„Салваторе Ферагамо“ прославио стоти рођендан

Италијанска модна кућа „Салваторе Ферагамо“ је за своју 100-годишњицу постојања лансирала лимитирану колекцију ципела инспирисану „златним добом“ Холивуда.

Мода и љепота 17.12.2015 | 14:30
„Салваторе Ферагамо“ прославио стоти рођендан

Ексклузивна колекција је дело колумбијског дизајнера Едгарда Осорија који је осавременио неке од најпознатијих модела које је тридесетих, четрдесетих и педесетих година прошлог века креирао млади обућар који је 1914. године емигрирао из родне Италије у Америку како би започео бизнис.

Ферагамо (1898-1960) је врло брзо стекао име и постао „обућар филмских звезда“. Један је од првих људи који су схватили моћ америчке „фабрике снова“ за развој модне индустрије.

Међу његовим клијенткињама биле су славне глумице попут Џуди Гарланд, Ме Вест и Мерилин Монро.

Ферагамов унук, Џејмс Ферагамо, испричао је да је приликом куповине пара црвених ципела популарна Мерилинка тражила да јој једна потпетица буде трунку виша од друге како би појачала њен чувени њихајући ход.

Редизајниране ципеле, које је чувена холивудска секс бомба купила 1940-их за 45 долара у Ферагамовој продавници на Медисон авенији, у Њујорку, један су од модела специјалне, рођенданске колекције.

Међу њима је и модерна верзија „крилатих“ сандала са високим потпетицама које је 1938. Ферагамо креирао за Џуди Гарланд.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар