БиХ није израсла у функционалну државу

Европски парламент је у резолуцији коју је усвојио поводом 20 година од Дејтонског споразума навео да власти у БиХ "нису успјеле да изграде потпуно функционалну и самоодрживу државу".

Босна и Херцеговина 18.12.2015 | 11:00
БиХ није израсла у функционалну државу

У документу је упућен позив да у БиХ буде успостављен ефикасан координациони механизам о питањима која се односе на ЕУ.

Исказана је подршка европској перспективи БиХ и процесу њеног приближавања Унији.

Регионална сарадња и европске интеграције најбољи су начин за промовисање повјерења и превазилажење свих подјела у БиХ, додаје се у документу.

У резолуцији се наглашава да је потребно демократизовати политички систем да би се осигурала "истинска једнакост сва три конститутивна народа и свих грађана" и могућност да сви буду равноправно бирани за све нивое политичког одлучивања.

У резолуцији је указано на "позитивну трансформацију БиХ у посљедњих 20 година, од ратом разорене земље до државе која има аспирацију да постане чланица ЕУ".

Европски парламент поздравио је резултате у погледу повратка избјеглица и интерно расељених лица, те враћања имовине у складу са Анексом седам, и указао на потребу постизања одрживог повратка Хрвата, Бошњака и осталих у Републику Српску.

Европски парламент је изразио саучешће породицама жртава рата.

Посланици су позвали власти у БиХ да искористе 20 година Дејтона као подстицај да наставе спровођење уставних и политичких реформи и да им друштвено-економске потребе грађана буду приоритет.

У тексту резолуције наглашена је неопходност да се посвети пажња најосјетљивијим расељеним лицима, укључујући Роме и жене, које су жртве насиља.

Европски парламент подсјећа да је, према подацима међународног комитета Црвеног крста, и даље непозната судбина око 7.000 несталих људи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Илија Чворовић

18.12.2015 10:09

Примјерније би било да је рекао: БИХ- не постоји гора држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

цокани

18.12.2015 10:10

Зна се и тко је из такве ситуације извукао највисе користи и тко је највисе попусио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нц

18.12.2015 11:14

Ако је указано на потребу постизања одрзивог повратка у Републику Српску онда је требало реци аналогно томе и постизање одрзивог повратка и у Федерацију БиХ.