u prekidu zbog Hadžićeve teške bolesti.

Balungi Bosa i Ki Park nisu bili sudije Tribunala, već su postavljeni direktno u Mehanizam.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je 15. decembra prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, zvanom Frenki, i naložilo novo suđenje.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995, a s proljeća 2013. prvostepeno vijeće Tribunala oslobodilo ih je krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je prekjuče ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo tužilažtvo.

Prvostepene sudije - po apelacionom vijeću čijem se zaključku protivio jedan član - nisu dale "razumno obrazloženje" te odluke, niti su razmotrile da li su Stanišić i Simatović dijelili zločinačku namjeru drugih učesnika u tom poduhvatu.

To je prva takva odluka u istoriji Tribunala. Ponovo je bilo suđeno i lideru OVK Ramušu Haradinaju, ali ne po cijeloj optužnici.

Stanišić i Simatović, koji su na izricanje konačne presude došli sa privremene slobode u Srbiji, biće do daljeg zadržani u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije "Sablja" poslije ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavila da nisu krivi.

(NN/RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar