OKS: Ivana i Novak, vaterpolisti i košarkašice!

Olimpijski komitet dodelio priznanja najboljima. Nagrade pripale Ivani Španović, Novaku Đokoviću, košarkašicama, vaterpolistima...

Ostali sportovi 17.12.2015 | 22:15
OKS: Ivana i Novak, vaterpolisti i košarkašice!

U Domu Nardone skupštine održana je proslava 22. Dana Olimpijskog komiteta Srbije i dodela trofeja OKS najuspešnijim sportistima i timovima u predolimpijskoj 2015.godini.

Najbolja sportistkinja je atletičarka Ivana Španović, osvajačica zlatne medalje na Evropskom prvenstvu i bronze na šampionatu Sveta. Priznanje je u konkurenciji sportista osvojio najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Vaterpolo reprezentacija Srbije nastavila je da dominira i da ove godine osvoji po 11. put trofej namenjen najboljem timu u godini. Izabranici Dejana Savića su ubedljivo stigli do zlata na Svetskom prvenstvu u Kazanju, a nešto ranije osvojili su i Svetsku ligu i tako overili olimpijsku vizu za Rio de Žaneiro.

Sa njima će put Brazila i ženska košarkaška reprezentacija Srbije, dobitnik nagrade za najbolji tim u konkurenciji dama. Marina Maljković je sa svojim izabranicama prošlog leta osvojila Evropsko prvenstvo u Mađarskoj.

Najbolji mladi sportista je Tijana Bogdanović osvajačica bronze na seniorskom SP i srebra na seniorskom EP u tekvondu.

"Završena je jako teška godina, ali puna dobrih rezultata, suza, smeha i radosti, tako da je vredela. Nadam se da ću se već 15. januara kvalifikovati za Rio i ovo priznanje će biti podstrek više", rekla je Tijana.

Priznanja su dobili još najuspešniji sportisti tima Srbije na prvim Evropskim igrama u Bakuu. Damir Mikec sa dva zalata u streljaštvu bio je najbolji kod muškaraca, dok je u ženskoj konkurneciji prizanje pripalo kajakašicama - Milici Starović i Dalmi Ružičić Bendek.

"Ovo je bila definitivno najsuspešnija godina, ne samo u sportskom smislu. Postao sam otac pre tri nedelje, a tu su svakako i rezultati, koji mi daju razloga za optimizam pred Rio gde želim da odem spreman da se takmičim sa najboljima", rekao je Mikec.

Ove godine je uvedena nagrada "sport i inovacije", a osvojio ju je Jovan Simić, momak koji je ponudio svoju kolekciju sportskih dresova na aukciju kako bi pomogao prikupljanju sredstava za lečenje devetogodišnje devojčice Nađe Novaković, koju tada nije ni poznavao. Olimpijski komitet navodi da je iskoristio sport za humani cilj.

Kratak film o Simićevom radu ispraćen je ovacijama prepune sale. Presađivanje koštane srži u potpunosti je uspela. Nađa se oseća odlično i vratila se u školu. Za operaciju je prikupljeno 300.000 evra. Ulazak Nađe i Jovana u salu ispraćen je ogromnim aplauzom i ustajanjem svih prisutnih.

Predsednik OKS Vlade Divac obratio se sportistima i poželo im puno uspeha u olimpijskoj godini.

"Vi koji ste već deo Olimpijskog tima Srbije i vi koji ćete u narednim mesecima izboriti put za Rio, za osam meseci zajedno ćete krenuti put Brazila da ispišete nove stranice olimpijske istorije Srbije. Sada je najvažnije da osetite da ste jedan tim i da budete jedni drugima najveća podrška. Ta podrška će u najvažnijem trenutku stvoriti snagu koja će vama i Srbiji doneti medalju više. Želim vam da u godini pred nama osvarite svoje, ali i naše snove", poručio je dvostruki osvajač olimpijskog srebra.

Komentari / 0

Ostavite komentar