Ђаци због вакцина завршили у болници

Због нежељених реакција послије вакцинације јуче се деветоро дјеце, узраста од 14 и 15 година, из Челинца јавило на Клинику за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републици Српској у Бањалуци.

Босна и Херцеговина 18.12.2015 | 16:15
Ђаци због вакцина завршили у болници

Ријеч је о ученицима деветог разреда Основне школе "Јошавка" у Јошавци код Челинца, који су, на препоруку надлежног љекара, упућени на Педијатријску клинику УКЦ Републике Српске.

Према ријечима начелника клинике Стојислава Коњевића, тегобе су биле испољене у мањем или већем обиму код све дјеце која су добила вакцине "ди-те" и "полио", односно, вакцине против дифтерије, тетануса и дјечије парализе.

"Сва дјеца детаљно су прегледана у пријемној педијатријској амбуланти и враћена кући, уз препоруке да се у случају било каквих тегоба јаве у Клинику за дјечије болести" - истакли су у УКЦ Републике Српске.

Додали су да је о цијелом овом случају обавијештена Служба за епидемиологију Института за јавно здравство РС, као и надлежни љекар у Челницу.

Син Славише Кичића из Челинца, један је од ђака који је примио ову вакцину.

"Само је осјетио благу главобољу, због чега су га, као и осталу дјецу, превентивно послали на прегледе у Бањалуку. Сви су сада добро и немају никакве тегобе", казао је Кичић.

Из Института за јавно здравство Српске саопштено је да је овој установи пријављено 12 ученика деветог разреда ОШ "Јошавка", који су јуче вакцинисани против дифтерије, тетануса и дјечије парализе. Послије вакцинације, додали су, дјеци су се појавиле благе поствакциналне реакције, па је због безбједности њих деветоро упућено на Педијатријску клинику.

"Дјеца су прегледана, а приликом прегледа нису имали тегобе и враћена су кући", поновили су и из Института.

Додали су да у Републици Српској годишње овом вакцином у узрасту од 14 година буде вакцинисано око 10.000 дјеце.

"Осим појединачних, блажих облика поствакциналних реакција, Институту за јавно здравство Републике Српске до јуче није било пријава већег броја реакција након вакцине", нагласили су у Институту.

Из Института поручују да ће наставити да прате ситуацију у вези са овим случајем и да ће грађани, уколико дође до промјена, о свему бити благовремено информисани.

Прехладе напуниле амбуланте

Повишена температура, малаксалост, грлобоља, кашаљ и болови у мишићима, најчешћи су симптоми због којих се посљедњих дана све више пацијената јавља за помоћ у амбулантама у РС. Дежурни љекар у Дому здравља Оштра Лука Магдалена Анчић рекла је да је повећан број пацијената са симптомима прехладе.

"Савјетујем свима топлију одјећу, одмор и доста топлих напитака", истакла је Анчићева.

Слична ситуација је и у Дому здравља Добој. Број пацијената са прехладом је све већи, али љекари додају да је то ипак уобичајено за ово доба године.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

вупер

18.12.2015 16:21

Немам реци, дали је то вакцина добра или не ста цовек да ради кад се то појави. Вероватно нека вакцина која није добра а министарство си игра са децом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.12.2015 18:11

У праву си! То је вакцина за депопулацију! Препоруцена од Свјетске здравствене организације која је слуга масона и надлезна за депопулацију и стерилизацију свјетског становниства!

Name

Др

18.12.2015 23:40

Па ако вакцина не ваља ваљда би се јавила сва дјеца која су примила вакцину јер се истовремено вакцинису сва дјеца исте генерације,не бисмо требали на овај нацин уносити панику медју народ и коментарисати да ли вакцина ваља или не ваља док то струка не саопсти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.12.2015 07:28

Халооо докторе...имас ли ста у глави? Само они који имају мало јаци имунитет су имали проблема... Ови остали су вец стерилни, слаби им гени па није било отпора у тијелу! А ти, иди мало процитај о WХО и ко их финансира!!! Измедју осталог Сорос!

Name

Мозда

18.08.2020 09:45

Цовјек бројао саховска поља аније се дрзао за зрак

ОДГОВОРИТЕ