Бањалука: Бејби бум као у најбоље вријеме

Породилиштем Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци у посљедње вријеме одјекује плач новорођенчади као у најбоља времена, те је ове године забиљежен рекордан број порода, а бањалучке бабице су нам испричале да је било дана када је на сваких сат времена стизала по једна беба!

Република Српска 16.12.2015 | 22:50
Бањалука: Бејби бум као у најбоље вријеме

Такве дане, кажу упућени, не памте још од предратних година и надају се да је овогодишњи бањалучки беби-бум најава неких срећнијих времена.

Рушење мита

У бањалучком породилишту јуче су за Пресс потврдили да су у понедјељак имали пуне руке посла, али да су срећни што ходницима ове највеће здравствене установе у Српској, као ријетко када, одјекује плач беба!

"У посљедња 24 часа у УКЦ Републике Српске рођено је 17 беба и то пет дјевојчица и 12 дјечака. Овакав "однос снага" истовремено, на неки начин, руши бањалучки мит да на једног мушкарца иде седам жена. Ако оваква пракса буде настављена, ускоро би ситуација могла да буде обрнута. Такође, ако се вратимо девет мјесеци уназад када су бебе зачете, чини се да су суграђани били посебно активни око Дана жена, 8. марта",  кроз осмијех су испричали у бањалучкој болници.

Додају и да ово није највећи број порода у овој години.

"До сада је у 2015. години забиљежен рекорд када смо имали 22 порода у 24 сата. То је фактички по једна беба на сат времена. Бабице су тај дан буквално попадале с ногу", истакли су на Гинеколошко-акушерском одјељењу.

Најпознатија бањалучка бабица, а сада пензионерка, Нимета Церић, која је породила 60.000 беба, посебно се обрадовала оваквим вијестима. Каже да је толико порода у дану било једино крајем осамдесетих година.

"Када се бањалучко породилиште 1979. године преселило из старих барака на Паприковац, план је био да за неколико година имамо 6.000 порода годишње. То би у просјеку било 16-17 порода дневно. Тај број смо замало стигли 1989. године, а онда су, нажалост, дошле ратне године и негативне тенденције. Те, 1989. године се сјећам да смо имали по 17 порођаја дневно, а дневни рекорд је био да смо у једној смјени, која је трајала 11 сати, добили 12 беба. Трчали смо из сале у салу, од кревета до кревета, али то су биле слатке муке за нас запослене", присјетила се Церићева.

Радосне вијести

Она додаје да се увијек с радошћу сјећа таквих периода, док оне тешке године, када је било мало трудница и порода, настоји да заборави, у нади да се никада више неће поновити.

"Почела сам радити 17. септембра 1959. године и бањалучко породилиште сам затекла у полету који је градио тим успјешних, савјесних и високоморалних људи. Ратне године и празне порођајне сале су нам свима тешко падале. Најтужнији период у мојој каријери била је 1992. година када се десило да за 15 дана ниједна породиља није дошла. То је за мене била највећа туга. Нема земље, града ни села, а ни друштва и развоја, без порода", истакла је Церићева.

Додала је и да се данас, у пензионерским данима, обрадује сваки пут када на улици сретне трудницу.

"Драго ми је што из бањалучког породилишта поново стижу радосне вијести и надам се да ћемо и наредне године имати што више беба", закључила је Церићева.

Позитиван прираштај само у Бањалуци

У свим градовима и општинама у Српској, 2014. године био је негативан природни прираштај осим у Бањалуци, гдје је број рођених био 2.015, а умрлих 1.935.

У билтену Завода за статистику Републике Српске, "Демографска статистика", евидентни су поражавајући подаци о броју умрлих и рођених, па је тако лани Бијељина имала 930 беба, а умрлих 1.261, у Добоју је рођено 629, а умрло 859, док су у Требињу рођене 243 бебе, а 334 особе су умрле. Највећа разлика у броју рођених и умрлих била је у Приједору, гдје је рођено 548 беба, а умрло хиљаду људи.

Извор: Пресс

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

16.12.2015 10:48

Добио сам сина скоро, весеље до неба. Мада ми је тужно да видим стање породилишта и колико им недостаје свега. Директори, продајте 2 службена аута и опремите породилиште!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.12.2015 11:36

Свим Родитељима који су добили синове или кћери нека дјеца буду у животу своме Богом благпсловена. Дјеца су једино право богаство на овом свијету, јер у "дјеци нашој продужује се живот наш! "

Name

бн

16.12.2015 10:49

Масела нека хвала богу ако богда долазе нам боља времена доказ и породиља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарми

16.12.2015 10:55

Није то најава срецнијих времена, вец цињеница да се комплетна РС пресељава у Бања Луку, па умјесто да радјају у својим домицилним опстинама (које су пусте), подизу дјецу у БЛ. Дакле несто као београдизација Србије. Туга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

16.12.2015 11:07

Нема тог бејби бума који мозе надокнадити оволики број људи који иду ван. И та дјеца сто се роде прво им родитељи помисле како да их данас сутра одавде негдје посаљу. Десет година владавине једне секте нас је уназадило висе него цитав рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

16.12.2015 12:23

Је ли било много боље у вријеме владавине претходне власти? У Приједору сљедеће школске године(средњу школу тад требају уписати дјеца рођена 2002. године) очекујемо рекордно слаб упис у средње школе. Колико ме сјећање служи, те године није био на власти СНСД.

Name

Рс

16.12.2015 11:08

Лијепа вијест. Треба узети у обзир огромне миграције младих људи у Бања Луку. То је разлог овог повецања. Назалост то знаци да је у мањим мјестима која гравитирају Бања Луци прирастај јос мањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд

16.12.2015 11:30

Нормално да це бити у Бања Луци, тамо је лова, ви док не будете гласали за владајуце бице вам све горе и горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игокеа

16.12.2015 12:23

Лова је у Лакташима. Интеграл, Нискоградња, Тамарис, Калдера, КК Игокеа наспрам Космос, Чајавец, Универзал, Борац.

Name

Република Српска

16.12.2015 13:21

Само се рађајте браћо СРБИ уз БОЖИЈУ помоћ да надмашимо и Румуне и тако будемо највећа нација на Балкану!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.12.2015 07:15

Ма није то рекорд вец се пун к љаксе се доселило за задње изборе у град! Дрзавна плата, стан и кафана...и послије сеx...ниста цудно!

ОДГОВОРИТЕ