Броколи, лук и јогурт штите од прехладе

Поједине намирнице јачају имунитет. Једите што више цитруса, зеленог поврћа и млечних производа. На јеловнику би требало да се нађу и маслиново и сојино уље, пивски квасац и жуманце, који садрже витамин Е.

Здравље 17.12.2015 | 12:00
Броколи, лук и јогурт штите од прехладе

Правилна исхрана, у којој доминирају свеже намирнице богате витаминима и минералима, и притом калоријски уравнотежена, предуслов је за јак имунитет који ће да нас заштити од прехлада, грипа и инфекција.

Основа исхране за јачање имуног система треба да буду лимун, поморанџе, киви, шумско воће, ананас, зелена паприка, зелено лиснато поврће које обилију витамином Ц. Међутим, ни месо, џигерицу и млечне производе не би требало да избегавате, јер садрже потребан витамин А, кога има и у броколију, спанаћу, шаргарепи, паприци. На јеловнику би требало да се нађу и маслиново, сојино и уље пшеничних клица, пивски квасац и жуманце који садрже витамин Е - моћан антиоксиданс. Махунарке, суво воће, морски плодови богати су витаминима из Б групе.

Као најбоља исхрана за имунитет (богата пробиотицима и пребиотицима) наводи се јогурт и ферментисани млечни производи који спречавају размножавање лоших бактерија у цревима, где се и ствара имунитет. Пребиотици се природно налазе у белом и црном луку, шпаргли и празилуку. Оно што треба да урадите јесте само да ове намирнице уврстите у недељни јеловник, појачате број оброка који садрже ову врсту хране и бићете заштићени целе зиме од вируса и осталих инфекција.

И зелени чај, на пример, обилује антиоксидансима и витаминима, што помаже при јачању имунитета.

Нормалном пробавом обезбеђује се елиминација отрова из организма, па је зато потребно јести намирнице богате прехрамбеним влакнима.

ПРИМЕР ЈЕЛОВНИКА СВАКОГ ДАНА

Пример јеловника 1:

Пре доручка:: јогурт или млеко са 30 г житарица, 2-3 кришке интегралног хлеба са шунком, свеже цеђени сок од поморанџе

Доручак:: кекс са сушеним и орашастим воћем (неколико комада), јабука

Ручак: пилећа супа с поврћем, немасно месо на жару (100-120 г), шољица барене блитве, спанаћа, броколија, кеља, зелена салата са ренданом шаргарепом и белим луком

Вечера: свежи сир (45-50 г) са печеним парадајзом из рерне, зелени чај са медом.

Пример јеловника 2:

Доручак:чај са тостом и мармеладом од брескве

Ручак: сочиво са пиринчем, шаргарепом и паприкама као прилог, телетина печена на тефлону, мандарина

Вечера: тиквице запечене у рерни, кајгана од једног јајета, крушка.

Пример јеловника 3:

Доручак: кашичицу ланених семенки, сувих шљива и багремовог меда прелијте јогуртом са пробиотским културама.

Ручак: француска супа од лука (150 г) са препеченим хлебом, свежа шаргарепа, цвекла и целер (200 г), чај са поморанџом и циметом

Вечера: качамак са свежим крављим сиром и киселим млеком (150 г), чај од липе са медом.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар