Ево како су настали новогодишњи обичаји

Многи пагански народи вјеровали су да зимзелено растиње чува од вјештица, духова, злих сила и болести, а хришћанска легенда каже је анђео дао јелки звијезду како би могла да је поклони Исусу.

Свијет 17.12.2015 | 10:12
Ево како су настали новогодишњи обичаји

Једна од легенди каже да су испред пећине у којој се родио Исус расли бор, кедар и јелка. Од среће што се родио Божји син, бор и кедар су се затресли и поклонили му плодове. Јелка је почела да плаче што нема плод и што не може ништа да му поклони. Један анђео се сажалио, скинуо звијезду са неба и дао је јелки. Јелка се савила и са свог врха њежно стресла звијезду поред Исуса.

Иако данас кићење новогодишње јелке сматрамо обичајем који је везан за хришћанство, многи пагански народи вјеровали су да зимзелено растиње чува од вјештица, духова, злих сила и болести.

Као што данас украшавамо домове током новогодишњих празника гранчицама бора, јеле или смреке, и древни народи су украшавали прозоре и врата зеленилом.

На сјеверној хемисфери најкраћи дан у години (21. или 22. децембар) праћен је вјеровањем да зима долази сваке године због тога што се Сунце, тј. Бог, разболи или умори. Најкраћи дан у години је слављен као посљедњи дан болести Сунца и представља почетак његовог оздрављења. Зелене гранчице зимзеленог растиња значиле су да ће биљке израсти поново, онда када Бог потпуно оздрави - у прољеће и љето.

Древни Египћани су обожавали свог бога сунца Ра, који се на дан солстиција опоравља од болести, а у његову част домови су били испуњени зеленим лишћем палме која симболизује побједу живота над смрти.

Римљани су дан краткодневице посвећивали Сатурну, богу пољопривреде. Знали су да овај дан значи да ће ускоро поља озељењети, те су домове и храмове зато украшавали свакојаким зимзеленим биљем. Келтски Друиди су такође украшавали храмове зимзеленим лишћем које је, по њиховом вјеровању, представљало симбол вјечног живота. Жестоки Викинзи у Скандинавији сматрали су зимзелене биљке специјалним растињем бога Балдера.

Римски мозаици у данашњем Тунису приказују тријумфални повратак грчког бога вина и мушке плодности Диониса, који носи гранчицу зимзеленог стабла.

Ригу, главни град Летоније, неки сматрају домом првог божићног дрвца; на осмоугаоној плочи на једном од градских тргова, на осам језика написано је: Прва новогодишња (божићна) јелка у Риги 1510.

Ипак, част да буду упамћени као први народ који је окитио новогодишњу јелку припада Нијемцима.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

корни

17.12.2015 10:18

Да би се цовјек ослободио концепта бога,потребан је један еволуциски скок.Доста година је религија тровала људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

17.12.2015 13:42

КОРНИ, ПРОШЛО ЈЕ ВРИЈЕМЕ ТВОГА КОМУНИСТИЧКОГ БЕЗБЕЖНИШТВА. БОГ ЈЕ ПРЕЖИВИО СВЕ ПРОГОНЕ И САХРАНЕ КОЈЕ СУ БОГУ ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА У ИМЕ САТАНСКЕ ПРОСВЕЋЕНОСТИ ОРГАНИЗОВАЛЕ БУДАЛЕ ПОПУТ ТЕБЕ. НЕ САМО ШТО ЈЕ БОГ ПРЕЖИВИО КОМУНИСТИЧКЕ ПРОГОНЕ ВЕЋ ОН ЈЕ СВОЈЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ У СВАКОМ ВРЕМЕНУ УВИЈЕК И НАЏИВИО. ТАКО ЈЕ БИЛО. ТАКО ЈЕСТЕ И ТАКО ЋЕ БИТИ ДО КРАЈА ВРЕМЕНА. ЗАТО НЕКА ЈЕ СЛАВА БОГУ НА ВИСИНИ А НА ЗЕМЉИ НЕКА ВЛАДА МИР ЈЕР СЛЕБДЕНИКА САТАНИСТЕ КАРКА МАРКСА ВИШЕ НЕМА ПУНО НА ЗЕМЉИ. ПОБЈЕГЛИ СУ ЗАКОНОМ ЖИВОТА ПОД ЗЕМЉУ У ВЕЧНУ ТАМУ И НА ЂУБРИШТЕ ИСТОРИЈЕ ГДЕ ЈЕ КОМУНИСТИМА И СВИМ ДРУГИМ ЗАБЛУДАМА ЉУДСКИМ ПРИПРЕМЉЕНО МЈЕСТО ОД ПИЧЕТКА!

Name

корни

18.12.2015 06:24

Боље бити комуниста,него фасиста и совиниста као ти.У сатану вјерујес ти а не ја.Да нема сатане не би било потребе ни за богом.Као атеиста ја немам измисљеног бога и немам потребе да се додворавам некоме и да храним његов его.Вјерујем у разум и доказе а не супљој прици у коју си ти повјеровао и промасио зивот.Разум це да побједи једног дана а до тада ти зиви у страху и вјеруј у бога,само не знам којег,посто их има око 5000,тренутно.Јадан си!

ОДГОВОРИТЕ