Analiza: Novo lice evropske košarke...!

Potrošač umesto navijača, biznis umesto rezultata! Otvoreno o “principima“ kojima teži Evroliga...

Košarka 17.12.2015 | 18:20
Analiza: Novo lice evropske košarke...!

Biznis samit u organizaciji Evrolige i košarkaške sekcije Bajerna. Nemci tradicionalno direktni. Nema tu okolišanja. Pitanja gađaju srž i traže takve odgovore. Samit je, dakle, poslovnog tipa, ne sportskog. Polje o kojem se Đordi Bertomeu odlično snalazi. I iskreno o tome govori, a iz njegovih reči jasno se naslućuje da će u skorijoj budućnosti biti teško razdvojiti te dve sfere.
"Tradicionalni sportski model funksionisanja se bliži kraju. I to su dobre vesti. Mnogi su to shvatili i sada na sportske organizacije gledaju kao na običan biznis u kome sakupljaš kapital, balansiraš budžet...", kaže Bertomeu.

Koncept koji se nama u osiromašenoj Srbiji nikako neće dopasti. Ali ko nas pita? Pitaju se veliki. Pa i mnogo netalentovaniji. Ali platežno sposobni da plate najtalentovanije. Generalni menadžer Bajerna Marko Pešić objašnjava kako funkcionišu košarkaški bogataši, pa i oni novopečeni kakav je klub iz Minhena.
"Najveći zadatak nas u Bajernu je da ovaj naš biznis učinimo nezavisnim od sportskih rezultata što je zaista komplikovano. Košarka jeste naš osnovni proizvod, ali razvijamo i druge stvari oko nje i u tom se smeru krećemo. To bi trebalo da je naš cilj. Ne možemo svakog dana da se molimo da nam se ne povredi neko od igrača. Održivost ne sme da zavisi od pobede na svakoj utakmici", istakao je Pešić.

Dopalo nam se ili ne - tako je. I čini se da će "poslovni princip" u sportu tek zavladati. Na samitu Evrolige takav pristup opravdavali su propadanjem klubova koji su zavisili od jednog sponzora i nestajali kada je on odlazio, te stavom da je posao nacionalnih saveza da brinu o sportu kao takvom, dok bi klubovi trebalo da svoj fokus usmere ka - navijaču. Ili u ovom slučaju - potrošaču.

Komentari / 0

Ostavite komentar