Иран забрањује 227 америчких производа

Иран је објавио листу више од 200 производа из САД који подлијежу забрани, што би могло да успори прилив страних производа у земљу, уочи укидања америчких санкције Ирану, ирански медији наводе.

Свијет 16.12.2015 | 09:10
Иран забрањује 227 америчких производа

Листа, коју је објавила организација „Трејд промоушн организејшн оф Иран“ обухвата асортиман од 227 производа, укључујући жвакаће гуме, цигарете, ЦД и ДВД дискове, столове за билијар, канцеларијску опрему, луксузну робу, храну, чај и слике, поред војне опреме као што су тенкови и оклопна возила, извјештава новинска агенција „Тасним њуз ејџенси“.

Листа је сачињена по наредби иранског врховног вође ајатолаха Али Хаменеја као одговор на блокаду америчког увоза.

Амерички производи често налазе свој пут на иранско тржиште кроз канале.

Постоје и други путеви, као што су заобилазак лиценцирања и директна трговина за робу која није обухваћена америчким санкцијама, што резултира тиме да амерички производи завршавају на иранском тржишту.

Америчка храна и пића као што су кока-кола и пепси имају локалне пунионице и дистрибутере у Ирану, али они кажу да немају никакве везе са америчким брендовима.

Велики дио кријумчарених цигарета у Ирану је америчке производње. Око 6-7 милијарди цигарета „Марлборо“, које производи „Филип Морис“, годишње се потроше у Ирану, јавља агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар