BiH nije izrasla u funkcionalnu državu

Evropski parlament je u rezoluciji koju je usvojio povodom 20 godina od Dejtonskog sporazuma naveo da vlasti u BiH "nisu uspjele da izgrade potpuno funkcionalnu i samoodrživu državu".

Bosna i Hercegovina 18.12.2015 | 11:00
BiH nije izrasla u funkcionalnu državu

U dokumentu je upućen poziv da u BiH bude uspostavljen efikasan koordinacioni mehanizam o pitanjima koja se odnose na EU.

Iskazana je podrška evropskoj perspektivi BiH i procesu njenog približavanja Uniji.

Regionalna saradnja i evropske integracije najbolji su način za promovisanje povjerenja i prevazilaženje svih podjela u BiH, dodaje se u dokumentu.

U rezoluciji se naglašava da je potrebno demokratizovati politički sistem da bi se osigurala "istinska jednakost sva tri konstitutivna naroda i svih građana" i mogućnost da svi budu ravnopravno birani za sve nivoe političkog odlučivanja.

U rezoluciji je ukazano na "pozitivnu transformaciju BiH u posljednjih 20 godina, od ratom razorene zemlje do države koja ima aspiraciju da postane članica EU".

Evropski parlament pozdravio je rezultate u pogledu povratka izbjeglica i interno raseljenih lica, te vraćanja imovine u skladu sa Aneksom sedam, i ukazao na potrebu postizanja održivog povratka Hrvata, Bošnjaka i ostalih u Republiku Srpsku.

Evropski parlament je izrazio saučešće porodicama žrtava rata.

Poslanici su pozvali vlasti u BiH da iskoriste 20 godina Dejtona kao podsticaj da nastave sprovođenje ustavnih i političkih reformi i da im društveno-ekonomske potrebe građana budu prioritet.

U tekstu rezolucije naglašena je neophodnost da se posveti pažnja najosjetljivijim raseljenim licima, uključujući Rome i žene, koje su žrtve nasilja.

Evropski parlament podsjeća da je, prema podacima međunarodnog komiteta Crvenog krsta, i dalje nepoznata sudbina oko 7.000 nestalih ljudi.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ilija Čvorović

18.12.2015 10:09

Primjernije bi bilo da je rekao: BIH- ne postoji gora država

ODGOVORITE
Name

cokani

18.12.2015 10:10

Zna se i tko je iz takve situacije izvukao najvise koristi i tko je najvise popusio.

ODGOVORITE
Name

nc

18.12.2015 11:14

Ako je ukazano na potrebu postizanja odrzivog povratka u Republiku Srpsku onda je trebalo reci analogno tome i postizanje odrzivog povratka i u Federaciju BiH.