Челси, чувај се онога што се Ситију догодило прије 79 година!

Жозе, ниси најгори, али пази да се историја не понови...

Фудбал 18.12.2015 | 14:00
Челси, чувај се онога што се Ситију догодило прије 79 година!

Да ли је ико могао уочи старта сезоне у Премијер лиги да очекује овакву табелу после скоро половине одиграних утакмица? Листер који се на пролеће једва спасао испадања лидер - шампион Челси на 16. месту, са само бодом више од Норича у зони испадања.

Мурињови Плавци су добили само две од последњих десет утакмица у Премијершипу, а синоћњи пораз од Лисица, већ девети у 16 кола, натерао је педантне статистичаре да се присете неких прошлих времена и ситуација када је владајући шампион тако ужасно бранио титулу као Челси ове године.

И има таквих ситуација доста. Није потребно да дубоко копамо по историји. Манчестер Сити је рецимо 2013. завршио са 11 бодова мање од Јунајтеда после шампионских ловорика, а онда је наредне поново узео титулу и оставио Мојесов тим далеко иза, тек на седмом месту са 22 бода минуса. Да подсетимо, Челси је тренутно на минус 20 у односу на Лестер и многи верују са тенденцијом смањивања разлике... И Блекбурн Роверси су отишли у огроман минус после трофеја освојеног 1995. Наредног лета завршили чак 21 корак иза новог првака Манчестер Јунајтеда. И да не наводимо више оваквих примера. Такве ствари су, дакле, сасвим уобичајене у Енглеској.

Оно чега на Стамфорд Бриџу треба да се плаше јесте једна ситуација из давне, предратне сезоне 1936/1937. Тада је Манчестер Сити после прве освојене титуле успео да испадне из лиге. Та сезона није само одредила даљу историју Грађана, већ и њиховог градског ривала Јунајтеда. До тог момента у граду је био главни Сити, имао је више навијача и био значајнији клуб на Острву, а онда се све изокренуло. Ђаволи су се прво спасли банкрота, а онда под вођством Мата Безбија изградили империју. За то време Манчестер Сити је таворио у другој лиги. Бљеснуо је крајем шездесетих, али више никада није повратио примат у граду.

Лондон је нешто друго, Челси никада није био број један у граду, међутим, ако би му се догодило нешто слично као Ситију пре 79 година... Ко зна куда би то одвело!

Коментари / 0

Оставите коментар