Brčko: Otvoreno pismo gradonačelniku

Na adresu gradonačelnika Brčko distrikta Ante Domića, ali i medija u BiH stiglo je otvoreno pismo onih koji su se predstavili kao Prevareni studenti - omladinci - građani Brčko distrikta BiH. 

 

Bosna i Hercegovina 18.12.2015 | 07:36
Brčko: Otvoreno pismo gradonačelniku

Studenti privatnih fakulteta u Brčkom traže od gradonačelnika da ima pojasni pitanje koje ih godinama muči i koje je u središtu mnogih afera u BiH, a to je legitimnost privatnih univerziteta u Brčko ditriktu kojima oni daju veliki novac za svoje obrazovanje, a čije diplome su rijetko ili nikako priznate.

Njihovo pismo vam prenosimo u cjelosti:

Pošteni i cijenjeni gradonačelniče,

pošto vidimo da ne postoji drugi način da odvojite nekoliko minuta vremena i porazgovarate sa predstavnicima studenata privatnih univerziteta koji rade u ovom gradu kojeg mnogi nazivaju „ogled za ugled", pošto vidimo da se nadljudskim naporima borite da nas mlade građane ovog grada izvedete na pravi put i omogućite da se školujemo, udajemo, ženimo, porodice stvaramo, morali smo bar na ovaj način da Vam se obratimo i zahvalimo na mukotrpnom radu koji je vaša Vlada radila kako bi nas otjerala iz ovog oronulog grada gdje je naša sudbina za opstanak svedena na kontejere odakle ćemo se uskoro morati hraniti, kako to sad rade penzioneri.

Cijenjeni gradonačelniče, vidimo da nas gledate samo kao izbornu mašineriju, vidimo da ste u svakom svom govoru energiju gubili na mlade koji su osuđenici da žive u ovom gradu, vidimo da raditi mogu samo oni koji su se preko političkih stranaka zaposlili u jedino „preduzeće" koje se zove Vlada Brčko distrikta BiH, vidimo da nije moguće raditi ni kao smećar u komunalnom preduzeću, vidimo da ste uspješno proveli svoj projekat i da ste „vezali zastave" sa onima koje smatrate neprijateljima, vidimo da se patite kako da potrošite budžet koji je godišnje oko 240 miliona maraka, vidimo..., ali od Vas ništa od svega toga ne tražimo nego tražimo da nas nekoliko stotina ili hiljada mladih koji nemamo uslove da odemo iz ovog grada, da nas pustite da živimo bar onako kako to dozvoljavaju gradovi u okruženju (Tuzla, Orašje, Bijeljina).

Cijenjeni gradonačelniče, godinama je vapaj među mladima da se otvori Javni univerzitet Brčko distrikta, ali i od toga vidimo da nema ništa, valjda što se neki plaše da se ne pojave mlade i pametne glave pa vidi čuda biće i konkurencije na tržištu rada.

Jedini izbor koji imamo su nekolicina privatnih univerziteta koji ovde rade i gdje mi koji nemamo novaca da idemo iz ovog grada smo osuđeni da moramo studirati, a Vi Gradonačelniče i kontraverzni šefovi Odjeljenja za obrazovanje uporno već godinama nas patite i mučite samo sa jednim pitanjem „Da li su ti privatni univerziteti legalni ili nisu???"

Ako je postojao privatni rat između kontraverznog šefa obrazovanja koji je prije par godina objavio rat privatnim visokoškolskim ustanovama zato što je ugrožen njegov fakultet, nakon postavljenja novog šefa u tom Odjeljeljenju za obrazovanje, pa trećeg, pa..., dokle više da nas mlade Brčake koji smo osuđenici da živimo u ovom gradu i studiramo na tim privatnim fakultetima da maltretirate i jednom zauvijek stavite tačku na to pitanje, bacamo li svoje krvavo stečene novce uzalud, gubimo li godine života uzalud, i ako je ista ta Vlada na čijem ste čelu, tim privatnim univerzitetima dala nekakve dozvole za rad, i ako te ustanove nesmetano obavljaju svoju djelatnost, a svjedoci smo toga da ste Vi cijenjeni gradonačelniče čak na nekim od njih presijecali vrpce prilikom ulaska u nove prostorije.

Da li to Vaše presijecanje vrpce da shvatimo kao običnu prevaru ili ćete kao prvi čovjek ovog grada biti hrabri i iznijeti pravu istinu o legalnosti i legitimnosti tih privatnih fakulteta. Mi bolje u Brčkom nemamo a isprave koje dobijemo od tih fakulteta ne priznaje niko ni u susjednim gradovima, a posebno u susjednim zemljama gdje je jedan od bivših šefova Odjeljenja za obrazovanje poslao dopis da nam ne daju nostrifikovati diplome, gdje nam ne daju da radimo i živimo čak ni onda kad ispunimo Vaše želje pa se odselimo iz ovog grada???

Molimo Vas lično gradonačelniče Anto Domiću da odvojite pet minuta vremena i pred novinarima kažete da li smo prevareni, varani godinama kako su te ustanove legalne a nisu, tj. da kažete pravu istinu da li je ono presijecanje vrpce bila samo jedna u nizu političkih prevara?

S poštovanjem,

prevareni i obespravljeni studenti

privatnih univerziteta Brčko distrikta BiH

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Slavisa

18.12.2015 08:08

Ovo je sve ziva istina, Domic zbog Univerziteta u Osijeku i nekih fakulteta u Orasju neda u Brckom nista da radi pa i jedan drzavni Ekonomski fakultet je gotov zatvoren. Dobro su skontali ko je kocnica

ODGOVORITE
Name

Student

18.12.2015 10:42

Kako će Brčko imati svoj univerzitet kad imaju tri profesora u čitavom gradu. Žalosno djecu maltretirati i ovi u Bijeljini su isti, potpuno isti a ima ih bar 10 privatnih.

ODGOVORITE
Name

ПРАВНИК

20.12.2015 20:06

АНТО ДОМИЋ НЕЋЕ ДА ИСПОШТУЈЕ ПРАВОСНАЖНЕ ПРЕСУДЕ АПЕЛАЦИОНОГ СУДА У БРЧКОМ, КАО ДА НЕ ПОСТОЈЕ А ДА ЋЕ ПОМИЋИ СТУДЕНТИМА. АКО ЊЕМУ И ЊЕГОВОЈ БРАЋИ ИЗ СДС-а И СНСД-а ДАТЕ ПАРА СВЕ ЋЕ ДА СЕ РИЈЕШИ. УСКОРО ЋЕ У ЈАВНОСТ БИТИ ОБЈАВЉЕНЕ ПРЕСУДЕ, ЈА ЋУ ЛИЧНО СТАТИ ПРЕД КАМЕРЕ И СВЕ ДА МУ ОЧИТАМ ПА НЕКА ГА СИПА ПРЕИСПИТУЈЕ, НЕЋЕ МУ ЧОВИЋ ПОМОЋИ А СРБИ ЋЕ ГА ИЗДАТИ КАКО ТО УВИЈЕК И РАДЕ

ODGOVORITE
Name

Student1

27.01.2016 15:11

Da li će uskoro biti kakav odgovor povodom ovoga, da znam da ne plaćam ovu godinu?

ODGOVORITE
Name

celic

27.01.2016 20:01

I ja bih bio presretan kad bi neko dao konkretan odgovor.Dali d nastavim sa studijem ili da prekinem.Nikom novci nepadaju sa neba.

ODGOVORITE