Брчко: Отворено писмо градоначелнику

На адресу градоначелника Брчко дистрикта Анте Домића, али и медија у БиХ стигло је отворено писмо оних који су се представили као Преварени студенти - омладинци - грађани Брчко дистрикта БиХ. 

 

Босна и Херцеговина 18.12.2015 | 07:36
Брчко: Отворено писмо градоначелнику

Студенти приватних факултета у Брчком траже од градоначелника да има појасни питање које их годинама мучи и које је у средишту многих афера у БиХ, а то је легитимност приватних универзитета у Брчко дитрикту којима они дају велики новац за своје образовање, а чије дипломе су ријетко или никако признате.

Њихово писмо вам преносимо у цјелости:

Поштени и цијењени градоначелниче,

пошто видимо да не постоји други начин да одвојите неколико минута времена и поразговарате са представницима студената приватних универзитета који раде у овом граду којег многи називају „оглед за углед", пошто видимо да се надљудским напорима борите да нас младе грађане овог града изведете на прави пут и омогућите да се школујемо, удајемо, женимо, породице стварамо, морали смо бар на овај начин да Вам се обратимо и захвалимо на мукотрпном раду који је ваша Влада радила како би нас отјерала из овог оронулог града гдје је наша судбина за опстанак сведена на контејере одакле ћемо се ускоро морати хранити, како то сад раде пензионери.

Цијењени градоначелниче, видимо да нас гледате само као изборну машинерију, видимо да сте у сваком свом говору енергију губили на младе који су осуђеници да живе у овом граду, видимо да радити могу само они који су се преко политичких странака запослили у једино „предузеће" које се зове Влада Брчко дистрикта БиХ, видимо да није могуће радити ни као смећар у комуналном предузећу, видимо да сте успјешно провели свој пројекат и да сте „везали заставе" са онима које сматрате непријатељима, видимо да се патите како да потрошите буџет који је годишње око 240 милиона марака, видимо..., али од Вас ништа од свега тога не тражимо него тражимо да нас неколико стотина или хиљада младих који немамо услове да одемо из овог града, да нас пустите да живимо бар онако како то дозвољавају градови у окружењу (Тузла, Орашје, Бијељина).

Цијењени градоначелниче, годинама је вапај међу младима да се отвори Јавни универзитет Брчко дистрикта, али и од тога видимо да нема ништа, ваљда што се неки плаше да се не појаве младе и паметне главе па види чуда биће и конкуренције на тржишту рада.

Једини избор који имамо су неколицина приватних универзитета који овде раде и гдје ми који немамо новаца да идемо из овог града смо осуђени да морамо студирати, а Ви Градоначелниче и контраверзни шефови Одјељења за образовање упорно већ годинама нас патите и мучите само са једним питањем „Да ли су ти приватни универзитети легални или нису???"

Ако је постојао приватни рат између контраверзног шефа образовања који је прије пар година објавио рат приватним високошколским установама зато што је угрожен његов факултет, након постављења новог шефа у том Одјељељењу за образовање, па трећег, па..., докле више да нас младе Брчаке који смо осуђеници да живимо у овом граду и студирамо на тим приватним факултетима да малтретирате и једном заувијек ставите тачку на то питање, бацамо ли своје крваво стечене новце узалуд, губимо ли године живота узалуд, и ако је иста та Влада на чијем сте челу, тим приватним универзитетима дала некакве дозволе за рад, и ако те установе несметано обављају своју дјелатност, а свједоци смо тога да сте Ви цијењени градоначелниче чак на неким од њих пресијецали врпце приликом уласка у нове просторије.

Да ли то Ваше пресијецање врпце да схватимо као обичну превару или ћете као први човјек овог града бити храбри и изнијети праву истину о легалности и легитимности тих приватних факултета. Ми боље у Брчком немамо а исправе које добијемо од тих факултета не признаје нико ни у сусједним градовима, а посебно у сусједним земљама гдје је један од бивших шефова Одјељења за образовање послао допис да нам не дају нострификовати дипломе, гдје нам не дају да радимо и живимо чак ни онда кад испунимо Ваше жеље па се одселимо из овог града???

Молимо Вас лично градоначелниче Анто Домићу да одвојите пет минута времена и пред новинарима кажете да ли смо преварени, варани годинама како су те установе легалне а нису, тј. да кажете праву истину да ли је оно пресијецање врпце била само једна у низу политичких превара?

С поштовањем,

преварени и обесправљени студенти

приватних универзитета Брчко дистрикта БиХ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Слависа

18.12.2015 08:08

Ово је све зива истина, Домиц због Универзитета у Осијеку и неких факултета у Орасју неда у Брцком ниста да ради па и један дрзавни Економски факултет је готов затворен. Добро су сконтали ко је коцница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

18.12.2015 10:42

Како ће Брчко имати свој универзитет кад имају три професора у читавом граду. Жалосно дјецу малтретирати и ови у Бијељини су исти, потпуно исти а има их бар 10 приватних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВНИК

20.12.2015 20:06

АНТО ДОМИЋ НЕЋЕ ДА ИСПОШТУЈЕ ПРАВОСНАЖНЕ ПРЕСУДЕ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У БРЧКОМ, КАО ДА НЕ ПОСТОЈЕ А ДА ЋЕ ПОМИЋИ СТУДЕНТИМА. АКО ЊЕМУ И ЊЕГОВОЈ БРАЋИ ИЗ СДС-а И СНСД-а ДАТЕ ПАРА СВЕ ЋЕ ДА СЕ РИЈЕШИ. УСКОРО ЋЕ У ЈАВНОСТ БИТИ ОБЈАВЉЕНЕ ПРЕСУДЕ, ЈА ЋУ ЛИЧНО СТАТИ ПРЕД КАМЕРЕ И СВЕ ДА МУ ОЧИТАМ ПА НЕКА ГА СИПА ПРЕИСПИТУЈЕ, НЕЋЕ МУ ЧОВИЋ ПОМОЋИ А СРБИ ЋЕ ГА ИЗДАТИ КАКО ТО УВИЈЕК И РАДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент1

27.01.2016 15:11

Да ли ће ускоро бити какав одговор поводом овога, да знам да не плаћам ову годину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

целиц

27.01.2016 20:01

И ја бих био пресретан кад би неко дао конкретан одговор.Дали д наставим са студијем или да прекинем.Ником новци непадају са неба.

ОДГОВОРИТЕ