ОКС: Ивана и Новак, ватерполисти и кошаркашице!

Олимпијски комитет доделио признања најбољима. Награде припале Ивани Шпановић, Новаку Ђоковићу, кошаркашицама, ватерполистима...

Остали спортови 17.12.2015 | 22:15
ОКС: Ивана и Новак, ватерполисти и кошаркашице!

У Дому Нардоне скупштине одржана је прослава 22. Дана Олимпијског комитета Србије и додела трофеја ОКС најуспешнијим спортистима и тимовима у предолимпијској 2015.години.

Најбоља спортисткиња је атлетичарка Ивана Шпановић, освајачица златне медаље на Европском првенству и бронзе на шампионату Света. Признање је у конкуренцији спортиста освојио најбољи тенисер света Новак Ђоковић.

Ватерполо репрезентација Србије наставила је да доминира и да ове године освоји по 11. пут трофеј намењен најбољем тиму у години. Изабраници Дејана Савића су убедљиво стигли до злата на Светском првенству у Казању, а нешто раније освојили су и Светску лигу и тако оверили олимпијску визу за Рио де Жанеиро.

Са њима ће пут Бразила и женска кошаркашка репрезентација Србије, добитник награде за најбољи тим у конкуренцији дама. Марина Маљковић је са својим изабраницама прошлог лета освојила Европско првенство у Мађарској.

Најбољи млади спортиста је Тијана Богдановић освајачица бронзе на сениорском СП и сребра на сениорском ЕП у теквонду.

"Завршена је јако тешка година, али пуна добрих резултата, суза, смеха и радости, тако да је вредела. Надам се да ћу се већ 15. јануара квалификовати за Рио и ово признање ће бити подстрек више", рекла је Тијана.

Признања су добили још најуспешнији спортисти тима Србије на првим Европским играма у Бакуу. Дамир Микец са два залата у стрељаштву био је најбољи код мушкараца, док је у женској конкурнецији призање припало кајакашицама - Милици Старовић и Далми Ружичић Бендек.

"Ово је била дефинитивно најсуспешнија година, не само у спортском смислу. Постао сам отац пре три недеље, а ту су свакако и резултати, који ми дају разлога за оптимизам пред Рио где желим да одем спреман да се такмичим са најбољима", рекао је Микец.

Ове године је уведена награда "спорт и иновације", а освојио ју је Јован Симић, момак који је понудио своју колекцију спортских дресова на аукцију како би помогао прикупљању средстава за лечење деветогодишње девојчице Нађе Новаковић, коју тада није ни познавао. Олимпијски комитет наводи да је искористио спорт за хумани циљ.

Кратак филм о Симићевом раду испраћен је овацијама препуне сале. Пресађивање коштане сржи у потпуности је успела. Нађа се осећа одлично и вратила се у школу. За операцију је прикупљено 300.000 евра. Улазак Нађе и Јована у салу испраћен је огромним аплаузом и устајањем свих присутних.

Председник ОКС Владе Дивац обратио се спортистима и пожело им пуно успеха у олимпијској години.

"Ви који сте већ део Олимпијског тима Србије и ви који ћете у наредним месецима изборити пут за Рио, за осам месеци заједно ћете кренути пут Бразила да испишете нове странице олимпијске историје Србије. Сада је најважније да осетите да сте један тим и да будете једни другима највећа подршка. Та подршка ће у најважнијем тренутку створити снагу која ће вама и Србији донети медаљу више. Желим вам да у години пред нама осварите своје, али и наше снове", поручио је двоструки освајач олимпијског сребра.

Коментари / 0

Оставите коментар