Станишић и Симатовић морају на слободу

Адвокати Јовице Станишића и Франка Симатовића жалиће се на притвор и тражити да се њихови клијенти бране са слободе. Њихов аргумент је да су обојица досад сарађивала, испуњавала све услове и одазивала се кад год је требало. И Влада Србије ће дати гаранције да буду на слободи док им не почне суђење.

Србија 17.12.2015 | 15:35
Станишић и Симатовић морају на слободу

А, када ће процес почети из почетка још се не зна, али до тог тренутка би могли да прођу месеци, па и година, јер нове судије морају прво да се упознају са предметом. Владимир Петровић, адвокат Франка Симатовића, каже нам да засада термин почетка поновљеног суђења његовом клијенту и Јовици Станишићу вероватно још нико не зна ни у Хашком трибуналу.

Не зна се још ни састав већа које ће им судити. Верујем ипак да ће га наредних дана или у скорије време одредити председник суда, каже нам Петровић.

Због одлуке да се понови суђење, овај процес ће у пракси сигурно оборити рекорде по дужини трајања. И Симатовић и Станишић су били од 2003. године у Хагу. Ослобођени су 2013. и сад су добровољно дошли у Хаг, као слободни грађани, али после другостепене пресуде о новом суђењу смештени су у притвор у Шевенингену.

Како смо сазнали, у политичким круговима из Хага су од Србије тражили да се Станишић и Симатовић ухапсе и са стражарима доведу у Трибунал на пресуду. Ипак, то није тако урађено, и они су рекли да ће да иду сами. Нису очекивали ни да ће одмах бити задржани у притвору, па нису ни понели потребне ствари. Није им дозвољено да се врате у Београд и спакују се, већ им је речено да им породица пошаље све што им треба.

Иначе, њима двојици је другостепеном пресудом поништена одлука да нису учествовали у помагању и подржавању ратних злочина у Хрватској и БиХ и ту је Хашки трибунал применио двоструке стандарде.

У предмету код Момчила Перишића закључено је, да би нешто било помагање и подржавање мора да постоји конкретна усмереност за то и да без ње нема одговорности. Само конкретна усмереност на помагање може бити аргумент за нечију кривицу. Код Перишића није доказана та усмереност и он је ослобођен.

У случају Станишића и Симатовића Жалбено веће је протумачило да не мора да постоји конкретна усмереност, већ је довољна било каква акција да би то представљало помагање.

Афанђе и Ађијус издвојили мишљења

Од петорице судија Жалбеног већа, судија Кофи Кумелија Афанђе био је против одлуке да се Станишићу и Симатовићу понови суђење. Он је, иначе, пре неког времена одбио да потпише захтев тужилаштва да се Војислав Шешељ врати у притвор.

Други судија, који је делимично издвојио и дао супротно мишљење око тумачења да не мора само "конкретна усмереност" да буде доказ за помагање, и био је против да се усвоји жалба тужилаштва по тој тачки је Кармел Ађијус са Малте. Он је сада и председник Хашког трибунала.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

морају

17.12.2015 15:04

Ко то каже ко то лаже?

ОДГОВОРИТЕ