Бошковић: Причало се више о онима које не играју!

Селектор женске рукометне репрезентације Србије Саша Бошковић налази се под притиском јавности после испадања у осмини финала СП, а он се огласио саопштењем.

Остали спортови 17.12.2015 | 09:40
Бошковић: Причало се више о онима које не играју!

Он наводи да је испунио већину постављених циљева констатујући да “увек може боље“ и додаје да ће прихватити одлуку УО Рукоемтног савеза Србије каква год она да буде.

Такође, каже да ни он ни рукометашице нису имали подршку јавности пред СП, као и да се више говорило о играчицама које су одбиле наступ.

Преносимо саопштење селектора у целости:

Одлуком УО РСС, пре четири године сам постављен за селектора женске сениорске репрезентације Србије. На то место постављен сам са јасним и конкретним циљевима и задацима до краја Светског првенства 2013. године.

За време уговора су испуњени следећи циљеви:

- Пласирали смо се на Европско првенство 2012 – освојено је 4 место
- Одлазак на Недитеранске игре 2013 са задатком освајања медаље – освојена је златна медаља
- Висок пласман на Светском првенству – освојена је сребрна медаља

Након Светског првенства продужен ми је уговор до октобра 2016. године са јасним циљевима и договором шта требамо урадити у том периоду

Након продужетка уговора нови циљеви су били:
- Одлазак на Европско првенство 2014. године – није остварен пласман у други круг
- Одлазак на Светско првенство 2015. године – добијена вајлд карта
- Сами себи смо наметнули циљ – одлазак на олимпијске игре 2016. године
- Одлазак на Универзијаду 2015. са задатком освајање медаље – освојена је бронзана медаља
- Одлазак на Европско првенство 2016. године

Имао сам подршку руководства РСС, али не и дела јавности ни ја ни играчице које су наступале за репрезентацију Србије. Више пажње је било усмерено ка играчицама које су одбиле да играју за репрезентацију – не играју репрезентативци за селектора него за Србију. У изнуђеној ситуацији смо играли бараж за Светско првенство против репрезентације Румуније. Прву утакмицу смо изгубили, а другу победили али у укупном резултату успешнија је била репрезентација Румуније. Због претходних одличних резултата – вицешампиони света, прваци Медитерана, добар пласман на листи Светске рукометне федерације (ИХФ), добили смо вајлд карту.

Из наведеног се види да од самог почетка стратегија стручног штаба и УО РСС је одлазак на све велика такмичења:

- Универзијада
- Медитеранске игре
- Европско првенство
- Светско првенство
- Олимпјиске игре

А циљ је да у два олимпијска циклуса Србија освоји једну од медаља на овим такмичењима.

Стратегија РСС је испуњена и као селектор сам увек у функцији рукомета, репрезентације, УО РСС и Скупштине РСС.

Кад се сумирају резултати и направе анализе одговор је да увек може боље. Тачно је да смо много боље играли ове године на Светском првенству него прошле године на Европском првенству (иако смо наступали са играчицама које су одбиле да играју за Србију). Тачно је да смо добро одиграли утакмице у групној фази, да смо изгубили утакмицу осмине финала од боље репрезентације, Холандије. Да смо имали лош дан, а они су одиграли утакмицу на највишем могућем нивоу. И пре Светског првенства сам најављивао да не бих желео да играмо утакмицу осмине финала против Холандије.

Постављен је нов систем игре које су девојке одлично прихватиле, а за то је потребно време и велики број јаких и оваквих утакмица. Помак у игри се видео и на другој утакмици баража где смо у гостима савладали Румунију приказавши одличну игру. Нагласио бих да је Румунија у осмини финала избацила Светског првака репрезентацију Бразила. Нормално да ће кроз тај процес играчице сазревати и да ће играти све боље и квалитетније. Најважније је да верују у то што раде и да су то показале односом и на тренингу и на утакмицама.

Следећи потез је подношење извештаја УО РСС, добра анализа, план и програм шта девојке треба у перспективи да раде да би што квалитетније репрезентовали своју земљу. Коју год одлуку донесе УО РСС, ја ћу је прихватити и спровести јер сам ја војник рукомета, Шумадинац, Србин и увек сам спреман да служим УО РСС, Скупштини РСС и држави Србији.

Коментари / 0

Оставите коментар