Kosovsko poglavlje bez skrivenih zamki

Nema ničeg skrivenog u pregovaračkoj platformi Evropske unije za poglavlje 35, koje se odnosi i na Kosovo i Metohiju. Proces pregovora sa Briselom je dobro utvrđen, a Srbija je upravo načinila jedan od najvažnijih koraka, a to je otvaranje prvih poglavlja.

Srbija 17.12.2015 | 18:10
Kosovsko poglavlje bez skrivenih zamki

Ovako ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif odgovara na pitanje "Novosti" - da li u poglavlju 35 postoje skriveni uslovi koje indirektno impliciraju priznavanje nezavisnosti Kosmeta. On naglašava da sve države članice EU, uključujući i Veliku Britaniju, Evropsku komisiju i Vladu Srbije rade za isti cilj - uspešno okončanje pregovora Srbije o članstvu:

"Svi znamo da ima mnogo posla, ali i cenimo napredak koji je dosad postignut. Sada je trenutak da kažemo: čestitamo, postigli smo nešto zajedno. To nas ohrabruje da je moguće postići još više".

*Ali Brisel proces evropskih integracija direktno vezuje s napretkom u dijalogu Beograda i Prištine. Može li Srbija da napreduje ako druga strana opstruira taj proces?

"Taj dijalog je veoma važan i zato mu se u EU poklanja tolika pažnja. Ono što smo videli u poslednjih nekoliko godina jeste da je moguće postići napredak u tom procesu. Bilo je trenutaka kad je progres bio spor i moramo da radimo da se takve stvari prevaziđu. Optimista sam, zato što sam realista. Znam da proces zahteva težak rad, ali video sam napredak i očekujem da ga bude i dalje".

*Hoće li EU izvršiti jači pritisak na vlasti u Prištini da implementiraju sporazume, prevaziđu političku krizu i nastave dijalog s Beogradom na premijerskom nivou?

"U ovom procesu svi imaju svoju odgovornost. Dijalog se odvija pod posredstvom EU i svi treba da igraju ulogu koju su preuzeli".

*Odnosi Srbije i Velike Britanije bili su uzdrmani nakon što u UN nije prošla inicijativa Londona za usvajanjem rezolucije o Srebrenici. Postoje li još "šumovi na vezama"?

"Odnosi su veoma dobri. Videli smo to kada je naš ministar za Evropu Dejvid Lidington bio ovde na sastanku OEBS, koji je uspešno održan, kao završnica srpskog predsedavanja ovoj organizaciji. Naše zemlje imaju odnose koji sežu mnogo godina unazad. Oko nekih tema imamo različita gledišta. Važno je da razgovramo o pitanjima oko kojih se ne slažemo. Suština je da zajedno radimo na integraciji Srbije u EU".

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar