Отворен стечај у бијељинској Шећерани

Окружни привредни суд у Бијељини донио је Рјешење о отварању стечаја у „Фабрици шећара Бијељина" и за стечајног управника именовао Лазу Ђурђевића, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Свијет 17.12.2015 | 07:37
Отворен стечај у бијељинској Шећерани

У Рјешењу Окружног привредног суда позивају се повјериоци да у року од 30 дана пријаве суду своја потраживања, са доказима о основаности потраживања.

Повјериоци се позивају да уплате судску таксу на име пријаве потраживања у вриједности 1% висине пријављеног потраживања, а која не може бити мања од 50 КМ ни већа од 10.000 КМ, наводи се у Рјешењу које је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Пријављена потраживања ће се испитати на испитном рочишту заказаном за 10. март 2016. године у згради Основног суда у Бијељини.

Стечај је покренут на приједлог Пореске управе Републике Српске од 31. јула ове године која од Шећеране потражује 1,9 милиона КМ по основу неплаћених пореских обавеза и камата. Пореска управа има уписану хипотеку на некретнинама Шећеране.

С обзиром на структуру власништва Суд је затражио од Владе изјашњење о покретању стечаја. Влада до одржавања рочишта 10. децембра ове године ништа није одговорила и Суд је оцијенио да по Закону о стечају уколико се страна не изјасни у року од 30 дана сматра се да је сагласност добијена, наводи се у Рјешењу.

Шећерана је крајње несолвентна, не може да измирује своје обавезе које тренутно износе 22,1 милиона КМ, а рачуни су јој блокирани од 2011. године.

У Шећерани је тренутно запослено 56 радника.

У Рјешењу се наводи да је вриједност капитала Шећеране у сталном паду. Приходи су пали са 19,2 милиона у 2011. години на 6,2 милиона КМ у 2015. години.

Купци спремни

Група заинтересованих инвеститора већ је спремила новац да купи Шећерану у стечају.

Њихов представник Горан Вајкић каже за ЦАПИТАЛ да су увјерени да ће понудити најбољу цијену на лицитиацији, те да имају спрема план инвестирања.

Процјењују да је за ремонт и довођење „Шећеране“ у технички исправно стање потребно око 20 милиона КМ, те додатних 45 милиона КМ инвестирати у засаде шећерне репе.

„Имали смо састанак у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и врло смо задовољни њиховим ставом да они подржавају оживљавање и наставак производње у Шећерани“, каже Вајкић додајући да се спашавањем Шећеране заправа директно и индиректно спашава 11 хиљада радних мјеста у Семберији.

Трка са временом

Међутим, од инвестиције неће бити ништа, уколико стечајни поступак потраје.

„Само уколико се лицитација одржи ускоро, ми ћемо ући у ову инвестицију. Вријеме игра велику улогу, јер је потребно покренути кампању са кооперантима за сијање шећерне репе. Ако то не успијемо до прољећа, година је изгубљена, а „Шећерана“ ће претрпјети огромну технолошку штету и то више неће бити исплатива инвестиција“, упозорава Вајкић.

Подршка радника и управе

Подршка за покретање Шећеране стиже и од бившег вд директора Мехе Фафулића.

Он каже да и сви радници дају безерезервну подршку инвеститорима који желе покретање производње након стечаја.

„Ми пет година тражимо партнера за Шећерану. Из разговора које смо имали до сада са овом групом инвеститора сматрамо да имају врло озбиљан план да Шећерана почне да ради, због чега имају нашу пуну подршку“, рекао нам је Фафулић.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 0

Оставите коментар