Анализа: Ко љетос није бацио паре у ветар?

За мање од две недеље почиње зимски прелазни рок, мање спектакуларан него летњи, али који често зна да понуди "бомбастичне" трансфере. Тражећи право појачање клубови често оману у процени, али буде и правих погодака.

Фудбал 18.12.2015 | 00:00
Анализа: Ко љетос није бацио паре у ветар?

Уочи нове трансфер грознице издвојили смо петнаестак имена који су оправдали новац који је уложен у њих. Неки можда не у потпуном реципроцитету, док су други представљали откровења.

Могло би се рећи да се Бајерну, Јувентусу, Интеру и Борусији исплатило поверење у младе играче, док манчестерски ривали Сити и Јунајтед можда нису узалуд трошили десетине милиона евра.

15. Андре Ају (Свонси – 0 евра)

Марсеј вероватно жали што је дозволио да остане без репрезентативца Гане. Док се тим са Велодрома мучи да победи било кога у Лиги 1, Ају је већ привукао пажњу највећих енглеских клубова.

Свонси је погодио премију добивши 25-годишњег нападача без одштете, а с обзиром на интересовање Ливерпула, већ може да планира како ће да утроши новац од његовог трансфера на појачавање тима.

Шест голова у Премијер лиги и неколицина асистенција су учинили да Јаја Туре коначно има достојну конкуренцију у избору за фудбалера године у Африци.

14. Кингсли Коман (Бајерн Минхен – 7 милиона, позајмица)

Јувентус често зна да потцени своје таленте, па је то овај пут искористио Бајерн. Док је "Стара дама" тражила појачања по Италији и Европи, Баварци су им узели 19-годишње крило које су само годину дана раније Торинези довели из ПСЖ-а.

Практично ниоткуда момак из Париза се усталио у тим Жозепа Гвардиоле, брзо искористивши повреде Риберија и Робена, те је вероватно већ доказао челницима Бајерна да вреди додатних 21 милион евра (седам милиона коштала позајмица) колико ће их коштати откуп уговора предстојећег лета.

Највећа вредност Комана је што може да покрива скоро целу противничку половину терена, Гвардиола га је користио и као централног везног и по боковима и на крилу и иза центарфора, а он је скоро на свакој позицији био или стрелац или асистент.

Снажан, брз, одличан техничар, веома позудан додавач, Коман је будућност европског фудбала.

13. Кевин де Брујне (Манчестер Сити, 74)

Играч који је плаћен 74 милиона евра мора да доминира на сваком мечу, али и оно што овај Белгијанац ради у дресу Манчестер Ситија је довољно да се каже да није био промашај.

Де Брујне полако постаје главни снабдевач лопти голгетера Ситија, чиме је утишао неверне Томе и још једном показао Жозеу Мурињу колико га је потценио када му није дао шансу у Челсију.

С обзиром да је период прилагођавања на "Грађане" одлично "одрадио", Белгијанац полако може да гради ауторитет у тиму и до краја сезоне постане носилац игре као у редовима Волфсбурга, где је имао "дабл-дабл" учинак голова и асистенција.

Мануел Пелегрини не мора да троши време да организује поставку напада, са Де Брујнеом, Стерлингом, Силвом и Агуером има један од најјачих квартета на свету.

Када се потпуно уиграју, представљаће страх и трепет за ривале.

12. Пауло Дибала (Јувентус – 32)

Јувентус је летос без дилеме проценио да је Аргентинац играч који ће бити носилац игре наредних година, и није погрешио.

Двадесетједногодишњи нападач је полако оправдава 32 милиона евра колико је плаћен показавши да је достојна замена за сјајног земљака Карлоса Тевеса.

Упркос кризи у редовима "Старе даме" Дибала је представљао константу, па се повратком Торинеза у форму очекује да у потпуности доминира у Серији А.

Ретко када млади играч по доласку из мале у велику фудбалску средину одмах оправда поверење, али се код Дибале ни у једном тренутку не може приметити да је дошао из редова просечног Палерма у вицешампиона Европе.

Ова сезона је само најава његовог успона у крем европског фудбала.

11. Карлос Бака (Милан – 30)

Нико није очекивао да Колумбијац сам донесе титулу Милану, али упркос великим осцилацијама "росонера" показује да је оправдано изабран да носи напад трофејног миланског клуба.

Полако улази у борбу за најбољег стрелца Серије А, па навијачи "росонера" први пут после много година почињу да се диве једном нападачу као што су Андрију Шевченку.

Наравно, Синиша Михајловић мора да пронађе добитну комбинацију у везном реду како би Бака у потпуности оправдао 30 милиона евра, али се сигурно за њега неће рећи да је био промашај.

10. Џејсон Муриљо (Интер – 8)

Роберто Манчини вратио се у Интер да га опет доведе на кров Европе, а поред многобројних појачања посебно се може похвалити како је пронашао Муриља.

Колумбијац је међу "неразуре" стигао након пет година у "малим" клубовима, а игра као да се деценију бори за Лигу шампиона.

Челници Гранаде вероватно жале што су га пустили за "само" 8 милиона евра, с обзиром да су потпуни промашаји од штопера плаћани и двоструко више.

Манчини је већ заборавио "стену" Немању Видића, стуб одбране је Муриљо, може на миру да гради остатак тима.

9. Рахим Стерлинг (Манчестер Сити – 62,5)

Слична прича као са Де Брујнеом, играч који је толико плаћен (62,5 милиона евра) не сме да има лош дан, а енглески репрезентативац полако почиње да оправдава свој трансфер.

Двадесетогодишњем крилном нападачу је било потребно мало времена да се прилагоди селидби из Ливерпула, али сада пред преломни део сезоне у Премијер лиги постаје један од кључних игрча у нападу Мануела Пелегринија.

На последњих неколико мечева је показао да је калибар Давида Силве и Серхија Агуера, с којима би требало да представља паклен трио у месецима који долазе.

8. Мохамед Салах (Рома – 15)

Фиорентина се није узалуд бунила и дизала прашину због тога што јој је Рома "отела" Египћанина.

Крилни нападач је као и у Фиренци експресно постао носилац игре у "вучици", што је посебно показао период од месец дана када је одсуствовао због повреде. Његовим изостанком Римљани су изгубили на оштрини.

Рома је одлучила да га попут "Виоле" прво тестира током једногодишње позајмице, али је римски тим после само неколико месеци искеширао Челсију 15 милиона евра, не желећи да чека лето.

Када проради и Един Џеко, нема сумње да ће Рома имати сјајан трио у нападу Пјанић-Салах-Џеко, достојан борбе за титулу.

7. Никола Калинић (Фиорентина – 5,5)

Много су заборавили на овог голгетера током његовог боравка у Дњипру, али су у Фиорентини сјајно проценили његов капацитет.

Плативши га тек 5,5 милиона евра направили су можда један од најбољих трансфера протеклог лета, јер је већ постигао девет голова и повео "Виолу" у борбу за титулу.

Сензационални хет-трик против Интера на сред Ђузепе Меаце га је учинио играчем око кога ће се вероватно отимати италијански гиганти предстојећег лета.

6. Антони Марсијал (Манчестер Јунајтед – 50)

Манчестер Јунајтед игра одвратно, није претерано то рећи, али постоји и једна светла тачка на Олд Трафорду.

Сви су Луја ван Гала прогласили лудим када је платио 50 милиона евра (плус бонуси) за 19-годишњака који је претходне сезоне постигао 12 голова у Француској.

Међутим, већ на дебију на Олд Трафорду је очарао "Театар снова" голом против највећег ривала Ливерпула, а онда осам дана касније два пута затресао мрежу Саутемптона.

Оцена је била једногласна – исплатио се! Наравно, Марсијал тек треба да се докаже, али већ постаје миљеник Стретфорд енда попут Рајана Гигса, Роја Кина, Пола Сколса, Оле Гунара Солшера, Руда ван Нистелроја...

5. Јулијан Вајгл (Борусија Дортмунд – 2,5)

Много ће вероватно први пут прочитати ово име, али је овај момак једно од откровења сезоне у Бундеслиги.

Одлазак Јиргена Клопа престравио је многе у Дортмунду који су пре свега помислили да нема шансе да нови тренер пронађе неки небрушени бисер.

А онда је Томас Тухел за само 2,5 милиона евра довео везног играча из Минхена 1860. Прошла је полусезона, а Вајгл је постао кључни организатор игре "милионера".

Док су сви причали о головима Пјер-Емерика Обамејанга, Вајгл је био тај који је "вукао" све конце у везном реду и омогућавао Габонцу да се са Кристијаном Роналдом, Лионелом Месијем, Нејмаром и Робертом Левнадовским бори за титулу најбољег стрелца континента.

Какав је играч овај 20-годишњи младић посебно је показао против Ајнтрахта из Франкфурта протеклог викенда, када је оборио рекорд БЛ са 191 додиром лопте на мечу, од чега су чак 182 била додавања.

Сви су одмах помислили "тики-така", што није ни чудо, јер се Барселона већ распитује за Немца.

4. Дирк Каут (Фејенорд – 0)

Типична фудбалска бајка у којој се играч на заласку каријере враћа у вољени клуб.

Међутим, 35-годишњи крилни играч није дошао на Де Којп како би се тихо повукао са травнатог терена, већ је донео експлозију одушевљења и наду навијачима да би Фејенорд коначно могао да освоји титулу после пуних 17 година.

Са 15 голова на 18 мечева је постидео упола млађе ривале који се сматрају будућношћу холандског фудбала, а статус бога у Ротердаму потврдио је са два узастопна хет-трика у новембру.

То није остало неопажено у остатку Европе, па холандски медији чак пишу да је Барселона заинтересована за овог ветерана.

3. Петр Чех (Арсенал – 14)

Арсен Венгер је одлучио да купи само једног играча протеклог лета и није погрешио, долазак чешког голмана је био довољан да подигне квалитет "тобџија" на виши ниво.

Лондонски клуб је опет показао стандардне "дечје болести" током сезоне, али за разлику од претходних година, Венгер бар више не мора да троши енегрију на тражење решење за одбрану гола.

Ако Арсенал којим случајем коначно успе да освоји титулу у Премијер лиги, Чех ће без сумње бити главни "кривац" за то.

2. Алан (Наполи – 11,5)

Чини се да је Наполи коначно пронашао везног играча који је способан да отклони претњу од гола и омогући нападу да се на миру посвети претњи противничком.

Иако је већ постигао више голова него у целој својој каријери, Бразилац је пре свега донео чврстину и организованост средини терена Наполитанаца.

Сјајна дефанзива и универзална динамичност су учинила Алана једним од најбољих летошњих аквизиција, јер је одавно исплатио 11,5 уложених милона евра.

Овај момак је тренутно фаворит за играча сезоне у Серији А.

1. Даглас Коста (Бајерн Минхен – 30)

Годинама се спекулисало колико га жели Алекс Фергусон на Олд Трафорду, али легендарни менаџер се није усудио да се коцка и плати неколико десетина милиона евра за играча који би могао да буде нови Хуан Верон.

У међувремену, сазрео је у Шахтјору и у савршеном тренутку стигао у Бајерн Минхен. Баварци су опет показали да су непревазиђени шампиони када је у питању потрошња новца, јер њихових 30 милиона евра за Косту се показало најисплативијом инвестицијом протеклог лета.

Његови голови, асистенције, али пре свега креативност и "плес" по терену су учинили да навијачи Бајерна забораве да у свом тиму имају једног Франка Риберија.

Чак ни 23 гола Роберта Левандовског нису засенила допринос 25-годишњег Бразилца.

Са Костом и Команом Бајернова будућност је више него светла.

Коментари / 0

Оставите коментар