Nikola stasao da majci sam zapali svijeću

Nikola Dunović, sin Jelene Trikić, koja je odbila da u trudnoći primi citostatike, slavi tri godine. Jelenina priča potresla region. Preminula 40 dana po porođaju.

Republika Srpska 18.12.2015 | 22:50
Nikola stasao da majci sam zapali svijeću

Sa krupnim očima i širokim osmehom "punim zubića", Nikola Dunović, sin prerano preminule Drvarčanke Jelene Trikić (32) gleda svet oko sebe i dočekuje česte goste u svojoj kući. Napunio je tri godine. Njegova majka ostaće upamćena kao majka-hrabrost, jer je u vreme trudnoće odbila lečenje citostaticima. Time je podarila zdravlje nerođenom sinu. Imala je tešku dijagnozu zloćudnog tumora na mozgu, a dočekala je da ga primi u naručje. Preminula je 40 dana po njegovom rođenju.

Nikola odrasta sa ocem Goranom, tetkom Sanjom i sestrama od tetke. Izrastao je u znatiželjnog dečaka, koji stalno postavlja pitanja, sve ga interesuje. Polako upoznaje svet.

"Nikola je, hvala bogu, zdrav dečak, nemiran, mnogo priča, voli da se igra. Vreme provodi sa decom, najviše sa sestrama od tetke ", kaže Nikolin otac Goran.

Dečaku stalno pričaju o majci. On za nju kaže da "živi na groblju".

"Vodio sam ga da vidi spomenik i majci zapali sveću. Često traži da ga vodim u crkvu kako bi i tamo zapalio sveću za nju. Toliko zasad zna, jer je još mali da spozna dramu kroz koju smo svi prošli, posebno njegova majka", kaže Goran.

Dok pričamo, Nikola se ne meša. Stoji po strani, prebira po igračkama. Stidiljiv, onako dečje. Nedavno je doživeo novu traumu, jer je umro Goranov otac, Nikolin deda, kojeg je dečak jako voleo, pa stalno pita za njega.

Goranova sestra, Sanja, majka dve kćerke, posle Jelenine smrti preuzela je da zajedno brinu o Nikoli. Onoliko koliko se može, zamenila je majčinsku figuru u njegovom životu. Samo jedan pogled na tetku i Nikolu, dovoljan je da se shvati da će njih dvoje zauvek biti posebni jedno drugom.

Ljubavna priča Jelene i Gorana počela je 2003. godine, kada su se upoznali i zavoleli Drvarčanka i Prijedorčanin. U potkrovlju porodične kuće Dunovića u Prijedoru napravili su svoje gnezdo, ali im je sudbina pomrsila planove. Jelena se teško razbolela i odbila lečenje u trudnoći. Sina je videla svega nekoliko puta pre smrti. Sahranjena je u rodnom Drvaru, gde i danas plaču za njom. Jelena je Nikoli dala ime. Kažu, zavetovala se Svetom Nikoli da će ukoliko rodi sina, po njemu mu dati ime.

"Sa rodbinom iz Drvara Nikola se viđa kad god se pruži prilika. Tamo ima baku Milicu, dedu Vladimira, tetku Vlatku i sestricu Viktoriju od godinu dana, ali i drugu mnogobrojnu rodbinu. Oko njega je mnogo ljubavi, posećuju ga",  kaže Goran.

Nema srca u Srpskoj i širom sveta, koje pre tri godine nije dirnula hrabrost Jelene Trikić.

"Pomagali su nam ljudi sa svih strana sveta. Neki se sete i danas, pošalju mu poklon, najčešće u vreme praznika. Mi ćemo im uvek biti duboko zahvalni",  priča hrabri samohrani otac, koji radi kao profesor srpskog jezika u osnovnoj školi.

Kao otac nastoji u svemu da udovolji sinu i usmeri ga na prave životne vrednosti. Nikolina najveća želja za Novu godinu je dečja, paketić pun slatkiša.

"Svi znamo da će mu ta želja biti ispunjena. Dobiće ih nekoliko, kao i svake godine. Ja mu, kao i svi roditelji, želim ono najvažnije, da bude zdrav, a ostalog će biti", kaže Goran.

Odlazimo od Dunovića, dok nam Nikola stidljivo maše. Ostaje utisak da je najvažnije da u najteža vremena čovek ne ostane sam. Goran i Nikola nisu, jer još svuda ima dobrih ljudi.

PODVIG

Jelena Trikić posthumno je nagrađena mnogim priznanjima. "Večernje novosti" su u okviru akcije "Najplemenitiji podvig godine", pre tri godine, hrabroj Jeleni posthumno dodelile Zlatnu plaketu za podvig godine, koju je primila njena majka Milkica Trikić.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Član SP

18.12.2015 13:05

Pratio sam celu ovu priču. Jako, jako, jako tužno i potresno. I sada kad god pročitam neki text za nju i njenog sina plačem. Ovo su prave društvene i moralne vrednosti koje trebaju mladi da cene i poštuju, a ne tamo kojekakve farme, maldive, velike i male bratove itd. Žalosno je što će ovaj članak imati mnogo manje pregleda, a još manje komentara od kojekakvih glupih i umnobolnih članaka!

ODGOVORITE
Name

Re

18.12.2015 14:05

Upravu si u vezi komentara. Nažalost takvi smo kakvi smo. Malom želim svako dobro a hrabroj majci mir i spokoj, i da joj crna zemlja lahka bude.

Name

NikC

18.12.2015 14:09

U ocima malog Nikole zivi majka Jelena Trikic-Drvarcanka, majka hrabrost i uspomena na nju je vjecna, kao i njeno djelo. Drvarcani se sa ponosom sjecaju ove divne zene. Od Drvara nema ljepseg grada, ljubav njemu i Jeleni, zauvjek pripada.

Name

Лија

18.12.2015 14:02

Жив и здрав био мала јуначино.

ODGOVORITE
Name

ja

18.12.2015 14:20

Iz iskrenih i cisth djecijih ociju vidi se i NJEGOVA DRAGA MAJKA. . .

Name

posten

18.12.2015 14:13

Ljepotan mali..sve zelje u zivotu da ti se ostvare..a majki pokoj dusi i da ga odozgo sa nebesa gleda kako momcina raste.

ODGOVORITE
Name

Од срца

18.12.2015 14:13

Да си жив и здрав и да велики порастеш, ако Бог да.

ODGOVORITE
Name

maja

18.12.2015 14:49

Nikoli sretno djetinstvo i da sutra dosta paketica dobije.Tebi i tvom tati zelim sve najbolje i da ste uvijek nasmejani kao na ovim fotografijama.

Name

Бојана

18.12.2015 14:31

Жив, здрав, радостан...... на многаја љета!!! Јелени вјечнаја памјат.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

18.12.2015 14:50

Да си жив и здрав многаја љета на понос своме оцу, роду и народу. А твојој храброј мајци нека је лака црна земља и вјечни спокој. Она је била јунак а ти јуначино мала живи и расти и никада немој своју мајку заборавити.

ODGOVORITE
Name

Patriota

18.12.2015 18:26

Ziv bio Momčino tvoja pokojna majka je veliku stvar učinila podarila je jedan zivot

ODGOVORITE
Name

sanja

18.12.2015 22:23

Svaka pohvala za Jelenu i neka joj je laka sveta zemlja,a Nikoli zdrsvlje srecu i veselo detinjstvo.

ODGOVORITE
Name

Jana

18.12.2015 23:27

Odavno nisam zaplakala ali me ova prica iskreno dirnula u srce.Da si ziv i zdrav sine svojim roditeljima,ponos majci koja ti je zivot podarila iako nije uz tebe srecna je negdje na nebu sto si dobro,I NARAVNO SVAKA CAST OCU.,VRIJEDI SE BORITI ZA SVOJE DIJETE,NAJVECE BOGATSTVO NA SVIJETU...

ODGOVORITE
Name

brana

19.12.2015 15:33

Neka je Jeleni vjecna slava!Suze mi same klize niz lice.A i Nikolu ce Bog da prati.

Name

Радоје

19.12.2015 16:41

Књига ,,Јелена Трикић - Ода животу,,траг у времену о храброј мајци Јелени.

ODGOVORITE