Анализа: Ново лице европске кошарке...!

Потрошач уместо навијача, бизнис уместо резултата! Отворено о “принципима“ којима тежи Евролига...

Кошарка 17.12.2015 | 18:20
Анализа: Ново лице европске кошарке...!

Бизнис самит у организацији Евролиге и кошаркашке секције Бајерна. Немци традиционално директни. Нема ту околишања. Питања гађају срж и траже такве одговоре. Самит је, дакле, пословног типа, не спортског. Поље о којем се Ђорди Бертомеу одлично сналази. И искрено о томе говори, а из његових речи јасно се наслућује да ће у скоријој будућности бити тешко раздвојити те две сфере.
"Традиционални спортски модел функсионисања се ближи крају. И то су добре вести. Многи су то схватили и сада на спортске организације гледају као на обичан бизнис у коме сакупљаш капитал, балансираш буџет...", каже Бертомеу.

Концепт који се нама у осиромашеној Србији никако неће допасти. Али ко нас пита? Питају се велики. Па и много неталентованији. Али платежно способни да плате најталентованије. Генерални менаџер Бајерна Марко Пешић објашњава како функционишу кошаркашки богаташи, па и они новопечени какав је клуб из Минхена.
"Највећи задатак нас у Бајерну је да овај наш бизнис учинимо независним од спортских резултата што је заиста компликовано. Кошарка јесте наш основни производ, али развијамо и друге ствари око ње и у том се смеру крећемо. То би требало да је наш циљ. Не можемо сваког дана да се молимо да нам се не повреди неко од играча. Одрживост не сме да зависи од победе на свакој утакмици", истакао је Пешић.

Допало нам се или не - тако је. И чини се да ће "пословни принцип" у спорту тек завладати. На самиту Евролиге такав приступ оправдавали су пропадањем клубова који су зависили од једног спонзора и нестајали када је он одлазио, те ставом да је посао националних савеза да брину о спорту као таквом, док би клубови требало да свој фокус усмере ка - навијачу. Или у овом случају - потрошачу.

Коментари / 0

Оставите коментар