Čelsi, čuvaj se onoga što se Sitiju dogodilo prije 79 godina!

Žoze, nisi najgori, ali pazi da se istorija ne ponovi...

Fudbal 18.12.2015 | 14:00
Čelsi, čuvaj se onoga što se Sitiju dogodilo prije 79 godina!

Da li je iko mogao uoči starta sezone u Premijer ligi da očekuje ovakvu tabelu posle skoro polovine odigranih utakmica? Lister koji se na proleće jedva spasao ispadanja lider - šampion Čelsi na 16. mestu, sa samo bodom više od Noriča u zoni ispadanja.

Murinjovi Plavci su dobili samo dve od poslednjih deset utakmica u Premijeršipu, a sinoćnji poraz od Lisica, već deveti u 16 kola, naterao je pedantne statističare da se prisete nekih prošlih vremena i situacija kada je vladajući šampion tako užasno branio titulu kao Čelsi ove godine.

I ima takvih situacija dosta. Nije potrebno da duboko kopamo po istoriji. Mančester Siti je recimo 2013. završio sa 11 bodova manje od Junajteda posle šampionskih lovorika, a onda je naredne ponovo uzeo titulu i ostavio Mojesov tim daleko iza, tek na sedmom mestu sa 22 boda minusa. Da podsetimo, Čelsi je trenutno na minus 20 u odnosu na Lester i mnogi veruju sa tendencijom smanjivanja razlike... I Blekburn Roversi su otišli u ogroman minus posle trofeja osvojenog 1995. Narednog leta završili čak 21 korak iza novog prvaka Mančester Junajteda. I da ne navodimo više ovakvih primera. Takve stvari su, dakle, sasvim uobičajene u Engleskoj.

Ono čega na Stamford Bridžu treba da se plaše jeste jedna situacija iz davne, predratne sezone 1936/1937. Tada je Mančester Siti posle prve osvojene titule uspeo da ispadne iz lige. Ta sezona nije samo odredila dalju istoriju Građana, već i njihovog gradskog rivala Junajteda. Do tog momenta u gradu je bio glavni Siti, imao je više navijača i bio značajniji klub na Ostrvu, a onda se sve izokrenulo. Đavoli su se prvo spasli bankrota, a onda pod vođstvom Mata Bezbija izgradili imperiju. Za to vreme Mančester Siti je tavorio u drugoj ligi. Bljesnuo je krajem šezdesetih, ali više nikada nije povratio primat u gradu.

London je nešto drugo, Čelsi nikada nije bio broj jedan u gradu, međutim, ako bi mu se dogodilo nešto slično kao Sitiju pre 79 godina... Ko zna kuda bi to odvelo!

Komentari / 0

Ostavite komentar