Borac ''leti'' iz Premijer lige BiH?

Ukoliko banjalučki klub ne bude izmirio poreska dugovanja, neće moći da se takmiči u nastavku šampionata Bosne i Hercegovine.

Fudbal 17.12.2015 | 17:20
Borac ''leti'' iz Premijer lige BiH?

Na posljednjoj Skupštini Borca, klub je ostao bez rukovodstva, a usvojena su i tri zaključka: Hitno donošenje novog zakona o sportu, odluka o otpisu poreskih dugovanja sportskim klubovima jer su ona nenaplativa i vraćanje Gradskog stadiona na upravljanje Banjaluci.

Takođe je imenovana Komisija koja je zadužena da zastupa Borac, čiji je član Milan Granula za "Nezavisne novine" istakao da je još jednom zamolio Ministarstvo finansija u Vladi Republike Srpske da razmisli o otpisu poreskih dugova jer smatra da, ukoliko do toga ne dođe, Borac neće moći da nastavi takmičenje u elitnom rangu bh. fudbala.

"Moramo da dostavimo u Fudbalski savez BiH da smo izmirili sve dugove ili napravili reprograme. Ako to ne uradimo, skoro sigurno nećemo moći nastaviti sezonu", rekao je Granula i dodao da je svjestan da u ovom trenutku niko ne može da isplati milionski dug premijerligaša iz grada na Vrbasu te smatra da je otpis jedino rješenje.

Prema njegovom mišljenju, donošenje novog zakona o sportu vrlo je bitno za sve klubove jer se u ovakvom razvoju situacije svi zajedno vrte u krug.

"Zakoni se donose ili mijenjaju kako bi uredili odnose u određenoj oblasti u stvarnom životu, a donose se upravo na osnovu povratnih informacija iz tog stvarnog života. Konkretno u slučaju sporta, apsolutno sve povratne informacije naginju ka donošenju novog zakona, jer zasad se samo svi zajedno vrtimo u krug".

Član Komisije ekipe sa Gradskog stadiona smatra da se u suprotnom samo gomilaju nenaplativa potraživanja.

"Vlada nagomilava iz godine u godinu apsolutno nenaplativa poreska potraživanja od sportskih organizacija, lokalne zajednice se guše u sve većem broju i sve više vrsta sportskih organizacija čija odgovornost za vođenje istih nije uređena, privredni sektor i privatni kapital su sve manje zainteresovani da sponzorišu nekog ko ih nije dužan transparentno izvijestiti gdje su pare potrošene, dok same sportske organizacije sve više tonu".

Jedno od mogućih rješenja za probleme u kojima se nalaze mnogi klubovi u RS Granula vidi upravo u novom zakonu o sportu koji bi donio i mnogo veću odgovornost čelnika kluba.

"Novi zakon o sportu je hitno neophodan ne samo našem Borcu, mada on kao najveći najviše i trpi, već i svim sportskim organizacijama u RS", zaključio je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar