Analiza: Slučaj Abu - Šta se krije iza golova u Evropi?!

Partizanov napadač je bio odličan na međunarodnoj, ali nedovoljno dobar na srpskoj sceni, između ostalog i zbog toga što je - kažu - birao utakmice koje želi da igra!

Fudbal 18.12.2015 | 15:20
Analiza: Slučaj Abu - Šta se krije iza golova u Evropi?!

Andrija Živković je najkonstantniji i najproduktivniji, Valeri Božinov se raspucao tek u finišu jeseni i to isključivo na domaćim terenima, međutim, ako bi se secirali razlozi rezultatskog kraha Partizana u Superligi onda bi pored očajne odbrane i trenerskih eksperimenata Zorana Milinkovića i Ljubinka Drulovića, slučaj Abubakara Oumarua morao da privuče posebnu pažnju odgovornih u Humskoj 1.

Ako žele da se ozbiljno bave fudbalom...

Kamerunski napadač jeste treći na listi najboljih klupskih strelaca, sa deset golova u jesenjoj sezoni, ali je indikativno da je samo jedan od njih nije postigao posle evropskih utakmica. I to još u julu, Metalcu iz Gornjeg Milanovca, četiri dana posle debija protiv gruzijske Dile Gori.

Štaviše, postoji čak i „teorija zavere“ - naravno, teško dokaziva - da je Abu svesno birao mečeve i sa više žara, eksplozije i motiva igrao one na međunarodnoj sceni. O tome možda najbolje svedoči činjenica da je za crno-bele odigrao 11 internacionalnih susreta i samo četiri od onih koji su sledili neposredno posle kvalifikacija za Ligu šampiona ili duela u grupnoj fazi Lige Evrope.

Valja imati na umu da je jedan od ukupno 12 susreta pod kapom UEFA Oumaru propustio zbog povrede (Bilbao kod kuće) zarađene na gostovanju u Augzburgu (zbog čega nije igrao protiv Čukaričkog). Opet, 11 mečeva posle Evrope: samo jedan gol. Nijedna asistencija. Neko će reći i slab uticaj na igru. Ima i onih koji kažu da je svesno jače ulazio u evropske, a nezainteresovano pristupao utakmicama u Superligi. Tu je i teza da stranci „grizu“ u Evropi, isključivo da bi se prodali. Jednostavno, znaju da su pod lupom menadžera. Na tim mečevima Abubakar je bio odličan. Dao je šest golova, još za tri asistirao, bio najzaslužniji za trijumfe nad AZ-om. U Beogradu i u Alkmaru. Biran je i za igrača nedelje Lige Evrope.

A onda se vraćao obavezama u Srbiji i – samo on zna zbog čega – na njima bio neprimetan. Često, u pravom smislu te reči, treneri ga nisu ni slali na teren (navodno, povređen!?) ili stavljali na klupu. Kad bi sa nje ulazio (ili počinjao) opet bi bio daleko od evropskog nivoa. Možda zbog toga što mu kao krilnom napadaču odgovarara isključivo kad igra protiv ofanzivnih ekipa koje mu omogućavaju da koristi hitrinu, dok za postavljenu odbranu, što je uglavnom slučaj u Superligi, nema rešenje.

Možda je igrao za sebe u Evropi, a Partizanu dao malo u prvenstvu?

Možda...

UKUPAN UČINAK ABUBAKARA OUMARUA U PARTIZANU

Superliga: 12 utakmica, tri gola, jedna asistencija
Evropa: 11 utakmica, šest golova, tri asistencije
Kup Srbije: dve utakmice, jedan gol

UČINAK U PRVENSTVENIM UTAKMICAMA KOJE SU SLEDILE POSLE EVROPSKIH

Dila Gori (Partizan domaćin) - Metalac, 90 minuta, gol
Dila Gori (gost) - Jagodina, klupa
Steaua (gost) - Novi Pazar, nije bio u kombinaciji
Steaua (kući) - Spartak 76 minuta, bez gola
BATE Borisov (gost) - Borac, nije bio u kombinaciji
BATE Borisov (kući) - OFK Beograd, 56 minuta, bez gola
AZ Alkmar (kući) - Radnički Niš, 73 minuta, bez gola
Augzburg (gost) - Čukarički, povređen
Bilbao (kući) - nije igrao
Bilbao (gost) - Jagodina, nije bio u kombinaciji
AZ Alkmar (gost) - Spartak, klupa
Augzburg (kući) - Rad, nije bio u kombinaciji

Komentari / 0

Ostavite komentar