Анализа: Случај Абу - Шта се крије иза голова у Европи?!

Партизанов нападач је био одличан на међународној, али недовољно добар на српској сцени, између осталог и због тога што је - кажу - бирао утакмице које жели да игра!

Фудбал 18.12.2015 | 15:20
Анализа: Случај Абу - Шта се крије иза голова у Европи?!

Андрија Живковић је најконстантнији и најпродуктивнији, Валери Божинов се распуцао тек у финишу јесени и то искључиво на домаћим теренима, међутим, ако би се сецирали разлози резултатског краха Партизана у Суперлиги онда би поред очајне одбране и тренерских експеримената Зорана Милинковића и Љубинка Друловића, случај Абубакара Оумаруа морао да привуче посебну пажњу одговорних у Хумској 1.

Ако желе да се озбиљно баве фудбалом...

Камерунски нападач јесте трећи на листи најбољих клупских стрелаца, са десет голова у јесењој сезони, али је индикативно да је само један од њих није постигао после европских утакмица. И то још у јулу, Металцу из Горњег Милановца, четири дана после дебија против грузијске Диле Гори.

Штавише, постоји чак и „теорија завере“ - наравно, тешко доказива - да је Абу свесно бирао мечеве и са више жара, експлозије и мотива играо оне на међународној сцени. О томе можда најбоље сведочи чињеница да је за црно-беле одиграо 11 интернационалних сусрета и само четири од оних који су следили непосредно после квалификација за Лигу шампиона или дуела у групној фази Лиге Европе.

Ваља имати на уму да је један од укупно 12 сусрета под капом УЕФА Оумару пропустио због повреде (Билбао код куће) зарађене на гостовању у Аугзбургу (због чега није играо против Чукаричког). Опет, 11 мечева после Европе: само један гол. Ниједна асистенција. Неко ће рећи и слаб утицај на игру. Има и оних који кажу да је свесно јаче улазио у европске, а незаинтересовано приступао утакмицама у Суперлиги. Ту је и теза да странци „гризу“ у Европи, искључиво да би се продали. Једноставно, знају да су под лупом менаџера. На тим мечевима Абубакар је био одличан. Дао је шест голова, још за три асистирао, био најзаслужнији за тријумфе над АЗ-ом. У Београду и у Алкмару. Биран је и за играча недеље Лиге Европе.

А онда се враћао обавезама у Србији и – само он зна због чега – на њима био неприметан. Често, у правом смислу те речи, тренери га нису ни слали на терен (наводно, повређен!?) или стављали на клупу. Кад би са ње улазио (или почињао) опет би био далеко од европског нивоа. Можда због тога што му као крилном нападачу одговарара искључиво кад игра против офанзивних екипа које му омогућавају да користи хитрину, док за постављену одбрану, што је углавном случај у Суперлиги, нема решење.

Можда је играо за себе у Европи, а Партизану дао мало у првенству?

Можда...

УКУПАН УЧИНАК АБУБАКАРА ОУМАРУА У ПАРТИЗАНУ

Суперлига: 12 утакмица, три гола, једна асистенција
Европа: 11 утакмица, шест голова, три асистенције
Куп Србије: две утакмице, један гол

УЧИНАК У ПРВЕНСТВЕНИМ УТАКМИЦАМА КОЈЕ СУ СЛЕДИЛЕ ПОСЛЕ ЕВРОПСКИХ

Дила Гори (Партизан домаћин) - Металац, 90 минута, гол
Дила Гори (гост) - Јагодина, клупа
Стеауа (гост) - Нови Пазар, није био у комбинацији
Стеауа (кући) - Спартак 76 минута, без гола
БАТЕ Борисов (гост) - Борац, није био у комбинацији
БАТЕ Борисов (кући) - ОФК Београд, 56 минута, без гола
АЗ Алкмар (кући) - Раднички Ниш, 73 минута, без гола
Аугзбург (гост) - Чукарички, повређен
Билбао (кући) - није играо
Билбао (гост) - Јагодина, није био у комбинацији
АЗ Алкмар (гост) - Спартак, клупа
Аугзбург (кући) - Рад, није био у комбинацији

Коментари / 0

Оставите коментар