Đaci zbog vakcina završili u bolnici

Zbog neželjenih reakcija poslije vakcinacije juče se devetoro djece, uzrasta od 14 i 15 godina, iz Čelinca javilo na Kliniku za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republici Srpskoj u Banjaluci.

Bosna i Hercegovina 18.12.2015 | 16:15
Đaci zbog vakcina završili u bolnici

Riječ je o učenicima devetog razreda Osnovne škole "Jošavka" u Jošavci kod Čelinca, koji su, na preporuku nadležnog ljekara, upućeni na Pedijatrijsku kliniku UKC Republike Srpske.

Prema riječima načelnika klinike Stojislava Konjevića, tegobe su bile ispoljene u manjem ili većem obimu kod sve djece koja su dobila vakcine "di-te" i "polio", odnosno, vakcine protiv difterije, tetanusa i dječije paralize.

"Sva djeca detaljno su pregledana u prijemnoj pedijatrijskoj ambulanti i vraćena kući, uz preporuke da se u slučaju bilo kakvih tegoba jave u Kliniku za dječije bolesti" - istakli su u UKC Republike Srpske.

Dodali su da je o cijelom ovom slučaju obaviještena Služba za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS, kao i nadležni ljekar u Čelnicu.

Sin Slaviše Kičića iz Čelinca, jedan je od đaka koji je primio ovu vakcinu.

"Samo je osjetio blagu glavobolju, zbog čega su ga, kao i ostalu djecu, preventivno poslali na preglede u Banjaluku. Svi su sada dobro i nemaju nikakve tegobe", kazao je Kičić.

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske saopšteno je da je ovoj ustanovi prijavljeno 12 učenika devetog razreda OŠ "Jošavka", koji su juče vakcinisani protiv difterije, tetanusa i dječije paralize. Poslije vakcinacije, dodali su, djeci su se pojavile blage postvakcinalne reakcije, pa je zbog bezbjednosti njih devetoro upućeno na Pedijatrijsku kliniku.

"Djeca su pregledana, a prilikom pregleda nisu imali tegobe i vraćena su kući", ponovili su i iz Instituta.

Dodali su da u Republici Srpskoj godišnje ovom vakcinom u uzrastu od 14 godina bude vakcinisano oko 10.000 djece.

"Osim pojedinačnih, blažih oblika postvakcinalnih reakcija, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske do juče nije bilo prijava većeg broja reakcija nakon vakcine", naglasili su u Institutu.

Iz Instituta poručuju da će nastaviti da prate situaciju u vezi sa ovim slučajem i da će građani, ukoliko dođe do promjena, o svemu biti blagovremeno informisani.

Prehlade napunile ambulante

Povišena temperatura, malaksalost, grlobolja, kašalj i bolovi u mišićima, najčešći su simptomi zbog kojih se posljednjih dana sve više pacijenata javlja za pomoć u ambulantama u RS. Dežurni ljekar u Domu zdravlja Oštra Luka Magdalena Ančić rekla je da je povećan broj pacijenata sa simptomima prehlade.

"Savjetujem svima topliju odjeću, odmor i dosta toplih napitaka", istakla je Ančićeva.

Slična situacija je i u Domu zdravlja Doboj. Broj pacijenata sa prehladom je sve veći, ali ljekari dodaju da je to ipak uobičajeno za ovo doba godine.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

vuper

18.12.2015 16:21

Nemam reci, dali je to vakcina dobra ili ne sta covek da radi kad se to pojavi. Verovatno neka vakcina koja nije dobra a ministarstvo si igra sa decom

ODGOVORITE
Name

Ja

18.12.2015 18:11

U pravu si! To je vakcina za depopulaciju! Preporucena od Svjetske zdravstvene organizacije koja je sluga masona i nadlezna za depopulaciju i sterilizaciju svjetskog stanovnistva!

Name

Dr

18.12.2015 23:40

Pa ako vakcina ne valja valjda bi se javila sva djeca koja su primila vakcinu jer se istovremeno vakcinisu sva djeca iste generacije,ne bismo trebali na ovaj nacin unositi paniku medju narod i komentarisati da li vakcina valja ili ne valja dok to struka ne saopsti...

ODGOVORITE
Name

Ja

19.12.2015 07:28

Halooo doktore...imas li sta u glavi? Samo oni koji imaju malo jaci imunitet su imali problema... Ovi ostali su vec sterilni, slabi im geni pa nije bilo otpora u tijelu! A ti, idi malo procitaj o WHO i ko ih finansira!!! Izmedju ostalog Soros!

Name

Mozda

18.08.2020 09:45

Covjek brojao sahovska polja anije se drzao za zrak

ODGOVORITE