Борац ''лети'' из Премијер лиге БиХ?

Уколико бањалучки клуб не буде измирио пореска дуговања, неће моћи да се такмичи у наставку шампионата Босне и Херцеговине.

Фудбал 17.12.2015 | 17:20
Борац ''лети'' из Премијер лиге БиХ?

На посљедњој Скупштини Борца, клуб је остао без руководства, а усвојена су и три закључка: Хитно доношење новог закона о спорту, одлука о отпису пореских дуговања спортским клубовима јер су она ненаплатива и враћање Градског стадиона на управљање Бањалуци.

Такође је именована Комисија која је задужена да заступа Борац, чији је члан Милан Гранула за "Независне новине" истакао да је још једном замолио Министарство финансија у Влади Републике Српске да размисли о отпису пореских дугова јер сматра да, уколико до тога не дође, Борац неће моћи да настави такмичење у елитном рангу бх. фудбала.

"Морамо да доставимо у Фудбалски савез БиХ да смо измирили све дугове или направили репрограме. Ако то не урадимо, скоро сигурно нећемо моћи наставити сезону", рекао је Гранула и додао да је свјестан да у овом тренутку нико не може да исплати милионски дуг премијерлигаша из града на Врбасу те сматра да је отпис једино рјешење.

Према његовом мишљењу, доношење новог закона о спорту врло је битно за све клубове јер се у оваквом развоју ситуације сви заједно врте у круг.

"Закони се доносе или мијењају како би уредили односе у одређеној области у стварном животу, а доносе се управо на основу повратних информација из тог стварног живота. Конкретно у случају спорта, апсолутно све повратне информације нагињу ка доношењу новог закона, јер засад се само сви заједно вртимо у круг".

Члан Комисије екипе са Градског стадиона сматра да се у супротном само гомилају ненаплатива потраживања.

"Влада нагомилава из године у годину апсолутно ненаплатива пореска потраживања од спортских организација, локалне заједнице се гуше у све већем броју и све више врста спортских организација чија одговорност за вођење истих није уређена, привредни сектор и приватни капитал су све мање заинтересовани да спонзоришу неког ко их није дужан транспарентно извијестити гдје су паре потрошене, док саме спортске организације све више тону".

Једно од могућих рјешења за проблеме у којима се налазе многи клубови у РС Гранула види управо у новом закону о спорту који би донио и много већу одговорност челника клуба.

"Нови закон о спорту је хитно неопходан не само нашем Борцу, мада он као највећи највише и трпи, већ и свим спортским организацијама у РС", закључио је он.

Коментари / 0

Оставите коментар