Косовско поглавље без скривених замки

Нема ничег скривеног у преговарачкој платформи Европске уније за поглавље 35, које се односи и на Косово и Метохију. Процес преговора са Бриселом је добро утврђен, а Србија је управо начинила један од најважнијих корака, а то је отварање првих поглавља.

Србија 17.12.2015 | 18:10
Косовско поглавље без скривених замки

Овако амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф одговара на питање "Новости" - да ли у поглављу 35 постоје скривени услови које индиректно имплицирају признавање независности Космета. Он наглашава да све државе чланице ЕУ, укључујући и Велику Британију, Европску комисију и Владу Србије раде за исти циљ - успешно окончање преговора Србије о чланству:

"Сви знамо да има много посла, али и ценимо напредак који је досад постигнут. Сада је тренутак да кажемо: честитамо, постигли смо нешто заједно. То нас охрабрује да је могуће постићи још више".

*Али Брисел процес европских интеграција директно везује с напретком у дијалогу Београда и Приштине. Може ли Србија да напредује ако друга страна опструира тај процес?

"Тај дијалог је веома важан и зато му се у ЕУ поклања толика пажња. Оно што смо видели у последњих неколико година јесте да је могуће постићи напредак у том процесу. Било је тренутака кад је прогрес био спор и морамо да радимо да се такве ствари превазиђу. Оптимиста сам, зато што сам реалиста. Знам да процес захтева тежак рад, али видео сам напредак и очекујем да га буде и даље".

*Хоће ли ЕУ извршити јачи притисак на власти у Приштини да имплементирају споразуме, превазиђу политичку кризу и наставе дијалог с Београдом на премијерском нивоу?

"У овом процесу сви имају своју одговорност. Дијалог се одвија под посредством ЕУ и сви треба да играју улогу коју су преузели".

*Односи Србије и Велике Британије били су уздрмани након што у УН није прошла иницијатива Лондона за усвајањем резолуције о Сребреници. Постоје ли још "шумови на везама"?

"Односи су веома добри. Видели смо то када је наш министар за Европу Дејвид Лидингтон био овде на састанку ОЕБС, који је успешно одржан, као завршница српског председавања овој организацији. Наше земље имају односе који сежу много година уназад. Око неких тема имамо различита гледишта. Важно је да разговрамо о питањима око којих се не слажемо. Суштина је да заједно радимо на интеграцији Србије у ЕУ".

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 0

Оставите коментар