Жена најбољи снајпериста на свијету

Упркос светској слави филма "Снајпериста", Кристофер Скот Кајл , члан америчких специјалних снага, није највећи снајпериста, већ то место заслужују Руси. Додуше, војни аналитичари не могу да се одлуче, да ли је то - Валисилиј Зајцев или Људмила Павличенко.

Свијет 16.12.2015 | 17:10
Жена најбољи снајпериста на свијету

Зајцев је међу најзаслужнијима за победу Русије у борби код Стаљинграда, а за своје војне успехе добио је највиша признања Црвене армије.

Његова тактика и начин деловања изучавани су на војним академијама још дуго после Другог светског рата. Наводи се да је Зајцев од 10. новембра до 17. децембра 1942. године убио 225 непријатељских војника, међу којима је и 11 "колега" - снајпериста. Пре тога, Зајцев је убио 32 непријатељска војника користећи обичну совјетску пушку "мосин". Процењује се да је 28 снајпериста које је он обучавао убило најмање 3.000 непријатељских војника.

Зајцев је преживео рат и умро је 1991. у 76. години. Руски медији подсетили су на Зајцева након што су западне агенције почеле да извештавају о британском снајперисти који је недавно са "три хица убио петорицу исламиста" у Ираку, и то са удаљености од 800 метара.

Ипак, многи стручњаци тврде да је најефикаснији снајпериста свих времена једна жена. У питању је чувена Људмила Павличенко, која је у совјетској униформи убила током Другог светског рата, наводно, 309 Немаца.

Она је у исповести признала да се први дан на бојном пољу нашла близу непријатеља и да парализована од страха није имала снаге да подигне оружје - пушку "мосин".

Млади руски војник је стајао поред ње и пре него што су заузели положај - убио га је непријатељски метак.
"Био је тако диван и весео момак... После тога, ништа ме није могло зауставити", објаснила је Павличенкова.

Она се борила у Одеси и Молдавији и имала је један од најтежих задатака - контраснајперисање. То је подразумевало дуеле са нацистичким снајперистима, које она никада није изгубила. У тим дуелима убила је 36 противника.

"Лов" би трајао данима и ноћима, у једном случају и три дана. За та дејства била је потребна надљудска издрживост и снага воље, јер се у једном положају знала задржати 15 до 20 часова.

За једног свог ликвидираног противника са немачке стране Пављиченкова је рекла: "Направио је покрет више."
У Севастопољу се борила осам месеци окружена бројнијом немачком војском.

Причало се да су Немци покушали да придобију Пављиченкову да пређе на њихову страну. Била је рањена четири пута.
Повучена је са фронта када је њен положај бомбардован, а она погођена шрапнелом у лице. Након тога обучавала је нове снајперисте.

И о Људмили је направљен филм - "Битка за Севастопољ", аутора Сергеја Мокрицког, а сценарио је заснован на основу њене књиге "Херојска стварност". Филм прати Људмилу од студенткиње историје до хероја Совјетског Савеза.

Људмила је у саставу советске делегације стигла и до Беле куће. Тражила од америчког председника отварање западног фронта и спријатељила се са америчком "првом дамом" Елеонором Рузвелт.

У периоду између 1945. и 1953. обављала је дужност помоћника шефа Главног штаба совјетске морнарице. Умрла је 1974. године.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХСИЛО МИКИЋ

16.12.2015 18:19

БИТИ СНСЈПЕРИСТА ЗНАЧИ У СВАКОЈ АРМИЈИ ИМАТИ ВЕЛИКУ ВОЈНИЧКУ ЧАСТ ЈЕР ОБАВЉАШ ЈЕДАН ОД НАЈГОРИХ МОГУЋИХ ПОЗИВА У ВОЈСЦИ. ЗА РАЗЛИКУ ОД МНОГИ ДРУГИ ЗАНИМАЊА У ВОЈСЦИ ПОЗИВ СНАЈПЕРИСТЕ ЈЕ НАЈГОРИ ЈЕР СНАЈПЕРИСТА СВАКИ ПУТ ВИДИ КАКО ЈЕ УБИО СВОГА НЕПРИЈАТЕЉА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИЋУ

16.12.2015 18:22

МИКИЋУ, МИКИЋУ, ДОСАДАН СИ КО ПРОЛИВ, НЕ РАДИШ НИШТА, САМО ПИШЕШ ГЛУПОСТИ. ИДИ, НАЂИ СЕБИ ЖИВОТ ДА ЖИВИШ.

ОДГОВОРИТЕ