Никола стасао да мајци сам запали свијећу

Никола Дуновић, син Јелене Трикић, која је одбила да у трудноћи прими цитостатике, слави три године. Јеленина прича потресла регион. Преминула 40 дана по порођају.

Република Српска 18.12.2015 | 22:50
Никола стасао да мајци сам запали свијећу

Са крупним очима и широким осмехом "пуним зубића", Никола Дуновић, син прерано преминуле Дрварчанке Јелене Трикић (32) гледа свет око себе и дочекује честе госте у својој кући. Напунио је три године. Његова мајка остаће упамћена као мајка-храброст, јер је у време трудноће одбила лечење цитостатицима. Тиме је подарила здравље нерођеном сину. Имала је тешку дијагнозу злоћудног тумора на мозгу, а дочекала је да га прими у наручје. Преминула је 40 дана по његовом рођењу.

Никола одраста са оцем Гораном, тетком Сањом и сестрама од тетке. Израстао је у знатижељног дечака, који стално поставља питања, све га интересује. Полако упознаје свет.

"Никола је, хвала богу, здрав дечак, немиран, много прича, воли да се игра. Време проводи са децом, највише са сестрама од тетке ", каже Николин отац Горан.

Дечаку стално причају о мајци. Он за њу каже да "живи на гробљу".

"Водио сам га да види споменик и мајци запали свећу. Често тражи да га водим у цркву како би и тамо запалио свећу за њу. Толико засад зна, јер је још мали да спозна драму кроз коју смо сви прошли, посебно његова мајка", каже Горан.

Док причамо, Никола се не меша. Стоји по страни, пребира по играчкама. Стидиљив, онако дечје. Недавно је доживео нову трауму, јер је умро Горанов отац, Николин деда, којег је дечак јако волео, па стално пита за њега.

Горанова сестра, Сања, мајка две кћерке, после Јеленине смрти преузела је да заједно брину о Николи. Онолико колико се може, заменила је мајчинску фигуру у његовом животу. Само један поглед на тетку и Николу, довољан је да се схвати да ће њих двоје заувек бити посебни једно другом.

Љубавна прича Јелене и Горана почела је 2003. године, када су се упознали и заволели Дрварчанка и Приједорчанин. У поткровљу породичне куће Дуновића у Приједору направили су своје гнездо, али им је судбина помрсила планове. Јелена се тешко разболела и одбила лечење у трудноћи. Сина је видела свега неколико пута пре смрти. Сахрањена је у родном Дрвару, где и данас плачу за њом. Јелена је Николи дала име. Кажу, заветовала се Светом Николи да ће уколико роди сина, по њему му дати име.

"Са родбином из Дрвара Никола се виђа кад год се пружи прилика. Тамо има баку Милицу, деду Владимира, тетку Влатку и сестрицу Викторију од годину дана, али и другу многобројну родбину. Око њега је много љубави, посећују га",  каже Горан.

Нема срца у Српској и широм света, које пре три године није дирнула храброст Јелене Трикић.

"Помагали су нам људи са свих страна света. Неки се сете и данас, пошаљу му поклон, најчешће у време празника. Ми ћемо им увек бити дубоко захвални",  прича храбри самохрани отац, који ради као професор српског језика у основној школи.

Као отац настоји у свему да удовољи сину и усмери га на праве животне вредности. Николина највећа жеља за Нову годину је дечја, пакетић пун слаткиша.

"Сви знамо да ће му та жеља бити испуњена. Добиће их неколико, као и сваке године. Ја му, као и сви родитељи, желим оно најважније, да буде здрав, а осталог ће бити", каже Горан.

Одлазимо од Дуновића, док нам Никола стидљиво маше. Остаје утисак да је најважније да у најтежа времена човек не остане сам. Горан и Никола нису, јер још свуда има добрих људи.

ПОДВИГ

Јелена Трикић постхумно је награђена многим признањима. "Вечерње новости" су у оквиру акције "Најплеменитији подвиг године", пре три године, храброј Јелени постхумно доделиле Златну плакету за подвиг године, коју је примила њена мајка Милкица Трикић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Члан СП

18.12.2015 13:05

Пратио сам целу ову причу. Јако, јако, јако тужно и потресно. И сада кад год прочитам неки теxт за њу и њеног сина плачем. Ово су праве друштвене и моралне вредности које требају млади да цене и поштују, а не тамо којекакве фарме, малдиве, велике и мале братове итд. Жалосно је што ће овај чланак имати много мање прегледа, а још мање коментара од којекаквих глупих и умноболних чланака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2015 14:05

Управу си у вези коментара. Нажалост такви смо какви смо. Малом желим свако добро а храброј мајци мир и спокој, и да јој црна земља лахка буде.

Name

НикЦ

18.12.2015 14:09

У оцима малог Николе зиви мајка Јелена Трикиц-Дрварцанка, мајка храброст и успомена на њу је вјецна, као и њено дјело. Дрварцани се са поносом сјецају ове дивне зене. Од Дрвара нема љепсег града, љубав њему и Јелени, заувјек припада.

Name

Лија

18.12.2015 14:02

Жив и здрав био мала јуначино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

18.12.2015 14:20

Из искрених и цистх дјецијих оцију види се и ЊЕГОВА ДРАГА МАЈКА. . .

Name

постен

18.12.2015 14:13

Љепотан мали..све зеље у зивоту да ти се остваре..а мајки покој дуси и да га одозго са небеса гледа како момцина расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

18.12.2015 14:13

Да си жив и здрав и да велики порастеш, ако Бог да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

18.12.2015 14:49

Николи сретно дјетинство и да сутра доста пакетица добије.Теби и твом тати зелим све најбоље и да сте увијек насмејани као на овим фотографијама.

Name

Бојана

18.12.2015 14:31

Жив, здрав, радостан...... на многаја љета!!! Јелени вјечнаја памјат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

18.12.2015 14:50

Да си жив и здрав многаја љета на понос своме оцу, роду и народу. А твојој храброј мајци нека је лака црна земља и вјечни спокој. Она је била јунак а ти јуначино мала живи и расти и никада немој своју мајку заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

18.12.2015 18:26

Зив био Момчино твоја покојна мајка је велику ствар учинила подарила је један зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

сања

18.12.2015 22:23

Свака похвала за Јелену и нека јој је лака света земља,а Николи здрсвље срецу и весело детињство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

18.12.2015 23:27

Одавно нисам заплакала али ме ова прица искрено дирнула у срце.Да си зив и здрав сине својим родитељима,понос мајци која ти је зивот подарила иако није уз тебе срецна је негдје на небу сто си добро,И НАРАВНО СВАКА ЦАСТ ОЦУ.,ВРИЈЕДИ СЕ БОРИТИ ЗА СВОЈЕ ДИЈЕТЕ,НАЈВЕЦЕ БОГАТСТВО НА СВИЈЕТУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брана

19.12.2015 15:33

Нека је Јелени вјецна слава!Сузе ми саме клизе низ лице.А и Николу це Бог да прати.

Name

Радоје

19.12.2015 16:41

Књига ,,Јелена Трикић - Ода животу,,траг у времену о храброј мајци Јелени.

ОДГОВОРИТЕ