Stanišić i Simatović moraju na slobodu

Advokati Jovice Stanišića i Franka Simatovića žaliće se na pritvor i tražiti da se njihovi klijenti brane sa slobode. Njihov argument je da su obojica dosad sarađivala, ispunjavala sve uslove i odazivala se kad god je trebalo. I Vlada Srbije će dati garancije da budu na slobodi dok im ne počne suđenje.

Srbija 17.12.2015 | 15:35
Stanišić i Simatović moraju na slobodu

A, kada će proces početi iz početka još se ne zna, ali do tog trenutka bi mogli da prođu meseci, pa i godina, jer nove sudije moraju prvo da se upoznaju sa predmetom. Vladimir Petrović, advokat Franka Simatovića, kaže nam da zasada termin početka ponovljenog suđenja njegovom klijentu i Jovici Stanišiću verovatno još niko ne zna ni u Haškom tribunalu.

Ne zna se još ni sastav veća koje će im suditi. Verujem ipak da će ga narednih dana ili u skorije vreme odrediti predsednik suda, kaže nam Petrović.

Zbog odluke da se ponovi suđenje, ovaj proces će u praksi sigurno oboriti rekorde po dužini trajanja. I Simatović i Stanišić su bili od 2003. godine u Hagu. Oslobođeni su 2013. i sad su dobrovoljno došli u Hag, kao slobodni građani, ali posle drugostepene presude o novom suđenju smešteni su u pritvor u Ševeningenu.

Kako smo saznali, u političkim krugovima iz Haga su od Srbije tražili da se Stanišić i Simatović uhapse i sa stražarima dovedu u Tribunal na presudu. Ipak, to nije tako urađeno, i oni su rekli da će da idu sami. Nisu očekivali ni da će odmah biti zadržani u pritvoru, pa nisu ni poneli potrebne stvari. Nije im dozvoljeno da se vrate u Beograd i spakuju se, već im je rečeno da im porodica pošalje sve što im treba.

Inače, njima dvojici je drugostepenom presudom poništena odluka da nisu učestvovali u pomaganju i podržavanju ratnih zločina u Hrvatskoj i BiH i tu je Haški tribunal primenio dvostruke standarde.

U predmetu kod Momčila Perišića zaključeno je, da bi nešto bilo pomaganje i podržavanje mora da postoji konkretna usmerenost za to i da bez nje nema odgovornosti. Samo konkretna usmerenost na pomaganje može biti argument za nečiju krivicu. Kod Perišića nije dokazana ta usmerenost i on je oslobođen.

U slučaju Stanišića i Simatovića Žalbeno veće je protumačilo da ne mora da postoji konkretna usmerenost, već je dovoljna bilo kakva akcija da bi to predstavljalo pomaganje.

Afanđe i Ađijus izdvojili mišljenja

Od petorice sudija Žalbenog veća, sudija Kofi Kumelija Afanđe bio je protiv odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovi suđenje. On je, inače, pre nekog vremena odbio da potpiše zahtev tužilaštva da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor.

Drugi sudija, koji je delimično izdvojio i dao suprotno mišljenje oko tumačenja da ne mora samo "konkretna usmerenost" da bude dokaz za pomaganje, i bio je protiv da se usvoji žalba tužilaštva po toj tački je Karmel Ađijus sa Malte. On je sada i predsednik Haškog tribunala.

Izvor: Večernje NOVOSTI

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

moraju

17.12.2015 15:04

Ko to kaže ko to laže?

ODGOVORITE